Autor Wątek: ubywa oleju w silniku  (Przeczytany 2701 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomek9134

• Toyot Leżący
  • *
ubywa oleju w silniku
« dnia: 07 Lutego 2017, 17:57:43 »
witam, od niedawna w w silniku  mojej camry 2.4 vvti szybko ubywa oleju. Ostatnio sprawdziłem poziom oleju na bagnecie, po ziom oleju był mocno pod znakiem min. Dolałem 1 litr, po przejechaniu jakiś 300 km poziom oleju znowu nie przekracza znaku min na bagnecie. Co to może byc? Auto nie kopci na czarno, silnik wydaje się dynamicznie przyspiesza. Olej jaki wlewam to castrol edge 5w30. Przebieg nie przekracza 70 000 mil. Proszę o jakieś sugestie. Pozdr.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
Odp: ubywa oleju w silniku
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lutego 2017, 18:19:25 »
A może silnik gdzieś gubi olej?

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lutego 2017, 19:14:10 »
Sprawdź czy nie zostawia śladów oleju na ziemi przy pracującym silniku. Właśnie przeszedłem to samo.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lutego 2017, 20:00:31 »
U mnie tak na jesieni było że oleju ciągle ubywało, aż samochód prawie przestał jeździć. Okazało się, że uszczelka wału puszczała i powoli olej wylewał się na sprzęgło, aż pewnego dnia całkiem puściła.

Offline gopiotrek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lutego 2017, 21:09:23 »
W USA jest akcja naprawcza tych silników,  niestety z tego co czytałem tylko w USA, więc raczej wątpię że ktoś spoza USA się załapie. Problem był w tych silnikach z olejem 0W20, 5W20 i nieodpowiednio dobranymi pierścieniami.

Przy okazji Twój Castrol Edge 5W30 to nie jest dobry wybór do tego silnika. Poczytaj posty użytkownika Paba.

Generalnie musisz mieć olej 5W30 A5/B5 z aprobatami Forda WSS-M2C913-D, Ford WSS- M2C913-C. (te aprobaty Forda to nie żart).

Jak kupiłem swoją Camry 2.4 też lałem do niej Castrola Edga 5W30 i też mi brał olej; nie tyle co Tobie ale jednak. Jak zmieniłem olej na zalecany przez forumowicza Paba wszystko jest ok i nic nie ubywa.

Ja, z racji lokalnego patriotyzmu wybrałem: http://www.lotosoil.pl/pl/home/produkty/samochody-osobowe,2,412,show,12276

i nie narzekam.

Offline tomek9134

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Kwietnia 2017, 13:05:56 »
witam, zmieniłem olej na ten zalecany na forum tj. lotos syntethic 5w30 A5B5, silnik faktycznie pracuje wyraznie ciszej niż na castrolu edge  5w30, jednak dalej bierze olej jakieś 0.5 litra na 400 km, wydaje mi się że trochę jednak kopci na siwo przewaznie kiedy jest zimny i przy dodawaniu gazu, mechanik mówi, ze problemem jest głowica tzn jakies uszczelniacze zaworów które z czasem twardniej i przepuszczają olej. Kupiłem za jego radą taki dodatek do oleju, który zmiękcza te uszczelki w silniku
http://www.sklep.agloprima.com.pl/pl/p/VALVOLINE-OIL-TREATMENT-500ml-poprawia-lepkosc/121
Proszę o jakieś opinie. Czy moge dolac to do oleju? Czy to coś pomoże?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Kwietnia 2017, 21:06:33 »
Jak są uszczelniacze czy pierścienie do wymiany, to żadne cudowne dodatki Ci nie pomogą.
3VZ.pl

Offline pieligta

• Początkujący
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Kwietnia 2017, 14:19:30 »
Mechanicznego zużycia nie naprawisz jakimś środkiem, a z tego co kojarzę to te płyny nie wpływają na te elementy tylko na olej (jakieś zagęszczenie czy coś)? Chyba, że zostałem wprowadzony w błąd. Moim zdaniem jednak nie warto tego lać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl