Autor Wątek: Auris TS Active - montaż relingów zintegrowanych  (Przeczytany 7011 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aurisjusz

• Toyot Leżący
  • *
Auris TS Active - montaż relingów zintegrowanych
« dnia: 11 Stycznia 2017, 21:52:34 »
Witajcie,
posiadam Auris TS w wersji Active bez relingów dachowych. Czy ktoś się orientuje czy jest możliwość ich montażu w miejsce plastikowych listew? Relingi może kupić używane na allegro tylko zastanawiam się na ile montaż jest ryzykowny. Czy ktoś z Was to przerabiał?

Offline Stefanek67

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris TS Active - montaż relingów zintegrowanych
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Stycznia 2017, 22:15:47 »
Musiałby się wypowiedzieć ktoś kto zna Auri TS .
Osobiście  mam relingi w moim złomku .
Ale kiedyś miałem problem z moim jednym samochodzikiem Vectra B , i relingi pod podsufitką , są przykręcane do dachu . Czyli wystarczy zdjąć podsufitkę , w miejscach listew są otwory w dachu (karoserii) i przykręca się relingi .

Offline Aurisjusz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Stycznia 2017, 12:44:52 »
o to chodzi że pod listwą nie ma otworów. Trzeba je wiercić. Pytanie czy w Warszawie są zakłady które robią tą profesjonalnie

Offline stodek1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Stycznia 2017, 22:53:48 »
Montowałem w zeszłym tygodniu   w swoim  Aurisie  relingi . NIe jest to  taka prosta sprawa  trzeba ściągnąć  podsufitke  oczywiście  wiąze się to z demontarzem      uchwytów nad drzwiami   przesłon  i   oświetlenia .  Najgorzej  było z   uchwytami  połowa  mocowań pękła  są tak skonstruowane że cięzko  zdemontować   żeby nie uszkodzić jeśli chodzi  o dziury  to po zdemontowaniu  podsufitki   są  tam  wspawane fabrysznie wzmocnienia w których  już  są dziury(4mm  )   wystarczy   wywiercieć  dziure  w dachu  . Ja wierciłem  od góry  po przystawieniu  relingów  odznaczyłem  miejsca dziur   i   bez problemu trafiłem   relingi z allegro 350 zł    i to był  cały  koszt   4h  roboty .

Offline stodek1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Stycznia 2017, 22:55:49 »
4mm  to  grubość  wspawanych wzmocnień  dziury  są   7mm  a śruby na relingah 6mm z bardo szeroką nakrętka

Offline Aurisjusz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Stycznia 2017, 12:36:01 »
Dzięki za informację,
uszczelniałeś czymś te otwory? zabezpieczałeś przed korozją?
czy relingi kupiłeś w komplecie z nakrętkami?

Offline stodek1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Stycznia 2017, 18:16:35 »
 Tak  na około każdej  wywierconej dzióry użyłem  Kleju  silnie  elastycznego  coś w rodzaju sylikonu, A relingi z Allegro  kupiłem  razem  z nakrętkami (nazwał bym to  nakrętko podkładkami ) dosyć  szerokie  około 30-35 mm ale śmiało możesz zastąpić     szerokimi   podkładkami ze zwykłą nakrętką       Powodzenia

Offline Michasch220578

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Marca 2017, 21:15:02 »
Witajcie
Ja też przymierzam się do montażu relingów.
Czy wierciłeś otwory w dachu  na plastikowe trzpienie czy tylko na same śruby. Te trzpienie są używane chyba do pozycjonowania relingu podczas montażu w montowni .

Offline mar33cki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Czerwca 2018, 14:53:24 »
montowałem relingi w Auris II TS Active, relingi kupione na all za 205zł z przesyłką, z narzędzi bardzo przydatne są ściągacze do tapicerki i wkrętarka z ostrymi wiertłami :)
trzeba poodczepiać plastiki
- uszczelki w drzwiach i tylnej klapie
- przednie słupki (nie wyciągać, mogą wisieć na zaczepach)
- przednie oświetlenie
- boczne słupki - 1 trzeba zdjąć, żeby uchylić podsufitkę
- plastiki wokół tylnych szyb - 1 trzeba zdjąć, żeby uchylić podsufitkę
- osłony przeciwsłoneczne kierowcy i pasażera - 2x torx, zaczepy demontuje się przekręcając o 90st
- uchwyty sufitowe boczne - najbardziej upierdliwe w demontażu - trzeba podważyć po obu stronach i ciągnąć do siebie, zatrzaski 2 stopniowe, potem jeszcze metalowe blaszki w środku - ścisnąć wąsy i ciągnąć do siebie

wierciłem od środka wiertłem 4mm, potem powiększałem od góry frezem stopniowym na 8mm (śruby) i 6mm (kołki ustalające), jak pisali przedmówcy od środka są wzmocnienia z kilku warstw blachy. Dodatkowo, może niepotrzebnie, dodane uszczelnienie silikonem wysokotemperaturowym przy śrubach i kołkach.

Podkładki poszerzane na M6, nakrętki samohamowne o wyższej wytrzymałości.

Całość roboty to ok 3h w 2 os.

Offline Aurisjusz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Czerwca 2018, 16:24:19 »
Sam nie nie chcę ryzykować takiej roboty. Chętnie zrobiłbym to w jakimś zaufanym zakładzie. Zna ktoś takie miejsce w Warszawie lub okolicach?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl