Autor Wątek: Badanie techniczne  (Przeczytany 13254 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline amokk

• Toyot Leżący
  • *
Badanie techniczne
« dnia: 10 Lutego 2017, 22:31:39 »
Witam.

Rozumiem, że podczas sprawdzania hamulców i amortyzatorów skrzynia w pozycji N.
A jak podczas testu hamulca pomocniczego??
Nie uszkodzi diagnosta czegoś jak go z rolek wyrzuci??
Może głupie pytanie, ale chcę się upewnić...

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Badanie techniczne
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lutego 2017, 23:09:40 »
badanie techniczne w aso toyoty kosztuje tyle samo co wszędzie, a zazwyczaj tam wiedzą jak robić coś takiego w hybrydach.
Pytanie dobre, bo sam się zastanawiałem, ale pojechałem aby mieć spokój do srASO ;) Powiedziałem, że chce być przy przeglądzie i byłem.

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lutego 2017, 21:18:32 »
Badanie hybrydy nie różni się niczym w obsłudze od badania każdego samochodu z automatyczną skrzynią. Więc do testu hamulców skrzynia na Neutral i nic się nie stanie. Przebywanie na neutralu przez te 10 minut nie zaszkodzi. Dla świętego spokoju można wyłączyć układ klimatyzacji i wyłączyć światła to bateria trakcyjna nie będzie rozładowywana na Neutralu. Trzeba pamiętać, że na położeniu skrzyni Neutral silnik nie może ładować akumulatora trakcyjnego.

Offline AdamMaciejLublin

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lutego 2017, 17:24:42 »
A mnie zastawia czy jak dojadę do swiatel i czekam na zielone to moge przelaczyc na P czy raczej nie. I zeby ktos mi to wyjaśnił. Cisnienia w skrzyni i tak chyba nie ma skoro silnik benzynowy nie pracuje

Pozdrawiam serdecznie!

Offline amokk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lutego 2017, 18:12:53 »
Nie wiem jak w Priusie, ale w poprzednim samochodzie Chrysler Grand Voyager w automacie P było nie zalecane, ponieważ P blokuje skrzynię biegów i przy uderzeniu w tył oprócz skasowanego tyłu również jest uszkodzona skrzynia biegów.
Dawałem natomiast na N czyli luz, ale to nie była hybryda...

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lutego 2017, 22:40:00 »
Tu P również bokuje. Sporadycznie mi się zdarzy jak chcę nogę rozprostować lub siegnąć coś z tyłu. Tak nie widzę sensu by na światłach włączać P bo potem musisz wrzucić D a nie po to mam automat żeby wachlować wajchą :cool:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline AdamMaciejLublin

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Lutego 2017, 11:46:13 »
Tu P również bokuje. Sporadycznie mi się zdarzy jak chcę nogę rozprostować lub siegnąć coś z tyłu. Tak nie widzę sensu by na światłach włączać P bo potem musisz wrzucić D a nie po to mam automat żeby wachlować wajchą :cool:
Sens taki, ze noga odpoczywa wlasnie. A hamulec wystarczy trzymac tak, zeby samochod nie jechal czy lepiej troche mocniej?

Pozdrawiam serdecznie!

Offline amokk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Lutego 2017, 14:04:26 »
Ja trzymam lekko...
Zresztą jak się naciśnie mocniej to pojawia się kontrolka poślizgu, koła są zblokowane, po paru piknięciach puszcza hamulec.
Przydatne przy ruszaniu pod górkę...

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Lutego 2017, 22:14:01 »
to jest hill holder

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Lutego 2017, 23:07:50 »
Hill-start Assist Control (HAC) dokładnie

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Lutego 2017, 09:23:50 »
witam
to w ASO toyota moge zrobic coroczny przeglad techniczny/rejestracyjny? z pieczatką do dowodu?
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Lutego 2017, 21:52:44 »
To zależy od danego salonu. Większość ASO wszystkich marek nie prowadzi pobocznej działalności jaką jest Stacja Kontroli Pojazdów podlegająca pod państwowe restrykcje.

Offline stemer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Lutego 2017, 11:43:16 »
To zależy od ASO. Jak miałem służbowego Opla to nasze ASO robiło przeglądy u siebie. Później im cofnęli zezwolenie na SKP, ale i tak samochód tam oddawałem a oni jeździli do"zaprzyjaźnionej" SKP i tam robili przegląd.

Tapatalk @ Xperia Tablet Z

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Maja 2019, 09:43:38 »
badanie techniczne w aso toyoty kosztuje tyle samo co wszędzie, a zazwyczaj tam wiedzą jak robić coś takiego w hybrydach.
Pytanie dobre, bo sam się zastanawiałem, ale pojechałem aby mieć spokój do srASO ;) Powiedziałem, że chce być przy przeglądzie i byłem.
W Toyocie najbliżej mojego miejsca zamieszkania powiedzieli, że nie wykonują przeglądów rejestracyjnych.  :wallbash:
Czyli testy nie odbiegają od testów dla zwykłych automatów? Hybryda niewiele tu zmienia?
A propos, cena też ok. 100zł? Bo np. benzyna+LPG kosztuje drożej.
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Maja 2019, 17:06:36 »
A mnie zastawia czy jak dojadę do swiatel i czekam na zielone to moge przelaczyc na P czy raczej nie. I zeby ktos mi to wyjaśnił. Cisnienia w skrzyni i tak chyba nie ma skoro silnik benzynowy nie pracuje

Jest jeszcze jeden aspekt stania na światłach z nogą na hamulcu. Przypomnijcie sobie, czy lubicie w nocy stać za kimś takim i gdzie wtedy patrzycie.

Ja osobiście, jak spodziewam się stać minutę, to najczęściej włączam P. Czekam tylko, aż auto za mną bezpiecznie dojedzie. W Priusie nie ma i tak nic innego do roboty, a przy dłużej jeździe można zapomnieć, w którą stronę jest Drive.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl