Poleciłbym jazdę próbną, prowadzenie auta nie każdemu może odpowiadać, układ kierowniczy według mojej opinii jest bardzo "miejski".
Posiadam silnik 1.6 132km z manualną skrzynią. Pali mało, pracuje cicho, jednak szybkie to to nie jest. Osobiście najbardziej denerwują mnie "wysokie" obroty jałowe w momencie uruchomienia zimnego silnika, wyje to jak stare repy z manualnym ssaniem.
Jakość wnętrza szału niestety nie robi.
I mimo iż jest to forum toyoty w mojej opinii mazda 3 pod względami takimi jak prowadzenie jest bardziej atrakcyjna (bardziej sportowa/sztywna), doskonale rozumiem iż corolla to auto typowo miejskie głównie do jeżdżenia do sklepu, jednak są pewne granice, jadąc szybciej (100+) wystarczy muśnięcie kierownicy a auto robi się narwane, przez co szybsza jazda jest męcząca, powyżej pewnej prędkości wspomaganie powinno się wyłączać, bądź zmniejszać intensywność "pracy".
Auto jest nowe z salonu, prawie pełne wyposażenie, jednak brakuje takich drobiazgów jak podgrzewana przednia szyba, wymieniłem tu wady jakie udało mi się zauważyć w ciągu 2 lat, z zalet oczywiście niskie spalanie, brak turbo, wtrysku bezpośredniego, więc zawsze istnieje możliwość ewentualnego montażu lpg.
Odnośnie lakieru, rysy pojawiają się szybko, i z pewnością trzeba unikać wszystkich myjek ze szczotkami, korozji brak, i raczej trudno się wypowiedzieć w jakim stopniu auto jest przed nią zabezpieczone z uwagi iż jest to wciąż zbyt młode autko.