Normalnie nie myślałem, że coś takiego napiszę, ale nie da się w trzech słowach napisać coś o samochodzie: musisz przeczytać lub przynajmniej dokładnie przeglądnąć cały dział Auris (ja tak zrobiłem). Wtedy będziesz wiedział czego się spodziewać.
Osobiście uważam, że Auris bez hybrydy jest tylko kolejnym zwykłym modelem samochodu jakiegoś producenta i chyba tylko przywiązanie do tej marki, którego nie mam bo mam pierwszą Toyotę w życiu, by mnie skłoniło do jego zakupu.
Jak ktoś jest przyzwyczajony do japończyka to pewnie nie będą mu przeszkadzać np. przedpotopowa regulacja lusterek, czy w ogóle kształt nadwozia

Zakup nabiera sensu dopiero przy wyborze hybrydy. Ale to Twój wybór.
Aha, jestem bardzo zadowolony, że postawiłem na koła 16'', bo w porównaniu z testówką na 17'' samochód jedzie dużo bardziej "komfortowo". O ile można mówić o komforcie w Aurisie po Peugeocie

Ale nie jest żle. Przynajmniej lepiej trzyma się drogi.
Co do spalania wybranego przez Ciebie silnika, to dużo zależy od stylu jazdy i za chwilę pojawi się ktoś, komu pali ten samochód 5l.100km. Zapomni pewnie dodać, że tylko w jedną stronę do pracy, bo cały czas ma z górki, ale co tam :D
Ty sobie jedź do salonu, umów się na jazdę testową, wyzeruj spalanie i zrób sobie wybraną trasę tak normalnie nie patrząc na licznik. Wtedy będziesz miał odpowiedź. Inni są tylko sugestią spalania. To Ty będziesz płacił swoje rachunki na stacji.