Autor Wątek: Dziwne pikanie Auris 2008  (Przeczytany 2844 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline karamba12

• Toyot Leżący
  • *
Dziwne pikanie Auris 2008
« dnia: 03 Stycznia 2017, 10:06:40 »
Witam. Kilka dni temu zakupiłem Aurisa 2008 z 1.6 Benzyna. Dopiero wczoraj była możliwość powrotu nim na kołach (formalności).
Auto niestety było na letnich oponach, a jak na złość zaczął padać ostro śnieg. Z tego powodu jechałem bardzo powoli i ostrożnie, dojeżdżam do ośnieżonego lewoskrętu, lekko z górki, powolne wytracanie prędkości, hamowanie lekko hamulcem i biegami, przy 15km/h włączył się ABS i na desce pojawiła się kontrolka ESP i pojawiło się "pikanie" i od tego czasu nie ustaje. Auto wyłączałem, postało przez noc, dalej pika. Bez znaczenia czy jade, czy stoje, pas mam zapięty, ŻADNA kontrolka na desce się nie świeci ani nie mruga. Wiecie może od czego to jest?

Dźwięk jest taki sam w pętli, brzmi mniej więcej tak "pip-pip-pip" (głośno), później znowu 3 razy pip trochę ciszej, znowu jeszcze raz bardzo cicho, chwila przerwy (cisza) i znowu od nowa bardzo głośno. Czy jest możliwość sprawdzenia od czego to jest czy konieczne jest podpięcie pod komputer?

Pozdrawiam.

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Dziwne pikanie Auris 2008
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Stycznia 2017, 10:21:15 »
No najlepiej to podpiąć pod komputer, może jakiś błąd pokaże. Możesz spróbować aku odpiąć może się skasuje, tylko być może nie będziesz wiedział co to było.

Offline maar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Stycznia 2017, 18:43:50 »
Czy to pikanie przypomina sygnalizację czujników parkowania? Sprawdź czy czujniki są na swoich miejscach, czy któryś nie odkleił się i nie wpadł do "środka". U mnie tak się wydarzyło w półrocznym aucie.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Stycznia 2017, 19:36:57 »
u mnie to pik- pik- pik było spowodowane plecakiem który położyłem na siedzeniu... Przez tydzień się wkurw.... A nie popatrzyłem na lampke od pasów bo była zasłonięta :D

Offline karamba12

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Stycznia 2017, 16:52:14 »
Sprawa załatwiona, było to pikanie od ESP, coś się musiało zawiesić od tej jazdy na letnich po śniegu :) W końcu samo puściło, czasem jeszcze zrobi pik pik przy dynamicznym ruszaniu na śliskim, ale tylko jednorazowo i się wyłącza.

A pikanie od pasów i czujników parkowania to swoją drogą, wkurza niesamowicie, ale niestety taka jest cena posiadania samochodu z "udogodnieniami" :)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Stycznia 2017, 18:34:56 »
akurat pasy można samemu wyłączyć :D kombinacją kluczykiem w stacyjce ale dla kogoś bezpieczeństwa tego nie wyłączam.

Offline karamba12

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Stycznia 2017, 21:01:53 »
Ja w pasach zawsze jeżdżę, odruch zapinania mam nawet jak jadę tylko kilometr dalej. Ale pasażerowie wiecznie ich nie zapinali, a teraz nie będą mieli wyboru hehe  :grin:

Offline gregoreu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Stycznia 2017, 23:03:28 »
ZAPINAJCIE PASY !!!!!! Zawsze o nich pamietam , gdyby nie pasy wiem to w100% nie byloby mnie.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Stycznia 2017, 11:25:17 »
Tak, na drodze publicznej jak najbardziej (dobrze , że przypomina o tym migająca dioda  :good:) ale ja często poruszam się po drogach wewnętrznych (w pracy) z ograniczeniem do 20km/h i powiem ci, że pikanie (pasów pasażera i kierowcy + wsteczny) było pierwszą rzeczą jaką zrobiłem po zakupie.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl