Autor Wątek: Toyota safety sense - opinie  (Przeczytany 4393 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline morthing

• Prawie Toyot
Toyota safety sense - opinie
« dnia: 03 Stycznia 2017, 11:14:01 »
Cześć,
Nabyliśmy z kolegą w listopadzie 2016 dwie niemal identyczne Corolle 1,6 w pełnej opcji Prestige wyposażone w rożne bajery m.in system safety sense i Pre-Collision System (PCS). Niestety zupełnie nie rozumiemy sensu tego systemu PCS. On po prostu nie działa, zachowuje się irracjonalnie waląc czasem na zupełnie pustej drodze komunikatem "hamuj". Sprawdzaliśmy obaj swe pojazdy w różnych sytuacjach i ani razu (!) nie zadziałał wówczas kiedy należałoby tego od niego oczekiwać. Raz o mało nie skończyło się to dla mnie sążnistym dzwonem. Ciekaw jestem jakie są wasze opinie na ten temat, bo mam wrażenie, że ten system jest zupełnie nieprzewidywalny i trudno uznać, że przed czymkolwiek chroni. Gdyby to dotyczyło jednego pojazdu, uznałbym to za usterkę, ale nie w przypadku dwóch pojazdów. 
Napiszcie proszę, jak ten system zachowuje się w Waszych autkach.   

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
Odp: Toyota safety sense - opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Stycznia 2017, 14:08:36 »
U mnie działa poprawnie. Już kilka razy uratował mnie przed wjechaniem komuś w tył - komunikatowi na wyświetlaczu towarzyszy potem sygnał dźwiękowy. Jeśli np. grzebiesz w telefonie, radiu, schowku itp i zbyt szybko zbliżasz się do auta przed Tobą to piszczy. Co do komunikatów na pustej drodze to przejrzyj instrukcję - tam są wymienione sytuacje kiedy może zadziałać mimo braku zagrożenia.

Offline mazaq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Stycznia 2017, 14:21:58 »
Mnie system jeszcze nie uratował, ale komunikat hamuj ciężko mi wywołać "sztucznie". Mam mieszane uczucia na ten temat. System według mnie nie działa gdy ruszasz kierownicą bądź trzymasz choćby lekko hamulec. Jadnak ja bym się nie przejmował, myślę że system zadziała wtedy jak naprawdę będzie potrzeba, kilka razy zobaczyłem komunikat gdy faktycznie się zagapiłem, ale sam zahamowałem zanim zrobił to automat. Może masz zaparowane czujniki? Mnie wczoraj w ASO założyli pasek grzewczy przy czujnikach.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Stycznia 2017, 15:08:53 »
U mnie działa poprawnie. Nie ma fałszywych alarmów, reaguje dość trafnie. Ruch kierownicą czy próba hamowania dezaktywuje system tak ma być. Co do wywołania to ważna jest różnica prędkości oraz odległość zdaje się w instrukcji opisane jest to dokładnie + całe mnóstwo warunków gdzie może nie zadziałać poprawnie.

Offline konrado

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Grudnia 2017, 20:31:23 »
Postaw sobie jakiś karton na zamkniętym odcinku drogi to zobaczysz że działa.
Mi kilkadziesiąt razy już się włączał.
Z lewej strony pod kierownicą możesz sobie ustawić czułość tego dobrodziejstwa. Ja mam ustawione na dwie kreski. Bardzo fajny bajer

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Offline Frozyna

• Początkujący
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lutego 2018, 16:39:28 »
W mojej Tyocie Avensis kupionej w 2017r podobnie układ PCS wariuje, nigdy nie wiadomo kiedy się odezwie nie mówiąc już o zwalnianiu i hamowaniu awaryjnym. Uwzględniałem wszystkie przypadki opisane w instrukcji obsługi. Serwis nie ma pojęcia jak to naprawdę ma działać i wprowadza w błąd. Podobnie z sprzedawcami których się pytałem. Podobnie ma się sprawa z wybieraniem głosowym do telefonu i GPS, niby działa, tylko nie chce poprawnie wybierać, mimo że rozmawia ze mną po polsku. Tak, że to są gadżety które, jeżeli im się zaufa mogą doprowadzić do nieszczęścia.
Pozdrowienia

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl