Autor Wątek: Problem z nawigacją  (Przeczytany 95552 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fompt

• Prawie Toyot
Odp: Problem z nawigacją
« Odpowiedź #210 dnia: 17 Czerwca 2017, 12:38:55 »
Faktycznie, z tą głośnością navi jest problem, ona wymyka się kontroli. Jeżeli niechcący wyciszyłeś, to po prostu zmień "Głośność Nawigacji" w menu.  O ile pamiętam, w 6.8.1L jest to w Setup (przycisk) -> Ogólne -> Głośność. Musiałeś przeoczyć, regulacja jest na pewno. Piszę o TT2&Go.

Dzięki, sprawdzę czy jest i dam znać. Udało mi się co prawda na czuja przygłośnić navi, wyłączyłem radio i wbiłem jakiś adres po czym jadąc klikałem volume up i w końcu się wstrzeliłem :)

Offline Macallan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #211 dnia: 08 Listopada 2017, 11:04:23 »
Czas odświeżyć ten wątek, bo wygląda na to, że dochodzą nowi forumowicze, którzy mają opisane w tym wątku problemy z nawigacją i nie bardzo wiedzą czemu i jak temu zaradzić. Wydaje się, że problem został przez Toyotę zdiagnozowany i opanowany. U mnie wymieniono wiązkę przewodów po tym jak wcześniej bezskutecznie przeniesiono moduł nawigacji w inne miejsce. U mnie wiązka była przyczyną nietrzymania się drogi przez nawigację. Może inni, którzy mieli naprawianą nawigację wypowiedzą się, co zrobiono w ich autach w celu wyeliminowania problemu?

Offline Galanders

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #212 dnia: 23 Kwietnia 2018, 16:46:28 »
W tym wątku dawno nie pisano. Pobrałem aktualizację 6.011OWL 2018 v.1 podobno dane są z 3Q 2017. Jednak stwierdzam, że te dane są
 i tak jednak bardzo opóźnione. W moim mieście w sierpniu u.r. zmieniono nazwy ulic i powstały nowe rozwiązania w ruchu innych ulic. Niestety nie są one ujęte. Jak u Was? Podobnie?
Nigdy nie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.Mark Twain

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #213 dnia: 24 Kwietnia 2018, 21:01:54 »
W tym wątku dawno nie pisano. Pobrałem aktualizację 6.011OWL 2018 v.1 podobno dane są z 3Q 2017. Jednak stwierdzam, że te dane są
 i tak jednak bardzo opóźnione. W moim mieście w sierpniu u.r. zmieniono nazwy ulic i powstały nowe rozwiązania w ruchu innych ulic. Niestety nie są one ujęte. Jak u Was? Podobnie?

To raczej normalna rzecz, że nawigacja nie uwzględnia wszystkiego co spotkasz w rzeczywistości. Szczególnie ta uaktualniana 2 razy do roku.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline amorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #214 dnia: 29 Kwietnia 2018, 19:09:37 »
Robiąc  roczny przegląd gwarancyjny , wgrali mi najnowszą wersję nawigacji /gratis/ :good:

Offline Macallan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #215 dnia: 30 Kwietnia 2018, 09:09:02 »
Robiąc  roczny przegląd gwarancyjny , wgrali mi najnowszą wersję nawigacji /gratis/
Aktualizacje nawigacji są gratis przez 3 lata od zakupu samochodu. Serwisy są zobligowane do zrobienia aktualizacji przy okazji przeglądu (jeśli nie minęły 3 lata). Wiele osób o tym nie wie i chce kupowac aktualizacje do samodzielnej instalacji zwłaszcza, że na stronie Toyoty są ceny tych aktualizacji, ale trzeba przejść dalej i ostatecznie pojawi się cena 0 zł, pod warunkiem, że się tam zarejestrowało swoje auto.

Offline Macallan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #216 dnia: 16 Sierpnia 2018, 13:28:52 »
Teraz mam taki problem z nawigacją, że gdy samochód jest uruchamiany w garażu, to przez kilka minut jazdy nawigacja nie może złapać sygnału i pokazuje miejsce ostatniego postoju, nawet po przejechaniu kilku kilometrów. W końcu załapuje sygnał i dalej już jest OK, ale jest strasznie wkurzające gdy chce się natychmiast korzystać z nawigacji po ruszeniu z garażu. Nie zdarza się taka sytuacja, jeśli samochód był zaparkowany na wolnym powietrzu. Czy komuś jeszcze coś takiego się zdarza, czy to ja mam syfiasty egzemplarz nawigacji, z którą są same problemy od momentu kupna samochodu?.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #217 dnia: 16 Sierpnia 2018, 14:14:51 »
kilka minut jazdy nawigacja nie może złapać sygnału i pokazuje miejsce ostatniego postoju
Miałem tak przy uszkodzonej antenie GPS nawigacji.

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #218 dnia: 16 Sierpnia 2018, 19:42:33 »
To może mieć związek z rodzajem dachu garażu i tłumieniem sygnału GPS satelity.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #219 dnia: 16 Sierpnia 2018, 21:25:23 »
Było już o tym pisane. CHR ma antenę GPS zamontowaną w miejscu "nieprzyjaznym", zbyt duże tłumienie sygnału z satelit sprawia problemy. Koledzy coś pisali, że w ASO zmieniają położenie anteny, jeżeli to się zgłosi.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Kmicic

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #220 dnia: 17 Sierpnia 2018, 07:07:11 »
Sprawdź ile satelitów "widzi" nawigacja w czasie rozpoczęcia jazdy.

Offline marcINS

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #221 dnia: 17 Stycznia 2020, 13:49:17 »
Było już o tym pisane. CHR ma antenę GPS zamontowaną w miejscu "nieprzyjaznym", zbyt duże tłumienie sygnału z satelit sprawia problemy. Koledzy coś pisali, że w ASO zmieniają położenie anteny, jeżeli to się zgłosi.

Odgrzewając trochę już zapomniany temat. Zamontowałem ostatnio w swoim CHR nawigację i też się zastanawiałem gdzie fabrycznie montowana jest antena. Czytając jednak wypowiedź o "nieprzyjaznym" miejscu jej zamontowania zastanawiam się gdzie będzie lepiej.
Tak więc jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat to będę wdzięczny za pomoc. Gdzie w takim razie fabryczna nawi ma antenę oraz gdzie ją przenieść by było lepiej.

Offline Macallan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #222 dnia: 05 Lutego 2020, 10:36:10 »
Były (i raczej nadal są) różne przyczyny problemów z nawigacją w C-HR: wadliwe wiązki przewodów, wadliwe moduły i niezbyt dobre umiejscowienie anteny. W moim przypadku zmiana położenia anteny na nowe, zalecane przez Toyotę miejsce nic nie pomogła. Wymiana wiązki pomogła, ale nie rozwiązała całkowicie problemów. Nadal miewam sytuacje, że niby navi widzi 7 - 8 satelitów, a jednak gubi sygnał. Po wyjeździe z podziemnego garażu też często przez dobrych kilka minut nie potrafi odnaleźć położenia. Już nie mam zdrowia i czasu na jeżdżenie do serwisu. Używam częściej Google Maps.

Offline ciapus4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #223 dnia: 14 Lutego 2020, 22:45:45 »
Bylem na 3 przegladzie i wspomnialem  o latajacym kursorze nawi jak o samolocie nie jadacym po ulicy ok sprawdzili i pan z aso powiedzial ze potrzebuja wiecej czsu na lokalizacje przyczyny umowolem sie z servisantem i auto trzymali 2 dni i stwierdzili ze przyczyna takiej sytuacji jest zainatalowany wzmacniacz i sub ciekawe odlaczyli do domu mam od nich 25 km navi dzislala bez problemu jauro podepne sub i zobacze czy to prawda az mi sie nie chce wierzyc ze to wina car audio.  :o

Offline Krzykrzy

• Początkujący
« Odpowiedź #224 dnia: 26 Sierpnia 2021, 09:37:48 »
Cześć,
podpinam się do tematu od nie dawna jestem posiadaczem C-HR z 2017 w wersji prestige. Telefon jest podłączony przez bluetooth, hotspot udostępniony. Jednak gdy próbuję włączyć apkę typu pogoda bądz inne dostaje komunikat : przejdź na stronę my.toyota.eu aby utworzyć konto, potrzebny będzie identyfikator... Dodam też, że sterowanie głosowe nie działa. Komputer został sparowany oraz nr urządzenia multimedialnego został dodany na stronie toyoty. Podpowiecie proszę jak mogę rozwiązać ten problem? Czy problemem może być wersja softu aktualnie to wersja 6.8.1WL.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl