Autor Wątek: Metaliczny dźwięk po odpaleniu silnika  (Przeczytany 6704 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Andrzej_173

• Toyot Leżący
  • *
Metaliczny dźwięk po odpaleniu silnika
« dnia: 03 Lutego 2017, 10:02:36 »
Witam od  jesieni w mojej yaris 1.3 benzyna 2007r od czasu do czasu (1-2 dni w tygodniu)głownie przy zimnym silniku rano i dużej  wilgotności  powietrza po odpaleniu  silnika przez ok 2-4 sekundy słychać metaliczny dźwięk tak jakby odkręciła się jakaś blacha.Dźwięk ten występuje niezależnie  od  tego  czy przy uruchomieniu  silnika(puszczeniu kluczyka) zostawie wciśnięte sprzęgło czy juz je zwolnie (puszcze) Czy to może być  wina rozrusznika?Dodam jeszcze że  z obserwacji  duze znaczenie ma tu wilgotność  powietrza ,pochmurno,ciapa,padajacy deszcz wtedy to te objawy są częstrze ale występują tylko raz tylko rano! Na mrozie wszystko ok odpala cichutko.Proszę o wyrozumiałość  i pomoc!!!!

Offline Presidente_20014

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Metaliczny dźwięk po odpaleniu silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lutego 2017, 15:03:08 »
W moim Yarisie 1,3 metaliczny dźwięk generował metalowy pręt o przekroju 12mm. i dł. ok.10 cm.Był przymocowany w środkowej części rury wydechowej dwoma punktowymi spawami.Jeden ze spawów ,,puścił"co powodowało drżenie pręta i dźwięk występujący przy cięciu blachy. Do tej pory nikt nie potrafi mi wytłumaczyć roli jąką spełnia na rurze wydechowej ten pręt.

Offline alid22

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lutego 2017, 18:51:01 »
A ten pręt to nie był aby wieszak?

Offline Presidente_20014

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lutego 2017, 21:02:27 »
Na 100% nie był to wieszak.Mechanik, który usuwał ten pręt(był pierwszyn z kilku szukających przyczynę denerwującego dźwięku i ją znalazł)nie potrafił określić jego roli.

Offline Andrzej_173

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lutego 2017, 11:56:44 »
Witam,po środkowej  części  rury jest napewno wieszak sprawdzałem to dokladnie ostatnio!Dziwny dźwięk ostatnio ustał ale z obserwacji obstawiałbym coś z osprzętu  silnika może alternator lub cos z klimy

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl