Autor Wątek: Rdza w miesięcznym aucie  (Przeczytany 9735 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Karolty

• Toyot Leżący
  • *
Rdza w miesięcznym aucie
« dnia: 15 Lutego 2017, 20:03:28 »
Witam, otóż zobaczyłem ze w mojej corolli, która 1,5 miesiąca temu wyjechała z fabryki znajdują się już spore ślady rdzy w okolicach śrub podwozia zwłaszcza przy zawieszeniu, na belkach zawieszenia, na zwrotnicach, przy czujnikach abs i spawach układu wydechowego, na obrzeżach tarcz hamulcowych. W aso podnieśli samochód i powiedzieli ze to normalne i samochody które juz do nich przyjeżdżają mają rdzę w tych miejscach i na "elementach przygotowanych pod równa nawierzchnie" bo nie są one fabrycznie zabezpieczane bo coś tam. Mowili ze nawet nie ma sensu walczyc z rdza w tych miejscach bo zabezpieczenia i tak przy jezdzie zejda. Nie wiem czy dobrze nazwałem te miejsca, jutro zrobię zdjęcia. Jakieś wstępne opinie? Mam powód żeby nie ufać aso? Pozdrawiam

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
Odp: Rdza w miesięcznym aucie
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lutego 2017, 13:18:25 »
po co dwa takie same tematy zakładasz?

Offline Karolty

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lutego 2017, 15:28:47 »
po co dwa takie same tematy zakładasz?

Niechcący i nie mogę skasować. Zgłosiłem do moderatora.

Offline Karolty

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lutego 2017, 16:07:50 »
Zawieszenie

I przy silniku

Może wymyślam i jestem przewrazliwiony ale czekam na odpowiedzi mądrzejszych ode mnie  :-)

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lutego 2017, 16:41:30 »
Wymyślasz i jesteś przewrażliwiony. Jeśli Ci to przeszkadza, to zdemontuj każdy z elementów, odrdzew póki świeże, wylakieruj miejsca po obróbce i złóż z powrotem.
3VZ.pl

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lutego 2017, 18:44:55 »
Jeżeli to są zdjęcia miesięcznego auta, to to są według mnie jakieś jaja. I to nie ważne jakiej marki dotyczy.

IMHO nic nie wymyślasz, a co do ewentualnego demontażu i lakierowania, to oczywiście jest to doskonały pomysł, ale raczej powinien być skierowany do producenta, a nie użytkownika.

Może Twój samochód stał miesiącami w wodzie?? :D

Ma ktoś może możliwość zrobienia zdjęć swojego nowego samochodu? Czy tak jest w każdym modelu?

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lutego 2017, 19:08:05 »
Gdyby producent miał każdą obrobioną powierzchnię cynkować, podkładować i lakierować, to taki nowy Ałris kosztowałby 80 czy100 tysięcy ale Euro albo jakiejś innej cywilizowanej waluty. Kupyując nowe, tanie auto trzeba brać takie rzeczy pod uwagę.

To jest zwykłe auto, wielkoseryjna produkcjia, tu nie ma miejsca na sentymenty i indywidualne podejście.

Co do "jakieś jaja": weż sobie kawałek świeżo obrobionego staliwa połóż na podłodze w pokoju, za miesiąc będzie wyglądać tak samo. A co dopiero na podwoziu, gdzie jest sól, piach, woda i ciągłe zmiany temperatur.
3VZ.pl

Offline Karolty

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lutego 2017, 19:33:55 »
Samochód ma dokładnie 3 tygodnie. Nie chodzi o to ze razi mnie rdza, ale o to czy nie podmienili mi tych elementów w aso. Jeżeli taki samochód przyjeżdża od producenta to ok. Druga sprawa jest taka czy jeżeli te elementy tak szybko bierze rdza to czy za 2-3 lata coś z nich jeszcze zostanie? W aso pokazali mi inny określony przez nich jako nowy samochód który też miał rdzę w tych miejscach i nawet nie został jeszcze klientowi wydany. Tłumaczą to tym ze to są części ruchome auta i nie ma sensu tam dawać konserwacji bo się zetrze,  a jest to na tyle gruby kawał metalu ze pomimo rdzy będzie trzymał długie lata. Trzymam w garażu i na podwórku masę narzędzi i śrubek i większość pomimo lat nie ma nawet nalotu. Zresztą konserwacja kilku podkładek,  śrubek i 10cm3 metalu byłoby aż takim wydatkiem dla producenta sprzedającego auto za ponad 60 tyś? To jak, wydymali mnie w aso czy to norma? Konserwowac czy nie? Jak to wygląda w Waszych autach?
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2017, 20:02:17 wysłana przez Karolty »

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Lutego 2017, 20:09:24 »
Ja tam widzę całkiem sporo nieruchomych elementów i śrub, które już są pięknie zardzewiałe.

Jak widzę zardzewiałą po 3 tygodniach śrubę, tzn. że zostałą użyta śruba z najtańszego materiału. I nie mówię, że wszystkie śruby w podwoziu mają być z "morskiej" kwasówki, ale są stopy, które przynajmniej przez jakiś czas opierają się korozji.

Co do dużych elementów, to pewnie w ASO mają rację, że ich grubość pozwala na kontrolowaną rdzę :D

marcin: ja sam uważam, że Auris (wiem, ze tu mowa o Corolli) jest samochodem low budget, ale bez przesady. Gdzieś jest granica określenia: ten typ tak ma. I chyba nie na wszystko powinniśmy się zgadzać. Dlatego pytam o zdjęcia innych nowych samochodów. Chciałbym to porównać z innymi egzemplarzami i modelami, a najlepiej markami w podobnej cenie.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Lutego 2017, 20:17:49 »
Samochód mógł stać pół roku na placu zanim trafił do klienta. Elementy które pokryła korozja są akurat w tych miejscach niezabezpieczone, tak że w każdym innym samochodzie będzie podobnie.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Lutego 2017, 20:35:03 »

To jest punkt masowy silnika , do którego podłączasz w razie rozładowania akumulatora zacisk przewodu rozruchowego. Tu raczej mnie nie dziwi , że jest to od spodu nie polakierowane.

Na takie gwinty jest stary sposób - można pozakładać koszulki/rurki termokurczliwe i pojechać opalarką. Zabezpiecza to przed warunkami atmosferycznymi.

Offline Karolty

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Lutego 2017, 20:46:40 »
Czekałem prawie dwa miesiące na samochód. W momencie zakupu, auta fizycznie nie było, nie było numeru VIN. Na bieżąco sprawdzałem w internecie status zamówienia,  jak był w trakcie produkcji, wyjechał z fabryki, transport do polski. Niecałe dwa tygodnie minęły jak wyjechał z fabryki a go odebrałem. Samochód używam normalnie, ma przejechany 1 tys kilometrów, trzymany w murowanym, suchym, nieogrzewanym garażu.
Rdza na zawieszeniu ok, ale na silniku?
Czy ewentualnie naprawa tych podzespołów byłaby w przyszłości kosztowna czy to kwestie groszowe?
Nie chce za bardzo grzebać w aucie bo na gwarancji. Czyli co, to norma?

Offline T. Garwanko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Lutego 2017, 23:09:52 »
Tak Panie robią teraz i tyle. Rozmawiałem z kolegą-mechanikiem. To teraz norma. Kiedy kupiłem parę lat temu Corollę E10, wyciągniętą z garażu po emerycie, samochód nie miał żadnej rdzy. Pomimo 17 lat wszystkie śruby były czyste. Albo lakierowane, albo w ocynku. Nawet nakrętki kół. Teraz auto zaczyna rdzewieć po wyjeździe z salonu. O czym to świadczy? Obniżone koszty produkcji :)

Offline Karolty

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Lutego 2017, 09:11:27 »
Ciekawy jestem jak to wygląda w innych markach w autach tej samej klasy ale tanszych o 10tys od toyoty bo jakoś nie słyszałem o podobnych przypadkach. Podjadę do znajomego mechanika niech mi to jakoś zabezpieczy. Żeby mi nie powiedzieli ze nie mogę bo gwarancję stracę :D Jakby ktoś brał nowa Corolle to niech sprawdzi i da znać. Jak starsze auto to tez. Zaraz się okaże że 10 letnie auto jest lepsze a nowe to szrot :P

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Lutego 2017, 19:22:36 »
Witam, otóż zobaczyłem ze w mojej corolli, która 1,5 miesiąca temu wyjechała z fabryki znajdują się już spore ślady rdzy

Szczerze ?
Wygląda to trochę "podejrzanie"  :o
Owszem, w moim poprzednim AI FL pojawiła się rdza na elementach zawieszenia (szczególnie nakrętki i śruby) , pojawiła się na frezowanych/splanowanych  (czy jak to robili ?) elementach bloku silnika (po prawej stronie patrząc od alternatora) tam gdzie jest poduszka, ale nie po kilku miesiącach a po roku lub dwóch.

Jutro jak będzie widno zobaczę jak wygląda komora silnika w nowym AII FL którym przejeździłem zimę (kupiony pod koniec listopada 2016)
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2017, 19:27:31 wysłana przez tomery »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl