Autor Wątek: Prius sam sie otwiera po zamknieciu  (Przeczytany 3287 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
Prius sam sie otwiera po zamknieciu
« dnia: 20 Stycznia 2017, 10:12:54 »
witam wszystkich,
zdazylo mi sie to juz dwa razy. jak zamknalem auto to za pare sekund sam sie otwierał. zamykalem go guzikiem w klapie bagaznika, "przyciskiem" na klamce drzwi od kierowcy, guzikiem na kluczyku - bez roznicy, sam sie otwieral. i tak kilka razy az w koncu sie udalo.
myslalem ze moze nie zamknalem dobrze drzwi lub klapy ale nie, potem ze moze cos w kieszeni naciska guzik otwierania, ale tez nie, bo wyjalem kluczyk i to samo.
ktos sie z tym spotkal?
srednia perspektywa ze zamykam, odchodze a tu Prusak sam sie otwiera  :thumbdown:

moze jakies zakłócenia na linii kluczyk-auto? kluczyk sprawny, baterie niedawno wymienialem.
a moze centralny cos szwankuje? moze za blisko stoje klamki, ale przeciez bez jej dotykania nie powinien sie otwierac?
zawsze sprawdzam czy zamkniety ciagnac za tylna klamke ale przeciez to nie ma nic wspolnego bo tam zadnych czujnikow nie ma.
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

Offline AdamMaciejLublin

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Prius sam sie otwiera po zamknieciu
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Stycznia 2017, 13:43:39 »
Jedyne co mi przychodzi na myśl to wilgoć na tych paskach do otwierania od wewnątrz klamki. Ja ostatnio wyszedłem,  chce zamknąć i się nie da. Nie reaguje wcale tylko piszczy. Dopiero po kilku minutach wyłączyłem system:)

Pozdrawiam serdecznie!

Offline J

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Stycznia 2017, 13:49:47 »
Zrób prosty test, zamknij pilotem następnie wyłącz nadawanie sygnału w pilocie, jeśli będzie się otwierał to oznacza problem z centralnym w aucie, jeśli nie to problem z kluczykiem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Stycznia 2017, 16:27:39 »
a jak wyłączyć nadawanie sygnału w pilocie?

Offline J

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Stycznia 2017, 06:15:24 »
Spróbuj trzymając wciśnięty przycisk zamykania wcisnąć dwa razy przycisk otwierania. W autisie dziala

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Stycznia 2017, 09:47:16 »
a jak sie wraca, żeby ponownie nadawal sygnał? tak samo?

jednak wydaje mi sie ze to chyba cos z kluczykiem, albo jakies chwilowe niedomaganie ma moj Prusak.
W piatek za kazdym razem sie otwieral po zamknieciu. w sobote bylo ok, ale jak zostawilem otwarte auto na podjezdzie i po kilku godzinach przed ruszeniem, jak wsiadlem to pojawil sie komunikat ze (chyba) wykryto kluczyk w pojezdzie (chyba to bo sie spieszylem i nie doczytalem - bylem zdenerwowany i dzieciaki marudzily), a nigdy wczesniej taki/zaden komunikat mi sie nie pojawial po wejsciu do auta jak zostawialem otwarte. tylko jak wysiadam z auta jak jest zapalone to sygnalizuje brak kluczyka w pojezdzie.
w niedziele postanowilem ze pouzywam drugiego kluczyka i jak narazie wszystko jest tak jak byc powinno.
obserwuje

Offline J

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Stycznia 2017, 13:39:05 »
Wyłączenie nadawania sygnały przez kluczyk jest tak jak opisalem powyzej, czyli
trzymajac przycisk od zamykania naciskamy 2 razy na przycisk otwierania.
Aby ponownie uruchomic nadawanie przez kluczyk sygnalu, wystarczy wcisnac dowolny przycisk.

Z tego co piszesz, faktycznie to moze byc kluczyk, czy na drugim tak samo masz ? Moze wymiana baterii (groszowa sprawa ) by pomogla ?

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Stycznia 2017, 15:40:00 »
w pierwszym kluczyku baterie wymienialem jakies 2-3 m-ce temu, w drugim nic nie robilem i jak na razie (od niedzieli) jest ok, zamyka i otwiera normalnie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl