Autor Wątek: Toyota Touch 2 with Go współpraca z różnymi telefonami  (Przeczytany 17410 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline waldi102

• Toyot Leżący
  • *
Toyota Touch 2 with Go współpraca z różnymi telefonami
« dnia: 04 Stycznia 2017, 17:23:10 »
Od dwóch dni używam Aurisa z systemem audio jak w temacie.
Mam telefon Microsoft Lumia 650 i generalnie wszystko działa oprócz jednego, czyli połączenia z Internetem przez bluetooth.
Udało się skonfigurować konto na Moja Toyota i podłączyć z siecią, ale odbyło się to tylko parę razy na kilkadziesiąt prób.
Po każdym odpaleniu system łączy się z telefonem, ale dostępu do Internetu nie ma.
Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami.

Jakie telefony działają bez problemów?

Samochodu już nie zmienię, ale telefony chyba byłoby łatwiej zmienić - będzie taniej. :-)

PS z moim telefonem działają połączenia głosowe i wyświetlane są smsy

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
Odp: Toyota Touch 2 with Go współpraca z różnymi telefonami
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Stycznia 2017, 17:34:13 »
Mam co prawda Sony Xperia Z1 i rav4. Nie wiem jak w Lumia, ale u mnie problemem było przez chwile był brak udostępnia w telefonie internetu przez bluetooth (trzeba było zaznaczyć bluetooth tethering jako włączony), bywa że w niektórych telefonach bluetooth tethering wyłącza się po restarcie bluetooth (android ma aplikacje do zarządzania tym) Funkcje oszczędzania energii np. nieużywanie transmisji danych też potrafią sprawiać problemy. W każdym razie zmiany robiłem tylko w konfiguracji telefonu.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Stycznia 2017, 17:41:36 »
https://www.toyota.pl/service-and-accessories/my-toyota/bluetooth-compatibility.json
Mam telefon Microsoft Lumia 650 i generalnie wszystko działa oprócz jednego, czyli połączenia z Internetem przez bluetooth.
DUN/PAN nie działa w tym telefonie
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2017, 17:44:51 wysłana przez bazi »

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Stycznia 2017, 17:53:09 »
U mnie z Toyota Touch 2 with Go działa bardzo dobrze Sony Z3. Nie działa jedynie email i mirroring. Email podobno działa tylko z blackberry i iphonami, a mirroring podobno na Samsungu S3 z KitKatem działa, ja jednak nie miałem okazji przetestować żadnej z tych usług.

Tutaj możesz dowiedzieć się więcej:
https://www.toyota.pl/service-and-accessories/my-toyota/bluetooth-compatibility.json

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Stycznia 2017, 20:24:03 »
w iPhonie nie działa e-mail i smsy, działa Skype internet przez udostępnienie łącza no i podstawowe jakie ma telefon ...

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Stycznia 2017, 20:42:22 »
Muzyka przez BT, normalne połączenia głosowe i SMSy działają z Samsungiem S3 Mini i z S4. Email'e nie działają chyba z normalną TT2GO tylko z tymi wersjami Plus, ew. tymi najnowszymi modelami 2016, ale mogę się mylić...
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline Barti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Stycznia 2017, 00:20:31 »
w iPhonie nie dzia�a e-mail i smsy, dzia�a Skype internet przez udost�pnienie ��cza no i podstawowe jakie ma telefon ...
Potwierdzam sms i emaile nie działąją. Ale dział wybieranie głosowe, apple music, spotify i podcasty. Udostępnianie internetu bez problemu.

BTW I chyba dalej nie będzie łatwo bo  Toyota wybrała  SmartDeviceLink odrzucając CarPlay i AndroidAuto.  http://www.macrumors.com/2016/01/04/toyota-smartdevicelink-over-carplay/

A na dzisiejszym CES zaprezentowałą nowy koncepcyjny samochód autonomiczny.

foto. Tomasz Wyka iMagazine.
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2017, 00:31:39 wysłana przez Barti »
Corolla E12 HB 1.4 D4D SOL => Auris II FL 1.6 Comfort

Offline waldi102

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Stycznia 2017, 01:15:35 »
Uzupełnienie do Microsoft Lumia 650 z WM10.
Jak ustawi się hotspot mobilny na bluetooth to przez parę minut TT2 uzyskuje dostęp do Internetu i wszystkie funkcje sieciowe działają. Niestety nie ma podtrzymania połączenia i telefon wyłącza dostęp do Internetu.

Czyli najważniejsze żeby telefon miał funkcje udostępniania Internetu non stop.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Stycznia 2017, 07:44:39 »
Może jakąś funkcję oszczędzania energii trzeba wyłączyć (w Z1 tak miałem i teraz działa jak trzeba)?

Offline mack_linen

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Stycznia 2017, 16:48:35 »
Mam Lumię 730. I powiem tak - na win8.1 działa super, wszystkie apki OK, Internet przez BT działa bardzo stabilnie. Próbnie zrobiłem upgrade do Win 10 i niestety zrywał po chwili połączenie.

Offline matiAuris

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Stycznia 2017, 13:15:50 »
Samsung galaxy s3 - wszystko działa, nawet janosik daje dzwięk przez BT na głośniki również przy odpalonej navi

Offline Piotrek21

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Stycznia 2017, 17:40:29 »
Możesz podać info jaka wersja oprogramowania w fonie i jak z wyświetlaniem w trakcie jazdy na ekranie radia. Możesz wrzucić jakiś filmik jak to działa. Mam co prawda gołe radio ale może to zadziała i rozważam zakup fona do niego...

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Stycznia 2017, 18:12:30 »

Samsung galaxy s3 - wszystko działa, nawet janosik daje dzwięk przez BT na głośniki również przy odpalonej navi

Potwierdzam, na S3 z systemem 4.3 wszystko śmiga. Nie przypomnę sobie jak to wszystko uruchomiłem, korzystałem z informacji zaczerpniętych z netu. Jakiś root telefonu trzeba było zrobić (nie znam się na tym ale się udało).
Jest tylko jeden mankament tego rozwiązania. Navi podczas komunikatów wyłącza radio. Po każdym komunikacie trzeba kliknąć przycisk na kierownicy i przywrócić radio. Jedyna navi z którą nie ma takiego problemu to WAZE, tam jest opcja ustawienia dźwięku przez głośnik telefonu.
Za chwilę ktoś napisze, że rozwiązaniem tego problemu jest uruchomienie radia w telefonie. W pewnym sensie będzie miał rację. Tylko przy takim rozwiązaniu i obciążeniu telefonu, złącze USB nie jest wstanie podtrzymywać napięcia i następuje sukcesywny spadek naładowania baterii.
Oczywiście wszystko śmiga podczas jazdy. Wcześniej bez roota i czegoś tam jeszcze, był problem, działało tylko na postoju.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Stycznia 2017, 18:58:08 »
Witam!

No to fajnie, że działa. Mi też działa wersja "standardowa" DriveLink'a z Google Play'a, (plus systemowy TMServerApp z S3 z systemem w wersji 4.3). Chciałem jednak mieć wersję wypasioną, a przynajmniej taką, która nie reaguje na hamulec ręczny i ma ograniczenia w uruchamianych aplikacjach. Niestety - żadna z wersji, które znalazłem, nie działa! Standardowy zestaw się uruchamia OK, w TT pojawia się nowa aplikacja MirrorLink, tam jest następna ikonka DriveLink'a - wszystko OK. Te zmodowane wersje nie dają ikonki na liście aplikacji w radiu...

I tu moja prośba dla kogoś, kto ma działającego S3 z DrivreLinkiem bez ograniczeń - czy mógłby mi na maila (dam na priva), albo jakoś inaczej, przesłać mi swój działający zestaw DriverLink.apk i TMServerApp.akp? DriverLink może być APK, który był instalowany, albo po prostu kopia instalacji w systemie w /data/app - np. u mnie pod nazwą app.scm-1.apk.   TMServerApp.apk zaś leźy w /system/app.

Z góry dziękuję i pozdrawiam! 
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2017, 19:09:01 wysłana przez sorbifer »

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Lutego 2017, 22:43:09 »
Witam ponownie!

Ponownie poproszę, by ktoś, komu działa zmodowana wersja DriveLink'a (bez ograniczeń dla aplikacji w czasie ruchu auta), to niech się podzieli zainstalowanymi apk w systemie: app.scm*.apk i TMServerApp.apk.

Z drugiej strony oglądałem tą apkę Samunga i ona ma w sobie całą litanię rozpoznawanych przez nią programów, mnóstwo różnych nawigacji, od Google Maps, przez całą gamę TomTomów, CoPiloty, Navigatory, Navigon, Navfree, Sygic, Navitel Navigator, Autonavi po jakieś wynalazki typu LG U+ Navi, Olleh Navi, T-Map, Navielite... i wszystkie identyfikowane przez nazwę i przez kod apki z wersją typo com.tomtom.dach etc.

I tak mnie naszło - czy po prostu nie podmienić w APK napisów w tablicy i zamienić któregoś TomToma albo azjatycka nawigację na AutoMapę lub Yanosika - i wtedy zostanie ona rozpoznana jako "dopuszczalna" aplikacja? Może fajny pomysł na eksperyment...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl