Autor Wątek: Problem z nawigacją  (Przeczytany 95642 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Problem z nawigacją
« Odpowiedź #60 dnia: 25 Marca 2017, 15:57:09 »
To byłby chwyt poniżej pasa! PS: Na twoim miejscu nigdy bym nie pozwalał serwisowi zmieniać wersji oprogramowania, kto wie, może trafiłeś na jakiegoś backdoor'a, którego w nowszej wersji zalepią?
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline QI3A

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 26 Marca 2017, 18:04:14 »

Z Samsungiem Galaxy s6 też działa :P  <taniec>

A więc tak...
Ściągnąłem aplikację LG Mirror Drive, tylko jak ją włączycie to wyskoczy komunikat, że działa tylko na telefonach LG czy jakaś inna bzdura.

Wchodzicie w ustawienia i ja w Samsungu Galaxy s4 i s5 mam to jako "Dźwięki i powiadomienia" i powiadomienia aplikacji, i tam trzeba zablokować powiadomienia dla tej aplikacji LG.

W Galaxy s6 jest opcja tylko z "Powiadomieniami" robicie dokładnie to samo.

Potem normalnie w świecie podłączacie kablem USB telefon do gniazda pod konsolą, w S5 musiałem po podłączeniu przechylić telefon poziomo, s6 sama wskakuje. Za jakiś czas jak się namyśli klikacie ten przycisk na tablecie z telefonem i internetem ( na dole po prawej stronie) wyskoczy Mail i LG Mirror Drive klikacie LG i wyskakuje Wam komunikat, potwierdzacie i macie już widok telefonu na ekranie. Problem polega na tym, że menu główne w telefone nie zmienia swojego położenia jak go przekręcicie więc widoczna jest góra połowa ekranu telefonu, więc najpotrzebniejsze ikony przerzuciłem sobie na górę.

Wchodzicie w aplikacje i pewnie wyskoczy Wam, że po rozpoczęciu jazdy zostanie zamknęte, i cofnie Was do menu głównego nawet jak stoicie w miejscu, ale potem jak klikniecie raz jeszcze na tablecie LG Mirror Drive to już wskakuje normalnie. Ewentualnie jak próbowałem kliknąć ten guzik do otwierania aplikacji w tle na telefonie ( takie 2 przenikające się kwadraciki), i też mi wróciło do widoku telefonu.

W miedzy czasie znalazłem aplikację Button Savior polega to na tym, że na ekranie wyskakuje Wam maleńka strzałka, którą jak klikniecie otworzą się dodatkowe przyciski do nawigowania po menu, dokładnie takie jak każdy telefon ma na dole, cofnij, menu główne itd, żeby można było obsługiwać wszystkie opcje z tabletu a nie rozłączać kabla i cofać to na telefonie jak robiłem to wcześniej. Fajną opcją jest też tryb samochodowy z pozycji telefonu wtedy macie najważniesze opcje na ekranie poziomo jak nawigacja, muzyka, telefon i jest to bardzo wygodne, chociaż nie włączycie wtedy streamu meczu czy Youtube'a.

Piszcie czy Wam działa, jakby były jakieś pytania to postaram się odpowiedzieć. Jutro spróbuje czy działa to na Iphone, ale zakładam, że jako że sklep jest dedykwany w appstore nie byłoby sensu wrzucać aplikacji LG, więc chyba będzie lipa.

Aha jeszcze ważna rzecz, ja podłączyłem telefon tylko do obslugi na tablecie nawigacji i innych programów, nie wrzucałem już muzyki z tego samego telefonu, żeby nie zamulał. Jak w tle słuchacie sobie radia, albo muzyki przez bluetooth z innego telefonu, a na ekranie wyświetla się nawigacja, to w momencie jak wyskakuje jakiś komunikat głosowy, to system sam przełącza źródło dźwięku na mirror link, jak będziecie chcieli ustawić ponownie źródło dźwięku tym przyciskiem MODE z lewej strony kierownicy na środku to zniknie Wam obraz z mirrorlink, a wskoczy najpierw okno bluetooth, potem radio AM, FM, AUX i kolejny wskakuje Mirror link, więc wraca Wam obraz, jak zrobicie kolejną rundkę zmieniając źródło to obraz już zostanie a dźwiek będzie się zmieniał w tle, trochę trzeba razy kliknąć ten przycisk mode żeby powrócić do śłuchania muzyki i patrzenia w tablet, ale dzięki temu można to zrobić z pozycji kierownicy, nie trzeba odrywać się i klikać znowu tej ikonki na tablecie telefon/internet i potem aplikacji LG i znowu komunikatu i jeszcze raz to samo.

Nie mam za wiele czasu, więc sorry za składnie tych wypocin, mam nadzieję, że napisałem to w miarę logicznie, w razie czego później jak to przeczytam na spokojnie to poprawie, żeby miało więcej sensu, ale zależało mi, żebyście mogli jeszcze przetestować w niedzielę, w ciągu tygodnia może być problem :)

Pozdrawiam
Kuba  :cool:

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 27 Marca 2017, 10:22:23 »
Spiesz się , proszę , bo się trzęsę z niecierpliwości :)
Miłośnik "włoszczyzny"
Posiadacz Fiata 500 z 1970 roku

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 27 Marca 2017, 10:32:47 »
Sory , czytałem Twoje info z 4 strony i odpowiedziałem nie sprawdzając że już dałeś opis .

Wniosek ciśnie się na usta taki - czy oni nie mogą zrobić tego tak , żeby po prostu to działało tylko muszą z nas robić beta testerów , wrrrr...  :czerwona:

Oczywiście wielkie dzięki za Twoje starania :good:
Miłośnik "włoszczyzny"

Offline ciapus4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 28 Marca 2017, 19:12:46 »
U mnie na S6 nie bangla ten sposób z LG mirrorDrive, mam Carmodestub systemowo zainstalowane, wyłączam go, aktualizuje certifikat la lgmirrorlink, ale nic się nie dzieje, jakiegomasz androida na S6, powiadomienia też wyłączyłem dla LGmirrorlinka, także nie wiem o co chodzi, że u ciebie bangal  :o

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 28 Marca 2017, 19:43:59 »
Note 4 bangla . Świetna ta navi Waze którą polecałeś na ogólnym , Kuba @QI3A . Muszę jeszcze tylko ogarnąć te buttony i autom. przełączanie dźwięku.
Pisz juź może tutaj żeby nie dublować z ogólnym bo się modowie zjeżą 😉
Miłośnik "włoszczyzny"

Offline ciapus4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 28 Marca 2017, 20:11:47 »
No właśnie, a na S6 u mnie nie, a u QI3A bangla   :o

Offline Kierepowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 28 Marca 2017, 23:29:10 »
Samsung Galaxy S4 Android 5.0.1 nie bangla Mirrorlink
Samsung Galaxy A3 Android 6.0.1 nie bangla Mirrorlink
Iphone 4,5,6,7 nie bangla  Mirrorlink

Offline ciapus4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 28 Marca 2017, 23:40:52 »
No to jakim cudem QI3A bangla na s6, QI3A jaki masz android na S6 i czy ma root,a ?

Offline Kierepowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 29 Marca 2017, 00:51:54 »
Szanowny Prezesie Toyoto
W Polsce mamy XXI wiek i normalne jest, że chcemy podłączyć nasze ukochane smartfony do tego pięknego tabletu w podobno nowoczesnej Toyocie C-HR. Pozbawiliście nas już możliwości podłączenia tego "oryginalnego kombajnu multimedialnego"  do Wifi i korzystania z Wifi w samochodzie. Wifi to taka bezprzewodowa łączność, którą wykorzystuje się dosyć często u nas w kraju.
Niezbędne jest w Polsce używanie aplikacji z fotoradarami i innymi przydatnymi komunikatorami która u nas nazywa się Yanosik.
Bez bólu oddamy (pozbędziemy się) Coyota, szklankę wody też oddamy i parę resztę preinstalowanych aplikacji, które są do niczego np. Paliwo z nieaktualnymi cenami (przynajmniej na prowincji).
W zamian prosimy o umożliwienie podłączenia nowoczesnych telefonów do jakże pięknego tablecika tak aby można było skorzystać ze wspomnianej już aplikacji Yanosik, Googlemaps i paru innych wykorzystywanych w XXI wieku.
Ponieważ w Polsce lubimy otrzymywać e-maile i SMS, również prosimy aby można było na tableciku odczytywać te wiadomości. Np z nowoczesnego telefonu marki Iphone 7.
W przypadku braku reakcji na nasze postulaty proponujemy oryginalnie zamontować uchwyt do telefonu lub większy uchwyt do większego tablecika.

P.S. 
1. Jest taka nowoczesna aplikacja, którą w Polsce używamy Hybrid Assistant. Można by było z nimi nawiązać kontakt i umieścić (zgapić od nich) parę przydatnych informacji na tableciku tak aby jazda była jeszcze bardziej oszczędniejsza (odzyskamy wówczas te 0,5 litra co zminusowaliście i nie będziemy zawalidrogami jadąc niby 50 km/h bo zplusowaliście ok. +5km/h), podobnie dla dla 125 km/h zplusowaliście ok. 10km/h  <zolta>
2. Czy w Japonii złodzieje nie otwierają drzwi samochodów na czerwonych światłach i nie wyrywają torebek z Toyot C-HR? bo nie bardzo rozumiem dlaczego Centralny zamek nie blokuje się "normalnie" po osiągnięciu prędkości rozruchowej? (zabrakło kabla sygnałowego?)  <zolta>
3. Czy nie można było zrobić tak jak nowoczesne samochody mają, że jak skręca się w lewo to zapala się lewe światło przeciwmgielne a jak skręca w prawo to zapala się prawe światło przeciwmgielne (tzw. doświetlanie zakrętów) ???  <zolta>
4. Czy nie można było zrobić w bagażniku gniazdka 12V dla kompresora lub dla podłączenia tabletów dla 3 urwisów z tylnych siedzeń?   <zolta>

Powyższe informacje mogą zawierać błędy.

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 29 Marca 2017, 07:41:31 »
Mistrz !!1 Popłakałem się  :grin: :good:

Kabla do ryglowania zamków nie brakło . Jak NIE ZAPNIESZ pasów to po 20 km/h drzwi się RYGLUJĄ  :shock: :shock: :shock:

Jeszcze przydałby się list do Prezesa Samsunga dlaczego np. Note 4 nie działa na samsungowskiej apce Mirror Link a działa na apce LG Mirror mimo , że ta apka krzyczy że działa na telefonach LG tylko a działa na samsungu  :shock: :shock: :shock:

Nie wspomnę o tym jak traktuje się nas , skoro w aucie jest telefon BT i przycisk głosowego wybierania i nie można z niego korzystać .
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2017, 07:57:57 wysłana przez Italo »
Miłośnik "włoszczyzny"

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #71 dnia: 29 Marca 2017, 10:20:46 »
A ja, jako działkowiec, protestuję, aby narkomani swoje porcje nazywali działkami  :)

@Kierepowski, dodaj do swojego listu protestacyjnego jeszcze to:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,40158.msg570154.html#msg570154
Spalanie - Motostat.pl

Offline Kierepowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 29 Marca 2017, 13:30:01 »
Tośmy się wToi-Toi-Tojoto-vali

Offline Emigracja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 29 Marca 2017, 17:51:45 »
Samsung Galaxy S4 Android 5.0.1 nie bangla Mirrorlink
Samsung Galaxy A3 Android 6.0.1 nie bangla Mirrorlink
Iphone 4,5,6,7 nie bangla  Mirrorlink

Samsung Galaxy S7 Edge  Android 6.0.1  działa na tablecie Toyoty /głos i ekran /
Yanosik i pozostałe ap.

Offline Kierepowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: 29 Marca 2017, 20:36:08 »
Samsung Galaxy S7 Edge Android 7.0 - Nie bangla

Może trzeba uporządkować
Podawajcie następujące dane wg wzoru. Może coś z tego wyniknie:

bangla czy nie bangla/ Wersja oprogramowania tableta/ Nazwa telefonu/ Wersja Androida/ Apka-program do połączenia/ Uwagi w rodzaju co zrobić aby zabanglowało
Nie bangla/ 6.8.1WL/  Samsung Galaxy S4/ Android 5.0.1/ LG MirrorDrive

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl