Autor Wątek: Demontaż dyszy od spryskiwacza - auris 2013  (Przeczytany 6896 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline foszlandia

• Początkujący
Demontaż dyszy od spryskiwacza - auris 2013
« dnia: 15 Stycznia 2017, 23:02:32 »
Witam.
Czy ma ktos z Was wiedzę na temat tego jak zdemontować dysze aby jej nie połamać?
Patrząc na budowę wydaje mi sie, ze z jednej strony (od szyby czołowej) powinna wyjsć w dół ale pewien nie jestem.

Offline mysiauek

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Demontaż dyszy od spryskiwacza - auris 2013
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Stycznia 2018, 22:15:21 »
Odkopuje temat.
Ma ktoś sposób na wyjecie dyszy?

Moja siura jednym otworem i szpilka, druciki itp nic nie zmieniają...

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Stycznia 2018, 06:31:31 »
Skoro jest zepsuta to nieważne jak się Jej pozbyć. Od strony maski pewnie jest jakieś mocowanie na zatrzask pod wyciszeniem

Offline mysiauek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lutego 2018, 12:19:59 »
Skoro jest zepsuta to nieważne jak się Jej pozbyć. Od strony maski pewnie jest jakieś mocowanie na zatrzask pod wyciszeniem

Swietna rada...

To jeszcze raz to samo pytanie: czy ktoś kiedyś wyjmował dyszę a nie myśli sobie jak może to wyglądać?

Nowa dysza w ASO to +/- 60pln.
Wymiana +80pln.
Nie duże pieniądze ale nie chce mi się wierzyć, że w środku może się coś zepsuć...

Dodatkowe info. Zamawiając nową dyszę, można wybrać na  jaką wysokość ma podawać płyn na szybę. Niestety nikt nie jest w stanie powiedzieć jakie są różnice.
Dysza z pierwszego montażu podaje płyn na wysokość zero. Przekazano mi, że można zamówić dysze z wysokością podawania płynu: -1 oraz +2. Niestety nie ma info jaka jest różnica.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lutego 2018, 14:36:41 »
Z doświadczenia wiem że trzeba na minus by biły niżej. Przy większych prędkościach sie sprawdza (100km/h) bo powyżej bije już ponad powierzchnię zbierania wycieraczki

Offline rambo7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lutego 2018, 14:38:55 »
temat częściowo jest opisany tutaj:
Auris / Odp: Spryskiwacze lamp na przycisk w Auris I http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,37666.msg543659.html#msg543659

tyle że nie dałeś informacji czy Masz Aurisa II czy Aurisa I ?  bo dysze o których pisałem w wątku są do Aurisa 2006-2013. (kształt pokazałem tam w linkach i foto).

Dodatkowe info. Zamawiając nową dyszę, można wybrać na  jaką wysokość ma podawać płyn na szybę. Niestety nikt nie jest w stanie powiedzieć jakie są różnice.
Dysza z pierwszego montażu podaje płyn na wysokość zero. Przekazano mi, że można zamówić dysze z wysokością podawania płynu: -1 oraz +2. Niestety nie ma info jaka jest różnica.
co do tego, to poczytaj mój wpis, ja kupiłem +2 (miałem -2) i jest to o dupe rozbić! Żadnej różnicy !!! Wcale nie ma różnicy w pryskaniu! Różnica może i jest bo stopniowanie -2 / 0 / +2 widać że w dyszy dziurka jest odpowiednio: na spodzie, na środku na górze końcówki dyszy. (dziurka to nie jest a taki kształt prostokącika - tam się szpilką absolutnie nic nie ustawi!
Jak czytałeś, wyjąć to jest gość łatwo trzeba nacisnąć łapkę zatrzaskową i wyskoczy trzeba użyć i sporej siły i wyczucia aby paski od spodu nie uszkodzić.
Wróciłem do fabrycznych co były, i za pomocą opalarki wygiąłem o 1mm samą tę kwadratową cześć dyszy - teraz mi pryska powyżej środka szyby tak że jak jadę to pryska idealnie na środek, a  wcześniej waliło pod pióra a wycieraczki chodziły na sucho. (te co dokupiłem były identyczne i zostały niech leżą. Koszty 23zł 1 szt. ).

Moja dysza wygląda teraz tak: http://wstaw.org/h/c9a4b503cf1/
tylko z tym podgięciem to ostrożnie - nie może być za dużo bo będzie psikać w rant maski.

Dysze do Aurisa II 2013-2017 jak wynika z informacji z internetu wyglądają tak samo: https://2.allegroimg.com/original/0130e7/367cb9424bd08a992ab8593f8a32
 http://allegro.pl/dysze-spryskiwaczy-toyota-auris-ii-13-2017r-i6647489509.html
czyli taki sam szajs.
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2018, 14:50:27 wysłana przez rambo7 »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lutego 2018, 14:51:23 »
Nowa dysza w ASO to +/- 60pln.
Wymiana +80pln.
Nie duże pieniądze ale nie chce mi się wierzyć, że w środku może się coś zepsuć...

Kolego , szukam już z pół godziny (wyszukiwarka na forum działa tak jak działa :) i nie mogę tego znaleźć.
Pamiętam , tak na przestrzeni ostatnich dwóch tygodni (nie pamiętam też w jakim dziale) była na ten temat rozmowa.
Kolega Darek Toyota podawał linki do części gdzie te różne typy dysz były opisane , pamiętam też że był link do obrazka jaki ma być rozkład psikania na szybie.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Lutego 2018, 16:49:27 »
Nie mogę już edytować posta powyżej.
Poszukaj Toyota part numer 85035.
Tak na szybko znalazłem:
http://www.toyodiy.com/parts/p_E_2016_TOYOTA_AURIS+%28HYBRID%29_ZRE185L-DHFDPW_8503.html
Kolega Darek dawał linka do skanu z jakiejś serwisówki gdzie były rozrysowane kąty psikania.

Znalazłem :)
https://www.ilcats.ru/toyota/?function=getParts&vin=&market=GR&model=662340&modification=ZSA42L-ANXGK&option=540W&complectation=018&group=4&subgroup=8503&language=en
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2018, 17:01:33 wysłana przez tomery »

Offline mysiauek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Lutego 2018, 10:55:09 »
Dzięki Panowie. Zobaczę jutro czy da radę samemu wyjąć, przepłukać itp dyszę.
Jedno pytanie, podważać od strony szyby? Kartą płatniczą czy śrubokręt?

Jak nie, pozostaje dzwonić do ASO.
Dalej nie daje mi jednak spokoju co w takiej dyszy może się zepsuć...
Będę chciał rozłożyć ten badziew ale przeciąć żeby zobaczyć środek.
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2018, 10:57:28 wysłana przez mysiauek »

Offline mysiauek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Lutego 2018, 23:14:24 »
Zrobione.
Spryskiwacz wyjęty srubokretem, przedmuchany, pare  godzin w spirytusie (pomysł tescia) i pięknie działa.
Dzięki wszystkim za pomoc.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl