Autor Wątek: Wolne nagrzewanie i smrodek  (Przeczytany 1655 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline thaurus

• Toyot Leżący
  • *
Wolne nagrzewanie i smrodek
« dnia: 08 Stycznia 2017, 15:44:03 »
Witam, od roku mamy swój pierwszy samochód - Aurisa 1.4 benzynę z 2007 r. Kupiony od serwisanta jako tzw. przygotowany do jazdy. Od początku nie podoba mi się w nim klima. Raz, że w aucie ciepło/chłodno jest dopiero po ok. 5-10 min. (oczywiście nastawione na max, pozycja szyby plus nogi albo głowa plus nogi, w zależności od potrzeby/pory roku). Dwa - zdarza się, szczególnie na początku (ale w trasie też), że w aucie śmierdzi czymś a'la spaliny (trzeba wtedy na chwilę wywietrzyć i potem jest OK). Czy to jest normalne w tych autach? Jak temu zaradzić?

Offline Sefeld

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wolne nagrzewanie i smrodek
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Stycznia 2017, 13:27:33 »
Wolne podgrzewanie to może być termostat zablokowany w pozycji otwarcia (miałem tak kiedyś ale nie w toyocie)  a ten smrodek to nie mam pojęcia, choć wiem że to nie typowe sprawdź filtr kabinowy

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Stycznia 2017, 17:52:16 »
U mnie śmierdziało podobnie. Odgrzybienie i nabicie + całoroczna jazda na klimie pomogło. Nie mam problemu z klimą od 4 lat.

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Stycznia 2017, 07:15:10 »
Jeśli śmierdzi spalinami na samym początku (tylko nie zależnie czy jest włączona klima czy nie) to sprawdź czy nie ma przedmuchów na metalowej uszczelce pod kolektorem wydechowym. Na początku metal jest zimny więc mogą być przedmuchy po np 30-40 sekundach metal się nagrzewa (rozszerza się) i nieszczelność sama jest kasowana.

Offline thaurus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Stycznia 2017, 07:55:41 »
U mnie śmierdziało podobnie. Odgrzybienie i nabicie + całoroczna jazda na klimie pomogło. Nie mam problemu z klimą od 4 lat.
Tak też zrobiliśmy, ale tylko trochę pomogło...

Offline thaurus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Stycznia 2017, 08:04:04 »
Jeśli śmierdzi spalinami na samym początku (tylko nie zależnie czy jest włączona klima czy nie) to sprawdź czy nie ma przedmuchów na metalowej uszczelce pod kolektorem wydechowym. Na początku metal jest zimny więc mogą być przedmuchy po np 30-40 sekundach metal się nagrzewa (rozszerza się) i nieszczelność sama jest kasowana.
Sprawdzę.

Offline Stefanek67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Stycznia 2017, 08:46:12 »
W innym modelu samochodu miałem kiedyś smrodek w kabinie , zapach przepalonej elektroniki plus spaliny , okazało się ze klapa się zablokowała i silniczek niestety się kopcił , miał zamknać nie zamykał i sie przegrzewał .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl