Autor Wątek: Montaż podgrzewanych mat na fotelach przednich - Auris 2012+  (Przeczytany 14448 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Odp: Montaż podgrzewanych mat na fotelach przednich - Auris 2012+
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Kwietnia 2018, 13:26:14 »
Witam, czy ktoś montował maty podgrzewane do Aurisa 2012+ (2014)?

Serwis mi odpowiedział, że takowe "nie występują":

Trochę wykopalisko ale z tego co widzę to do 2015+ istnieje taka opcja, z instrukcją

https://www.toyota-tech.eu/aimuploads/9b0b70f8-1a5a-497f-b905-44fc54263e49/Auris_LHD_Seat_Heaters_PZ457_E0310_00_AIM_003_382_0.pdf
Ale też bardziej od 2015, bo sprawdzałem i do mojego 2014 nie było można zamówić,  a dla nowszych była już taka opcja.

Offline Bacek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Kwietnia 2018, 14:19:52 »
Z drugiej strony to fotele chyba zbyt się nie różnią więc w innym miejscu zamontować przyciski i powinno działać. Tylko dawcę mat znaleźć.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Kwietnia 2018, 17:48:24 »
Z drugiej strony to fotele chyba zbyt się nie różnią więc w innym miejscu zamontować przyciski i powinno działać. Tylko dawcę mat znaleźć.
No właśnie różnią się o tyle, że do końca 2014 były jakieś klejone i nie dało się ładnie maty włożyć, a od 2015 była nawet opcja od Toyoty na dodanie dedykowanych mat do foteli w bezpieczny sposób.

Cytuj (zaznaczone)
Na załączonych przez Pana schematach owszem są maty grzewcze wraz z tapicerką, ale z zastrzeżeniem, że nie do wszystkich modeli. Od modelu rocznik 2015 takie maty już można bez problemu dobrać i  zamówić, do 2014 rocznika (da Pańskiego modelu) już nie.
(....)
Niestety, tak jak wspomniałem na początku, maty grzewcze dedykowane do Pańskiego modelu nie występują, a dokładanie ich z innego rocznikowo modelu wiąże się ze zbyt dużą ingerencją w fotel przez co nie możemy zagwarantować poprawności montażu.
« Ostatnia zmiana: 03 Kwietnia 2018, 17:49:59 wysłana przez mariuszs »

Offline Rafał1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla1.5 MY22
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Kwietnia 2018, 12:43:40 »
W moim  AII TS z 2014 roku montowałem maty grzewcze.Kupiłem maty nazwijmy je uniwersalne po około 30-50 zł sztuka. Zamontowałem dwie w fotelu, jedna na siedzisko a druga na plecy. Trzeba wyjąć fotel a wówczas trochę zabawy ale do zrobienia. Instalację miałem gotową. Dokupiłem ori wyłaczniki  lecz sterowanie zrobiłem swoje. Maty steruje poprzez mały sterownik LOGO gdyż dla mnie to było najprościej a daje mi to możliwość dobrania i ustawiania czasów grzania osobno plecy, tyłek. Całość zamontowana w tunelu pod łokietnikiem. Oryginalne maty Toyoty ciężko do kupienia a cena nowych to kosmos. Jedynie całe fotele kupić jak ktoś chce mieć oryginał.

Offline Jurash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Kwietnia 2018, 10:56:27 »
Przeczytałem posty z czystej babskiej ciekawości i uświadomiłem sobie, że jestem jakiś inny. Przez 40 lat nie odczułem potrzeby dodatkowego podgrzewania tyłka. Ciepłe kalesony to i tak zbyt wiele w ogrzewanym samochodzie. W dobie bielizny termicznej, podgrzewanie foteli w naszym klimacie jest delikatnie mówiąc "przereklamowane", a oferta na takowe służy chyba tylko wyciągnięciu kasy od klienta :beer:
RobRoberto :good:

« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2018, 11:34:28 wysłana przez Jurash »
Jeśli mąż otwiera żonie drzwi samochodu - znaczy, że to nowy samochód albo nowa żona.

Offline dzemzmaslem1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Stycznia 2019, 09:25:33 »
A Czy ktoś montował maty grzewcze w auris I 2011 HB ?
Jakieś wskazówki podpowiedzi? Będę wdzięczny. Pozdrawiam :)

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 TS
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Listopada 2023, 01:12:02 »
Hej! Mam pytanie.
Chcę dołożyć maty grzewcze do swojej auriski (rocznik 2013, wersja podstawowa i z najbardziej podstawowymi i ordynarnymi fotelami).
Rozważam wzięcie maty z powypadkowego fotela i przełożenie do swojego, albo gdy trafi się okazja, zamontowanie foteli z wyższej wersji wyposażenia ( z regulacją oparcia lędzwiowego.
Ostatnio z ciekawości patrzyłem, jak lecą kable z wiązek po fotelami. A więc po fotelami są 4 pinowe wtyczki męskie, wiązki z przewodami lecą do tunelu środkowego, gdzie łączą się przed hamulcem ręcznym, a następnie wchodzą w jakąś żółtą skrzynkę za panelem gniazdka zapalniczki. Co mnie zdziwiło, to brak w tamtej okolicy wtyczek do przełączników sterujących grzaniem mat. Czy jest możliwe, że trafiła mi się jakaś wiązka ich pozbawiona? Tylko po co te 4pinówki pod fotelami? Czy też jest to jakoś inaczej zrobione i samo dokupienie przełączników nie wystarczy?

Offline Thorndike

• Początkujący
  • Samochód:: toyotak
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Listopada 2023, 07:43:47 »
Z ciekawości sprawdziłem bezpieczniki i stwierdziłem, że bezpiecznik S/HTR odpowiada za ogrzewanie siedzenia. Wtyczki pod pokrywą są wolne, pod siedzeniem jest tylko wolna biała wtyczka, nie wiem do czego ona służy. Czy ktoś z AII mógłby zrobić zdjęcie pod siedzeniem żeby zobaczyć jak wygląda wersja z podgrzewanymi siedzeniami? Może być tak, że samo siedzenie nie ma poduszki grzewczej i to rozwiąże problem.
Ponadto na stronie internetowej poświęconej silnik krokowy dostępna jest bogata seria produktów silnikowych z różnymi numerami faz i kątami kroku do wyboru. Każdy silnik ma swoje unikalne zalety i cechy, które mogą zaspokoić potrzeby różnych klientów i różnych zastosowań.Mam nadzieję, że może ci pomóc.

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 TS
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Listopada 2023, 18:00:17 »
Z ciekawości sprawdziłem bezpieczniki i stwierdziłem, że bezpiecznik S/HTR odpowiada za ogrzewanie siedzenia. Wtyczki pod pokrywą są wolne, pod siedzeniem jest tylko wolna biała wtyczka, nie wiem do czego ona służy. Czy ktoś z AII mógłby zrobić zdjęcie pod siedzeniem żeby zobaczyć jak wygląda wersja z podgrzewanymi siedzeniami? Może być tak, że samo siedzenie nie ma poduszki grzewczej i to rozwiąże problem.
Ponadto na stronie internetowej poświęconej silnik krokowy dostępna jest bogata seria produktów silnikowych z różnymi numerami faz i kątami kroku do wyboru. Każdy silnik ma swoje unikalne zalety i cechy, które mogą zaspokoić potrzeby różnych klientów i różnych zastosowań.Mam nadzieję, że może ci pomóc.
Nie ma, i dlatego chcę dołożyć.
Wolna biała wtyczka jest do grzania właśnie
Zdjęcie spodu grzanego fotela w załączniku
https://drive.google.com/file/d/15SWkxsyyK4yjsUmiNzcChPU6Uu9XnMSQ/view?usp=drive_link

Ps. A co mam z tym silnikiem krokowym zrobić? Wsadzić sobie?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl