Autor Wątek: Toyota Corolla z silnikiem 1,33 2013 r.  (Przeczytany 15969 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota Corolla z silnikiem 1,33 2013 r.
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Czerwca 2017, 23:33:30 »
A jaki olej byl do niej lany ?
Lexus IS 300h Executive - 01/2014 - 137000km | Lexus CT 200h Executive - 05/2015 - 98000km | Yaris II 1.33 - 05/2011 - 93000km

Offline Karolty

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Czerwca 2017, 09:55:19 »
Z calym szacunkiem, ale jak ktos pisze, ze Corolla (ciezsze auto od Aurisa) ma wystarczajace osiagi, to mi sie troche chce smiac, tym bardziej, ze na co dzien jezdzila tym samochodem moja zona, ktora ma bardzo spokojny styl jazdy, a mimo to jej stwierdzenie bylo, ze to "mul a nie auto".

Dane specyfikacji nowych aut od toyoty: Corolla masa własna silnik 1.33 od 1150 do 1280kg, auris z silnikiem 1.33 od 1150 do 1330. Lepiej czasami sprawdzić niż mówić bo tak mi się wydaje. Na długie trasy jest wystarczający,  ale ostrożnie i z rozwagą trzeba wyprzedzać. Zrezta kto kupuje maly silnik jak ma jezdzic po europie? Na miasto jest aż nadto biorąc uwagę jak ludzie ruszają spod świateł i się rozpędzają jakby chcieli a nie mogli. Zresztą silnik ten lubi być kręcony,  poniżej 2,5 tys nie schodze, a rozpędzam do 3,5 tys. Jak ktoś rozpędza się i jeździ przy 2 tys obrotów zgodnie ze stylem ekonomia to nic dziwnego, a i silnika szkoda dusić. Ten "spokojny styl jazdy" żony tak właśnie dzialal. Zresztą raczej nie ma co porównywać osiągów auta z 2009 roku z autem z 2016, starszy może gubić moc a podejrzewam, że i konstrukcyjnie siknika sporo się zmieniło. Nie ma co odradzac kupna samochodu z silnikiem 1.33 bo "mój 10 letni samochód słabo na nim jezdzi".
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2017, 10:30:08 wysłana przez Karolty »

Offline misiopysio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Czerwca 2017, 21:41:27 »
Wszystkie przeglady byly robione w Toyocie, i w polsce i w italii, olej ten sam tzn. 5W30. Nie krytykuje nikogo, a kolega Karolty niech sobie oszczedzi uszczypliwosci, bo dzisiaj kupujesz dana rzecz mieszkajac w danym miejscu, a jutro nie wiadomo. Druga rzecz, to przez pierwsze trzy lata, to ja jezdzilem tym samochodem, a pozniej moja zona, ktora na szczescie ma normalny (czyt. meski styl jazdy i kuma zagadki techniczne :-P) i za nic mi/nam nie wmowisz, ze ten silnik z ta moca jest wystarczajacy jak na ten samochod, chybe ze Twoj styl jazdy odpowiada stylowi emeryta, ktory jezdzi tylko i wylacznie po miescie. Po drugie, posiadam Carine z 96 roku z silnikiem 1.6, moc 107 koni (czyt. roznica tylko 8 koni) i przebiegiem 190 tys. powiem krotko, pomimo duzej roznicy wieku, o ktorej tak wspominasz i technologii, to niebo a ziemia na korzysc Cariny. Mam tu na mysli pojemnosc i moc silnika w stosunku do masy, bo reszta jest na plus dla Aurisa. Po trzecie, przygladnij sie uwaznie masom obydwoch samochodow, ktore podajesz. Sa praktycznie identyczne, wiec roznica 50 kg. to jest nic. Pozdrawiam i Perelka gora! :beer:
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2017, 22:06:21 wysłana przez misiopysio »

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Czerwca 2017, 21:51:49 »
Nie wiem co mialo byc uszczypliwego w moim pytaniu o olej, no ale niech juz bedzie...  <kawusia>
Lexus IS 300h Executive - 01/2014 - 137000km | Lexus CT 200h Executive - 05/2015 - 98000km | Yaris II 1.33 - 05/2011 - 93000km

Offline misiopysio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Czerwca 2017, 22:08:46 »
Nie wiem co mialo byc uszczypliwego w moim pytaniu o olej, no ale niech juz bedzie...  <kawusia>
Upss-Merde... Przepraszam Cie bardzo! Juz poprawilem blad.  :cheesy:
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2017, 22:14:54 wysłana przez misiopysio »

Offline Karolty

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Czerwca 2017, 23:17:26 »
Po trzecie, przygladnij sie uwaznie masom obydwoch samochodow, ktore podajesz. Sa praktycznie identyczne, wiec roznica 50 kg. to jest nic

No właśnie,  ale wcześniej pisałeś ze Corolla jest cięższa od aurisa a okazuje się,  że jest odwrotnie albo masy są takie same. 1200kg na 128nm 100km nie wydaje mi się złym pomysłem,  są auta które maja mniejsza moc, a stare samochody kolo 2000r miały w wiekszosci podobna albo mniejsza (nie tylko toyoty) i jakoś jeździły. Nie jest to demon prędkości, ale chyba nikt kupując silnik 1.33 tego nie oczekuje. No nic, mamy po prostu inne odczucia albo ktoś nam silniki podmienił :p

Podobno lanie tego 5w30 mogło powodować ten problem techniczny. W tym momencie nzalecany jest 0w20 a w drodze wyjątku i tylko do kolejnej wymiany 5w30.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2017, 23:19:01 wysłana przez Karolty »

Offline system88

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Czerwca 2017, 17:03:32 »
Ja powiem tak - od kupna w dosyć krótkim czasie przejechałem już prawie 5000 km, w większości na trasach, ale także ok. 5 km dojazd do pracy i zasadniczo nie uważam, żeby samochód był mułowaty. Są pewne wyjątki - np. wjazd z dużym obciążeniem pod sporą górę, gdzie rzeczywiście szedł powoli, ale przy 2 osobach i przeciętnym bagażu nie ma specjalnego problemu. Trzeba oczywiście manewrować przy skrzyni biegów - przy wyprzedzaniu często lepiej zredukować od razu do 4 i ogólnie lepiej uważać jak się wyprzedza, ale ostrożności nigdy za wiele. Na autostradzie lub ekspresówce gdzie można się rozpędzić czuć prędkość dopiero od ok. 140km/h.

Z pewnością w zestawieniu z autami wyposażonymi w silniki o większej mocy Corolla nie ma się co równać, ale to chyba już kwestia wyboru i potrzeb. Jak ktoś chce się ścigać to wybierze inny samochód.

Moje pozostałe spostrzeżenie:
samochód jest bardzo wygodny, dużo przestrzeni, miejsca w bagażniku, przyjemnie się prowadzi, ogólnie bardzo go polubiłem :)

Mam także pytanie - czy ktoś orientuje się czy jest lodówka w schowku przed pasażerem lub jak taką opcję ustawić? Często w teoretycznie słabszych samochodach jest, a tutaj nie mogłem doszukać się żadnej informacji w instrukcji ani pod rozdziałem o schowkach, ani pod tym o klimatyzacji.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Czerwca 2017, 23:14:31 »
Schowek nie jest chłodzony. Nie było tego nawet w opcji za dopłatą.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Czerwca 2017, 20:50:59 »
i zasadniczo nie uważam, żeby samochód był mułowaty.
no chyba jednak jest skoro poniżej piszesz
Trzeba oczywiście manewrować przy skrzyni biegów - przy wyprzedzaniu często lepiej zredukować od razu do 4 i ogólnie lepiej uważać jak się wyprzedza,
można oczywiście go piłować na dwójce - pewnie wtedy idzie jak przecinak  :-P
moje 1,6 d.... nie urywa, a co dopiero 1,3. Co prawda ze świateł ruszam najczęściej jako pierwszy ale to kwestia automatu, bo jak ktoś obok wciśnie mocniej pedał gazu to szybko mnie wyprzedza. Oczywiście każdy swoje chwali, ale z tym zachwytem nad silnikiem 1,3 to trochę przesadzasz. Nie przeczę że w sumie to fajne auto, duże i przestronne, większe w środku niż aven (pomimo tego samego rozstawu osi ( ale tamto auto otacza pasażerów, corolla to jednak niższy segment i to czuć i widać), ale jakość wykończenia ( użyte materiały)  wyraźnie odstaje od konkurencji + brak przemyślanych rozwiązań jak np.w autach koncernu VW. Toyota idzie po taniości - dodatkowo mam wrażenie, że corolla na Europę zrobiła auto na "odwal się", które ma zniechęcać do siebie na rzecz zakupu aurisa, to auto jest wyraźnie niedoinwestowane - cztery kółka dla maniaków i fanów modelu. Corolla to globalne auto, ale wyraźnie celuje w rynek amerykański i azjatycki (Chiny, Malezja, Japonia), tam te auta są trochę inaczej wyposażone, że o hybrydzie nie wspomnę.

PS. - zakup corolli był oczywiście mega przemyślany. Pomimo wad i braków opisanych powyżej i innych, wolę to niż auta konkurencji. Jednak niezawodność i prostota konstrukcji są ważniejsze niż bajery. Ponadto uważam że design tego auta jest fajny - podoba mi się, jak również na drogach wersji po liftingu zbyt dużo nie jeździ
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2017, 20:54:34 wysłana przez YogiBabo »
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Karolty

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Lipca 2017, 15:04:23 »
Ma ktoś może wykresy z hamowni silnika 1.33? Szukam po necie ale nie widzę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl