Autor Wątek: Nowy na forum w poszukiwaniu idealnego Aurisa  (Przeczytany 5804 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MatPol

• Prawie Toyot
Nowy na forum w poszukiwaniu idealnego Aurisa
« dnia: 24 Stycznia 2017, 20:22:08 »
Witajcie drodzy forumowicze/klubowicze,

Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc czuję się jak dziecko we mgle, zatem proszę o wyrozumiałość, jeśli piszę ten wątek w złym miejscu, albo jeśli takich tematów się tu nie porusza.

Jeśli się gdzieś pomylę, poprawcie mnie.

Zatem, staję na rozdrożu dróg i potrzebuję Waszej wskazówki. Generalnie rozpoczynam szukanie samochodu i albo się coś poukłada i kupię niebawem jakiś samochód (na 90% będzie to Auris), albo temat odsunie się o pół roku.

Generalnie sfokusowałem się na Aurisie 1.4 D-4D 90 KM. Musi to być samochód krajowy, najlepiej od pierwszego właściciela. Samochód musi mieć klimatyzację automatyczną, czujniki parkowania i tempomat (czytałem, że można go dołożyć).

Przedział cenowy 20-30k zł.

Wiem, że jest to dobry silnik i samochód, ale każdy ma jakieś słabe punkty.

1. Jak jest w przypadku tego samochodu i silnika?
2. Z czego wynika, że niektóre Aurisy z tym silnikiem mają skrzynię 5-cio biegową, a inne 6-cio biegową?
3. Co ile wykonuje się serwis olejowy?
4. Jak zawieszenie na naszych drogach się zachowuje?

Dziękuję za pomoc! :)

Offline mysiauek

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Nowy na forum w poszukiwaniu idealnego Aurisa
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Stycznia 2017, 21:18:25 »
Nie odpowiem na wszystkie Twoje pytania poza dwoma na koniec, ale...
Dwa lata temu szukałem krajowej auriski z tym silnikiem, w podobnych pieniądzach, o rozsądnym przebiegu (do 200kkm) udokumentowanym w jakiś sensowny sposób, bez dużego wypadku (robione poszycie jest ok). Nie zależało mi na wyposażeniu. Radio, klima , c.zamek i el.szyby mi wystarczają.
Do czego dążę: nie ma takich samochodów jakiego szukasz. Długo szukałem, bo zależało mi na tym silniku w wersji bez filtra i dwumasy. W promieniu 150km od Katowic znałem każdego aurisa.
Finalnie kupiłem od kolegi, biała po firmowke , z minimalnym wyposażeniem, po obcierce, gdzie cały serwis był w ASO.
I jestem bardzo zadowolony.
Będziesz szczesliwcem jeśli uda Ci się znaleźć taki samochód jaki opisałeś.

1. Brak dobrego podłokietnika.
4. Jest ok. Moim zdaniem bardzo ciche, ale -zapewne z powodu belki z tylu- tył mógłby być miekszy.
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2017, 21:21:31 wysłana przez mysiauek »

Offline MatPol

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Stycznia 2017, 21:36:19 »
No właśnie znalazłem takiego, ale trochę kilometrów jest, a czasu brak :P

Auris od pierwszego właściciela z przebiegiem 20kkm!!! z 2008r. :) Właśnie z silnikiem 1.4 D-4D w skrzyni 5-cio biegowej :) (szkoda, że nie "szóstka") ;)

Thing

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Stycznia 2017, 07:32:17 »
Ktoś tym wozem musiał robić około 200km miesięcznie. Dieslem w 8 lat przejechać 20 tys. km ? 2 możliwości. Nieprzemyślana decyzja kupna lub co bardziej prawdopodobne: WAŁEK. Ja benzyną w zeszłym roku nakulałem 30 tys. km (jeden wypad na wakacje i większość do pracy).
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2017, 07:46:57 wysłana przez Thing »

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Stycznia 2017, 12:30:49 »
Nie 8 tylko rocznikowo idzie mu 10-ty roczek. Nie wiem co o tym myśleć, ale auto musi wyglądać nak nowe, przynajmniej na zewnątrz. Autu trzeba się bardzo dokładnie przyjrzeć.

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Stycznia 2017, 12:50:40 »
Daj vin

Wysłane z mojego 2014813 przy użyciu Tapatalka

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Stycznia 2017, 13:09:14 »

Generalnie sfokusowałem się na Aurisie 1.4 D-4D 90 KM. Musi to być samochód krajowy, najlepiej od pierwszego właściciela. Samochód musi mieć klimatyzację automatyczną, czujniki parkowania i tempomat (czytałem, że można go dołożyć).

Przedział cenowy 20-30k zł.

Wiem, że jest to dobry silnik i samochód, ale każdy ma jakieś słabe punkty.

2. Z czego wynika, że niektóre Aurisy z tym silnikiem mają skrzynię 5-cio biegową, a inne 6-cio biegową?

Dziękuję za pomoc! :)
1.4d4d raczej nie będzie miał tempomatu i mu tego nie dołożysz (dołożyć można w 1.6 VVTi i 2,0 d4d)
2. skrzynia 5 biegowa była wstawiana przed 2009 r.
3. serwis co 15 tys km.
4. zawieszenie jest jak najbardziej OK. Łączniki w moim aucie są od nowości (teraz auto ma 140 tys. km)
Słabe punkty:
1. skrzynia biegów wydająca chrobotanie (zużyte łożyska  - droga naprawa)
2.  twarde plastiki,
3. słabe fotele nie trzymające na zakrętach (w wersjach uboższych od prestige)

Może ktoś jeszcze coś doda lub skoryguje
Obi

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Stycznia 2017, 16:54:00 »
Ktoś tym wozem musiał robić około 200km miesięcznie. Dieslem w 8 lat przejechać 20 tys. km ?
A benzyną z 2007 ok. 78tys.km? Też wałek?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Stycznia 2017, 18:05:12 »
do 2.0 d4d można tempomat dołożyć? To jakaś nowość bo kiedyś kilka osób pisało że do dizli podobno nie można :X

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Stycznia 2017, 19:02:18 »
Samochód musi mieć klimatyzację automatyczną, czujniki parkowania i tempomat (czytałem, że można go dołożyć).
Ten silnik był najczęściej łączony z uboższą wersją wyposażeniową. Czujniki parkowania można bez problemu dołożyc, Valeo działają bardzo dobrze. Tempomatu nie można dołożyć - sterowniki silników 1.33 i 1.4 d4d nie obsługują funkcji utrzymywania prędkości.
1. Pierwsza rzecz po kupnie - zabezpieczenie antykorozyjne, natychmiast do poprawy w niezależnym warsztacie. U mnie już po 2 latach były żółte naloty. Sprawdź czy w pełni otwierają się wszystkie szyby, czy działa napęd CD, czy sprzęgło nie wydaje odgłosów (przed i po wciśnięciu powinno być równie cicho).
2. Najpewniej szósty bieg dołożyli podczas liftingu. Niestety niedługo później dołożyli też DPF. Trudno będzie znaleźć Aurisa z 6 biegami i bez filtra cząstek stałych. A tak poza tym - w tym silniku jest 6, ale bardzo krótkich biegów. Trochę to uporczywe w mieście i niespecjalnie pomagające na trasie (choć tu w wersji 5-biegowej jest jeszcze gorzej). W obu wersjach na wyższych biegach przyspieszanie w okolicach 1800-1900 obrotów może generować drgania/dudnienie. Trzeba albo odjąć gazu albo zredukować. Podobno to samo występuje nawet w Aurisie II, nikomu nie udało się tego zlikwidować czyli "ten typ tak ma".
3. Co 15 tys. km. Wymiana oleju w ASO w ramach serwisu dobrych cen (czy tam "niskich cen") kosztuje ~300zł. Mały przegląd 750-800, duży 1100-1200zł.
4. Właściwości jezdne w porządku, trwałość też - póki co przez 90 tys. km ani puknięcia.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Stycznia 2017, 07:18:46 »
przypomniało mi się do wad zaliczyć trzeba:
parujące reflektory tylne (czasem zbiera się w nich woda)
Obi

Thing

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Stycznia 2017, 07:38:11 »
"A benzyną z 2007 ok. 78tys.km? Też wałek?"
Ja widzę tu sporą różnicę a mianowicie benzyną gdzie nie kupuje jej się do pokonywania tylu kilometrów co Dieslem, robi się prawie 4 razy więcej niż ropniakiem. Często spotyka się Diesla który pokonuje miesięcznie 200km ? Podejrzane. Moja odpowiedź jest taka że tą benzyną niekoniecznie musi być wałek. Mało jeżdżone po prostu, ale ponad 700km miesięcznie benzyną jest bardziej prawdopodobne niż 200km miesięcznie Dieslem. Nie ma chyba żadnych wątpliwości.

Offline MatPol

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Stycznia 2017, 10:57:57 »
Ktoś tym wozem musiał robić około 200km miesięcznie. Dieslem w 8 lat przejechać 20 tys. km ? 2 możliwości. Nieprzemyślana decyzja kupna lub co bardziej prawdopodobne: WAŁEK. Ja benzyną w zeszłym roku nakulałem 30 tys. km (jeden wypad na wakacje i większość do pracy).

Pewnie, że wałek może być, też mi się to dziwne wydaje, ale jak ktoś od początku samochód użytkuje (pierwszy właściciel leasing) to o wałek trudniej ;)

Generalnie sfokusowałem się na Aurisie 1.4 D-4D 90 KM. Musi to być samochód krajowy, najlepiej od pierwszego właściciela. Samochód musi mieć klimatyzację automatyczną, czujniki parkowania i tempomat (czytałem, że można go dołożyć). Przedział cenowy 20-30k zł. Wiem, że jest to dobry silnik i samochód, ale każdy ma jakieś słabe punkty. 1. Jak jest w przypadku tego samochodu i silnika? 2. Z czego wynika, że niektóre Aurisy z tym silnikiem mają skrzynię 5-cio biegową, a inne 6-cio biegową? 3. Co ile wykonuje się serwis olejowy? 4. Jak zawieszenie na naszych drogach się zachowuje? Dziękuję za pomoc! :)
1.4d4d raczej nie będzie miał tempomatu i mu tego nie dołożysz (dołożyć można w 1.6 VVTi i 2,0 d4d) 2. skrzynia 5 biegowa była wstawiana przed 2009 r. 3. serwis co 15 tys km. 4. zawieszenie jest jak najbardziej OK. Łączniki w moim aucie są od nowości (teraz auto ma 140 tys. km) Słabe punkty: 1. skrzynia biegów wydająca chrobotanie (zużyte łożyska  - droga naprawa) 2.  twarde plastiki, 3. słabe fotele nie trzymające na zakrętach (w wersjach uboższych od prestige) Może ktoś jeszcze coś doda lub skoryguje
dobrze wiedzieć, że do 1.4 d-4d tempomatu się nie dołoży :(
Jednak każdy samochód ma jakieś słabe punkty, ale ta skrzynia to niepokojąca jest. Często się psują?
Samochód musi mieć klimatyzację automatyczną, czujniki parkowania i tempomat (czytałem, że można go dołożyć).
Ten silnik był najczęściej łączony z uboższą wersją wyposażeniową. Czujniki parkowania można bez problemu dołożyc, Valeo działają bardzo dobrze. Tempomatu nie można dołożyć - sterowniki silników 1.33 i 1.4 d4d nie obsługują funkcji utrzymywania prędkości.
1. Jak jest w przypadku tego samochodu i silnika? 2. Z czego wynika, że niektóre Aurisy z tym silnikiem mają skrzynię 5-cio biegową, a inne 6-cio biegową? 3. Co ile wykonuje się serwis olejowy? 4. Jak zawieszenie na naszych drogach się zachowuje?
1. Pierwsza rzecz po kupnie - zabezpieczenie antykorozyjne, natychmiast do poprawy w niezależnym warsztacie. U mnie już po 2 latach były żółte naloty. Sprawdź czy w pełni otwierają się wszystkie szyby, czy działa napęd CD, czy sprzęgło nie wydaje odgłosów (przed i po wciśnięciu powinno być równie cicho). 2. Najpewniej szósty bieg dołożyli podczas liftingu. Niestety niedługo później dołożyli też DPF. Trudno będzie znaleźć Aurisa z 6 biegami i bez filtra cząstek stałych. A tak poza tym - w tym silniku jest 6, ale bardzo krótkich biegów. Trochę to uporczywe w mieście i niespecjalnie pomagające na trasie (choć tu w wersji 5-biegowej jest jeszcze gorzej). W obu wersjach na wyższych biegach przyspieszanie w okolicach 1800-1900 obrotów może generować drgania/dudnienie. Trzeba albo odjąć gazu albo zredukować. Podobno to samo występuje nawet w Aurisie II, nikomu nie udało się tego zlikwidować czyli "ten typ tak ma". 3. Co 15 tys. km. Wymiana oleju w ASO w ramach serwisu dobrych cen (czy tam "niskich cen") kosztuje ~300zł. Mały przegląd 750-800, duży 1100-1200zł. 4. Właściwości jezdne w porządku, trwałość też - póki co przez 90 tys. km ani puknięcia.

Hmm... czyli Toyota jeszcze lata za murzynami w antykorozji :/ Jeździłem przez 2,5 roku Laguna II i tam nie trzeba było się martwić korozją. Pozbyłem się auta i teraz jeżdżę Astrą IV sedan 1.4T/140KM z fabrycznym gazem. Korzystam z leasingu pracowniczego, ale minusem tego rozwiązania jest limit kilometrów, więc powoli rozglądam się znowu za czymś swoim.

Pod rozwagę biorę:
1. Toyota Auris 1.4 D-4D -> do tej pory najmocniej tym się interesowałem, ale coś ciekawego, krajowego znaleźć nie jest łatwo
2. Toyota Auris 1.6 benzyna -> do tego zamontować gaz? Tyle, że to wolnossąca benzyna, no nie wiem,
3. Ford Focus II FL 1.6 TDCi -> też fajna opcja no i ma grzaną przednią szybę :)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Stycznia 2017, 18:06:11 »
Ja mam Aurisa od 2009r i ani śladu jeszcze korozji na dole. Planuje za rok bądź dwa dopiero sobie go zakonserwować.

Offline MarekPe

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lutego 2017, 23:14:18 »
A benzyną z 2007 ok. 78tys.km? Też wałek?

To możliwe.
Ja mam Aurisa 2007 1.6 benzyna i przebieg poniżej 100000.

Wady: Kiepskie plastiki, wystarczy niemal paznokciem przejechać aby zadrapać, a ślad zostaje na zawsze.
           Ekologiczne lakiery, mój grafit metalik jest naprawdę bardzo delikatny.
           Bym zapomniał... piszczące klocki, od nowego. Serwis naprawiał na gwarancji, potem przy serwisach rocznych też, w sumie się przyzwyczaiłem i tego już nie zauważam.

Zalety: Cała reszta. Odpukać, prawie 10 lat bezproblemowo. Przeglądy, płyny, paliwo i jazda.
            Skórzana kierownica jak nowa, gałka biegów tak samo.

Gdyby nie braki związane z technologią (USB, BT, nowe systemy trakcji itd) pewnie jeszcze długo nie myślałbym o kupnie czegoś nowego.
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2017, 23:19:47 wysłana przez MarekPe »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl