Autor Wątek: Pytanie przed zakupem Aurisa.  (Przeczytany 30254 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline 3ciak

• Toyot Leżący
  • *
Pytanie przed zakupem Aurisa.
« dnia: 05 Lutego 2017, 01:35:35 »
Witajcie wszyscy,
Przymierzam się do zakupu nowego Aurisa 1.6 z CVT w najbogatszej wersji wyposażeniowej (jednak bez hybrydy). Jakieś opinie, przeciwwskazania? Ile to realnie pali w mieście? Przyznam, że 11l/100km brzmi dość strasznie.
Z góry dzięki za opdowiedź :)

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Pytanie przed zakupem Aurisa.
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lutego 2017, 07:00:33 »
Normalnie nie myślałem, że coś takiego napiszę, ale nie da się w trzech słowach napisać coś o samochodzie: musisz przeczytać lub przynajmniej dokładnie przeglądnąć cały dział Auris (ja tak zrobiłem). Wtedy będziesz wiedział czego się spodziewać.

Osobiście uważam, że Auris bez hybrydy jest tylko kolejnym zwykłym modelem samochodu jakiegoś producenta i chyba tylko przywiązanie do tej marki, którego nie mam bo mam pierwszą Toyotę w życiu, by mnie skłoniło do jego zakupu.
Jak ktoś jest przyzwyczajony do japończyka to pewnie nie będą mu przeszkadzać np. przedpotopowa regulacja lusterek, czy w ogóle kształt nadwozia :) Zakup nabiera sensu dopiero przy wyborze hybrydy. Ale to Twój wybór.

Aha, jestem bardzo zadowolony, że postawiłem na koła 16'', bo w porównaniu z testówką na 17'' samochód jedzie dużo bardziej "komfortowo". O ile można mówić o komforcie w Aurisie po Peugeocie :) Ale nie jest żle. Przynajmniej lepiej trzyma się drogi.

Co do spalania wybranego przez Ciebie silnika, to dużo zależy od stylu jazdy i za chwilę pojawi się ktoś, komu pali ten samochód 5l.100km. Zapomni pewnie dodać, że tylko w jedną stronę do pracy, bo cały czas ma z górki, ale co tam :D

Ty sobie jedź do salonu, umów się na jazdę testową, wyzeruj spalanie i zrób sobie wybraną trasę tak normalnie nie patrząc na licznik. Wtedy będziesz miał odpowiedź. Inni są tylko sugestią spalania. To Ty będziesz płacił swoje rachunki na stacji.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lutego 2017, 08:56:53 »
W zależności od stylu jazdy, długości przebiegów i stopnia zatłoczenia wyniki mogą się różnić o 3-4 litry.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lutego 2017, 11:47:08 »
czemu chcesz kupic 1.6 a nie 1.2T ?
1.6 to "stary" model silnika ktory generalnie wychodzi z produkcji, jezeli chcesz kupic nowy samochod to bralbym raczej z nowym silnikiem ktory troche mniej pali i jest bardziej zwawy

Offline 3ciak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lutego 2017, 11:54:34 »
W konfiguratorze w ogóle nie widać tego silnika. Może jestem ślepy albo co :D

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lutego 2017, 11:58:16 »
czemu chcesz kupic 1.6 a nie 1.2T ?
bo pewnie zdał sobie sprawe z tego , że 1.6 jest niezniszczalny i nie generuje żadnych awarii i pozaplanowych kosztów serwisowych. dodatkowo na chwile obecną nie ma 1.2 z cvt z wyprzedaży
Ile to realnie pali w mieście? Przyznam, że 11l/100km brzmi dość strasznie.
skąd to 11 ?
Pomyśl też o Corolli za dość podobne pieniądze masz o wiele większy kawał samochodu i bardziej praktycznego.

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lutego 2017, 12:01:14 »
Mam 1.6 Prestige ale bez CVT. Na Twoim miejscu wybrałbym Hybrydę- dużej różnicy w cenie nie będzie ( jakieś 8,5 tys. PLN).
Nie wiem jak ten silnik się zachowuje ze skrzynią CVT.

Jeśli chodzi o spalanie to mój mieści się w 6,5 l/100 km, z automatem na pewno będzie to więcej.
Do 1,2 automatu nie montują.
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2017, 12:03:08 wysłana przez karimoczo »

Offline 3ciak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lutego 2017, 12:02:28 »
Przeglądając różne fora znalazłem, ze tyle potrafi spalić w mieście. Rzecz w tym, że potrzebuję trochę mniejszy samochód niż Corolla :) Corolla jest dość długa jak na typowo miejski samochód. 80% przebiegu będę robił w Warszawie. O fakt, opinie,  że 1.6 jest niezniszczalny też widziałem.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lutego 2017, 12:06:43 »
z automatem na pewno będzie to więcej.
z automatem będzie to mniej  :grin:
Do 1,2 automatu nie montują.
montują  :grin:
Corolla jest dość długa
w końcu płyta podłogowa z avensisa  :-)

Offline 3ciak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Lutego 2017, 12:12:02 »
No właśnie,  a ja głównie jeżdżę sam :D

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Lutego 2017, 12:13:54 »
bazi - - moze i silnik jest niezniszczalny (widze ze tez taki masz), tyle tylko ze jezeli przestana go produkawac / sprzedawac to samochody z tym silnikiem beda tansze ...
fakt ze nie ma ich w cennikach wyprzedazowych powinno dac do myslenia chyba ze priorytetem jest cena  :o  ale wtedy nie kupujesz najwyzszej opcji wyposazenia (chyba)

Offline 3ciak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Lutego 2017, 12:16:35 »
Draco -- w tej chwili Auris Dynamic 1.6 132 z CVT, w pełnej opcji wychodzi 89k po przecenie.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Lutego 2017, 12:24:15 »
sorry 3ciak ale cen w PL nieznam pisze tylko to co mysle samemu
ja kupilem D-4D i jak narazie nie do konca jestem zadowolony, jezdzilem z QQ z silnikiem 1.2T i spalanie mialem w okolicach 6.5-7.5 l/100km z 6MT dlatego jezeli nie jezdzisz duzo w trasy / autostrady 1.2T powinien byc idealny i jak potwierdzil "BAZI" silnik jest dostepny z CVT, tylko musisz podjechac do Toyoty i zapytac o cene i upusty (warto spytac pare salonow lub nawet inne marki samochodow  - zapytac o wycene i isc z nia negocjowac  - ja tak robie i dziala  :grin: )[size=78%] [/size]

Offline 3ciak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Lutego 2017, 12:26:43 »
Tak naprawdę zależy do kiedy będzie wyprzedaż rocznika. Ja i tak pewnie będę kupował koło kwietnia/mają, więc ceny wtedy mogą być zupełnie inne (może pojawi się w konfiguratorze 1.2).

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Lutego 2017, 12:31:15 »
Tak jak doradzili poprzednicy - lektura tego forum oraz zdecydowanie jazdy testowe pozwolą Ci być może podjąć właściwą decyzję.
Ja się narażę pewnie wielu osobom tutaj, ale kiedyś przesiadłem się na dwa dni z hybrydy do benzynowego Aurisa. I utwierdziło mnie to w przekonaniu że benzynowy model to strasznie nijakie auto i w tej cenie naprawdę można poszaleć wśród innych marek. Fakt że rozpatrujesz model "na wypasie" trochę Ci to osłodzi.
Ja podam przykład z mojego doświadczenia - żona zdecydowana była że kupujemy Aurisa benzynę w jakiejś tam wersji Comfort+dodatki - ale po tym jak obejrzała i porównała go z hybrydą, przejechała się itd - decyzja była krótka.
Interesuje Cię spalanie - na tej samej trasie: (50/50 obwodnica i miasto):  hybryda miała 5l (tryb "power" na obwodnicy i pedał w podłogę podnoszą trochę wynik...) a benzyna manual 1.8 - 7.6l.
I żeby nie było że jestem fanboyem HSD :) - mam drugie auto, Verso 1.8 i ono spala na tej trasie średnio 8.8l

Dodam, że w jeździe hybrydą masz codziennie element rywalizacji z samym sobą np. "czy dziś na tej trasie zejdę poniżej 4l/100 bo wczoraj miałem 4.1?".
Pewnie że w benzynie możesz tak samo sobie cel postawić i próbować bić rekordy. Tyle że hybryda daje Ci do tego kolejne, potężne narzędzie w postaci elektryka.
Bierzesz auto z CVT - a to znaczy +5k do ceny wyjściowej. Przy średniej różnicy cen między hybrydą a benzyną na poziomie 15k to ta u Ciebie się to niweluje do 10. Jasne że to wciąż kupa hajsu i człowiek zaczyna przeliczać na "zaoszczędzone paliwo, mniejsze zużycie części" itd. W końcowym rozrachunku wyszło mi że dopłata do hybrydy zamortyzuje się po 5ciu latach dopiero - tylko że frajdy z jazdy nim nie da się przeliczyć.
Tak że ten tego - przemyśl sprawę :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl