Autor Wątek: Wentylacja baterii HV  (Przeczytany 12466 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline waldi102

• Toyot Leżący
  • *
Wentylacja baterii HV
« dnia: 27 Grudnia 2016, 08:23:08 »
Jestem tu nowy i właśnie czekam na odbiór pierwszej w życiu Toyoty i na dodatek hybrydy. Znalazłem to forum i dopiero po zamówieniu samochodu zacząłem się zastanawiać nad tym co ja właściwie kupiłem.
Mój samochód to będzie Auris hachback. Przeczytałem wszystkie wątki i wiem, że czeka mnie dużo pracy poznawczej po przejściu z analogowego samochodu.
Pierwsza rzecz jak mnie nurtuje to zapachy w środku, a konkretnie wyziewy z baterii HV. W części dotyczącej Priusa, jest pokaźny wątek o likwidacji zapachów tej baterii.
Czy w Aurisie występuje ten sam, albo podobny problem?
Jak pracuje system wentylacji tej baterii, czy jest głośny?
Czy i jak często trzeba czyścić wentylator tej baterii?

Następna sprawa to klimatyzacja. Jest dużo wypowiedzi na temat likwidacji zapachów starej szmaty z klimatyzacji. Czy dotyczy to też wersji hybrydowej? ostaniem 3 lata jeździłem Alfą 159 i tam nawet nie wiedziałem, że może śmierdzieć z klimatyzacji.
Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich czytelników forum i proszę podzielcie się swoimi wrażeniami z moich zapytań powyżej.

PS. najważniejsza informacja, od roku rzuciłem palenie i wszelkie ,,nietypowe'' zapachy przyprawiają mnie o wymioty
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2016, 08:25:25 wysłana przez waldi102 »

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Odp: Wentylacja baterii HV
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Grudnia 2016, 09:56:47 »
Ja jeżdżę nowym Aurisem od czerwca i nie zauważyłem absolutnie żadnych zapachów dochodzących z baterii (spod tylnej kanapy). Kratki wentylacji jeszcze nie czyściłem, ale pewnie na sucho można przetrzeć co jakiś czas. Trzeba uważać, aby nie zasłaniać jej (np. jakimś ubraniem pasażera z tyłu). Nie zauważyłem również żadnych odgłosów wentylacji. Cały czas jeżdżę na klimie i tutaj również - zero brzydkich zapachów :)

Offline Matus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Grudnia 2016, 10:44:24 »
Rodzice też mają Aurisa hybrydowego i nikt nie zauważył żadnych przykrych zapachów. Odnośnie kratki wentylacyjnej baterii trzeba faktycznie uważać żeby jej nie zasłonić znajduję się z tyłu za kierowcą pod kanapą, często kobieta może torebką zasłonić. Odnośnie klimatyzacji to po roku użytkowania byliśmy na pierwszym przeglądzie miesiąc temu i trzeba było odgrzybić bo śmierdziało z klimatyzacji. Teraz klimatyzacja chodzi nonstop i już nie czuć nieprzyjemnych zapachów. Sam serwisant powiedział że najlepiej gdyby klimatyzacja pracowała cały czas.
Toyota Yaris 1.33 VVT-I 2007
Toyota Auris 1.8 Hybrid 2016 Prestige+Executive+Safety
Nissan Qashqai 2021 Tekna 1.3 165km
Seat Leon III 2016 FR 1.4 TSI 150KM
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,37533.180.html

Offline kolektor77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Grudnia 2016, 13:28:20 »
Jeżdżę rok hybrydą i zero zapachów z baterii a że nie mam żadnych dyndających przy lusterkach pachnideł, czułbym obce zapachy.
Z klimy było czuć trochę latem po jej wyłączeniu i dalszej jeździe, teraz zimą muszę mieć włączoną cały czas (bo inaczej mi szyby parują) i nie czuć nic, również gdy ją wyłączę. Nie odgrzybiałem jeszcze ani razu.

« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2016, 13:29:56 wysłana przez kolektor77 »

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Grudnia 2016, 20:32:03 »
Nie martw się na zapas- u mnie w rodzinie przerabiamy różne samochody hybrydowe od około 4-ech lat i wszystkie w eksploatacji nie różnią się od zwykłych samochodów ze skrzyniami automatycznymi. Kwestia przykrych zapachów dotyczyła jednej z generacji priusa. System wentylacji baterii w hybrydach Toyoty jest bezgłośny. Wentylator baterii to czyści się po jakimś sporym przebiegu chyba ponad 200 tysięcy trzeba zrobić, czy coś tego rzędu. Więc spokojnie- nie będziesz skazany na czyszczenie kratki wciągającej powietrze co weekend :) A o klimatyzacji to nie wiem- jest tutaj zwykłą klima jak w innych samochodach jedynie sprężarka jest śrubowa i napędzana z silnika elektrycznego ale to w sumie bez różnicy.

Offline lolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Stycznia 2017, 11:44:56 »
kanał dolotowy do wentylacji baterii  jest wyposażony w sitko (bardzo drobne oczka) na którym zbiera się coś w rodzaju kurzu. U mnie przy przebiegu około 33000, na 3/4 swej powierzchni było mocno zanieczyszczone. Zaniedbanie tego faktu doprowadza do przegrzania baterii i w konsekwencji do ich uszkodzenia. W servisie koszt czyszczenia 60 PLN. samemu 10 min roboty. W wersji po liftowej przy zabrudzeniu sitka może pojawić się komunikat o problemach z chłodzeniem baterii. A i jeszcze, mój przypadek nie był odosobniony u kolegi przy przebiegu około 28000 właśnie pojawił się rzeczony komunikat i sitko na całej swej powierzchni było pokryte czarnym nalotem uniemożliwiającym swobodny przepływ powietrza. 

Offline spidermax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Stycznia 2017, 19:12:28 »
Ja zrobiłem dotychczas 24k km Aurisem (II FL HB) i jedyne co to czyściłem wiatrak od baterii w serwisie, bo wywaliło komunikat gdzieś koło 22k km.

Klima włączona praktycznie cały czas, przed pierwszym serwisem coś zaczynało pachnieć dziwnie, ale wymiana filtra kabinowego załatwiła temat.

Aktualnie ktoś sobie "pożyczył" moje auto...

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Stycznia 2017, 19:34:31 »
Aktualnie ktoś sobie "pożyczył" moje auto...
Jak to pożyczył ? W sensie ukradł? Coś więcej na ten temat?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Stycznia 2017, 20:04:17 »
Bateria NiMH jest urządzeniem hermetycznym.  Ew. zapachy mogą jedynie pochodzić z rozgrzanego kurzu.  Natomiast ze skutecznością zatrzymywania zapachów z zewnątrz jest tak sobie.

Offline spidermax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Stycznia 2017, 11:05:00 »
Tak właśnie, ukradli mi Aurisa HSD przed końcem roku, 11 miesięcy się nim cieszyłem....

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Stycznia 2017, 15:31:57 »
Tak właśnie, ukradli mi Aurisa HSD przed końcem roku, 11 miesięcy się nim cieszyłem....
Wybacz że podrążę trcohę temat - wersja "bezkluczykowa" ? Okoliczności?
Pytam bo mam nowo nabytą, blokady skrzyni biegów nie dało się założyć w automacie i tak trochę się zastanawiam co można zdziałać poza posiadaniem AC...

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Stycznia 2017, 15:52:33 »
Pytam bo mam nowo nabytą, blokady skrzyni biegów nie dało się założyć w automacie i tak trochę się zastanawiam co można zdziałać poza posiadaniem AC...

Ja dokupiłem sobie ubezpieczenie GAP (http://www.ubezpieczeniegap.pl/). 3 lata nie muszę się martwić kradzieżą, a i działa to również w przypadku całki powypadkowej.

Offline spidermax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Stycznia 2017, 17:44:06 »

Nie wiem co masz dokładnie na myśli pisząc "bezkluczykowa", w każdym razie aby otworzyć/zamknąć auto wciskałem przycisk na kluczyku/breloku.

Okoliczności: pod blokiem, kamery nawet były....

Offline spidermax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Stycznia 2017, 17:45:42 »

Ja dokupiłem sobie ubezpieczenie GAP (http://www.ubezpieczeniegap.pl/). 3 lata nie muszę się martwić kradzieżą, a i działa to również w przypadku całki powypadkowej.

Miałem pełną wartość pojazdu w pierwszym roku.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Stycznia 2017, 19:48:09 »
Toyoty w stolicy bardzo chodliwe. Oda dawien dawna to wiadomo dziwne że się nie zabezpieczyliście dodatkowo ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl