Autor Wątek: JBL audio w Auris II FL, czy warto ?  (Przeczytany 8051 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Devidet

• Toyot Leżący
  • *
JBL audio w Auris II FL, czy warto ?
« dnia: 25 Grudnia 2016, 09:12:31 »
Dzień dobry,

Ponieważ przeszukałem internety w w przedmiocie poruszonego tematu zwracam sie do was, z nadzieja ze, ktoś z was taki pakiet posiada, o informacje, czy jest on wart dopłaty.

Mam do wyboru:

Auris Prestige w cenie ok 91k
oraz
Auris prestige navi i JBL za ok 96k

Różnica w cenie ok 5 tysięcy. W mojej corollce sprzęt gra dla mnie tragicznie a i podobno tez nie jest złe. Bardzo mi zależy aby auto, z którym sie zwiąże na kilka lat grało zdecydowanie lepiej.

Niestety w rejonie 3miasta nie ma w salonach żadnego aurisa z JBlem. Pracownicy tez nie sa wstanie określić jak on gra.

Z tego co udało mi sie wyciągnąć to różnie z tym JBLem bywa, podobno w CHR gra niesamowicie, w Prusie odradzają dopłacania.

Każdy serwis  car audio, do którego sie zwracam zdecydowanie odradza dopłatę do JBLa, po części zdaje sobie sprawę ze to ich strategia na biznes.

W związku z tym prośba do kogoś kto zna temat o subiektywna opinie, warto dopłacić?

Proszę o wyrozumiałość, mimo, ze Toyota jeżdżę 4 lata to jest to mój pierwszy post tutaj,

Dzięki za pomoc!

Offline blooop

• Toyot Leżący
  • *
Odp: JBL audio w Auris II FL, czy warto ?
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Grudnia 2016, 09:43:56 »
Ogólnie audio w aurisie gra słabo. O ile bas mimo, ze nie jest za niski to gra w miarę precyzyjnie i dość punktowo, to górki są niezbyt klarowne. Środek jest też lekko schowany, a próba dołożenia go eq robi z dźwięku totalną kaszanę. JBL w aurisie nie słyszałem ale nawet jeśli gra średnio to podejrzewam, że i tak pewnie będzie dużo lepiej.

W rm2017 niestety navi jest tylko w pakiecie z jbl, ale wg mnie jest warte dołożenia trochę $ do niego i chyba przede wszystkim pod tym kątem należałoby ten pakiet rozważać. Navi dzięki połączeniu z netem działa bardzo sprawnie zarówno pod kątem wyszukiwania poprzez Google Maps jak i zmian trasy w celu ominięcia korka i odkąd się przesiadłem na aurisa nie miałem jeszcze potrzeby odpalania map z telefonu. A ze przy okazji będziesz miał lepsze audio to jakby dodatkowy plus

Offline Devidet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Grudnia 2016, 10:03:14 »
Dzięki za informacje, gdybym nie brał JBL to za te 5k to oprócz innych głośników, wygłuszenia zamontuje sobie jakaś jednostkę sterująca na androidzie, umożliwi to wrzucenie np. Automapy.

Wiec mam dwie opcje:

Prestige JBL + Navi

Sam prestige + car audio i navi zewnętrze.

Paradoksalnie druga opcja bedzie pewnie droższa, nie rozłożę jej sobie w leasingu,  no i co fabryka zmontuje to jednak bedzie wyglądało zdecydowanie estetyczniej.

Boje sie tylko ze JBL zagra jednak jak śmietnik.

Offline djzygi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Grudnia 2016, 22:42:08 »
Pogadaj z lokalnym dealerem czy maja na stanie jakies Auris z opcją JBL zeby porownac nagłosnienie, rowniez google search działa tylko w opcji T&G Plus

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline logicalvolume

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Grudnia 2016, 23:51:53 »
Moim zdaniem pierwsze co powinieneś to odpalić sobie standardowe audio w Aurisie i zobaczyć jak gra, może się okaże, że w zupełności Ci to wystarczy..

Audiofilem nie jestem, ale też lubię jak coś "przyjemnie" gra - dla mnie audio, które obecnie montowane jest w wersji comfort spokojnie starcza do słuchania muzyki w podróży.

Szczerze... osobiście nie dopłacałbym do JBL, za te 5k wolałbym kupić jakiś sprzęt, ale do domu (może coś od Bowers & Wilkins?) - niestety, tak jak piszesz nie rozłożysz wtedy w leasingu ;)

Offline Devidet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Grudnia 2016, 06:54:54 »
Lokalni dealerzy niestety nie maja Aurisa z JBL.

Fabryczny zestaw dla mnie gra słabo.

Rozmawiałem na priv z don_pazurro, który ma u siebie JBL i jestem zdecydowany zaryzykować, jego zdaniem jest spora różnica między standardowymi 6-cioma głosnikami.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Grudnia 2016, 15:15:41 »
Mam w priusie JBL i różnica jest ale niestety JBL gra moim zdaniem za płasko jak jest zciszony.

Ja bym proponował jednak olać JBL i dołożyć dobre wysokotonówki zamiast fabrycznych - to bardzo dużo zmienia.

Poza tym jeśli byś się kiedyś zdecydował na wymianę jednostki to z JBL mogą być problemy.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Grudnia 2016, 22:38:19 »
Ja bym proponował jednak olać JBL i dołożyć dobre wysokotonówki zamiast fabrycznych - to bardzo dużo zmienia.

Tak ogólnie to można przyjąć, że za cenę firmowego zestawu można mieć dużo lepiej albo to samo za 2-3 niższą cenę.

Dwie podstawowe rzeczy to wymiana przetworników na wyższej klasy oraz fachowe wytłumienie drzwi aby bas zaczął brzmieć po ludzku.

Offline Devidet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Grudnia 2016, 17:15:17 »
Ponieważ nie mam czasu na bawienie się w przebudowe car audio, a w każdym salonie car audio, sama porządna jednostka sterująca kosztuje ok 1500 zł, to zamówiłem Aurisa  z  premium JBL. Najwyżej w wolej chwili wygłuszę drzwi matami. Dzięki wam serdecznie za pomoc  :-) Odbiór między 1 a 15 marca  :-P

Offline RAV73

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Grudnia 2016, 17:57:20 »
Odbiór między 1 a 15 marca
To jest model z wyprzedaży, czy do produkcji?

Offline Devidet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Grudnia 2016, 22:28:04 »
Rocznik 2017

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Stycznia 2017, 16:27:38 »
Daj znać jak wrażenia

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl