Autor Wątek: Toyota RAV4 I (94-00) Wymiana oleju w przednim moście - dyferencjale  (Przeczytany 7966 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pentax83

• Toyot Leżący
  • *
Witam serdecznie, jestem posiadaczem Toyoty Rav4 I i przygotowuję się do wymiany wszystkich olei znajdujących się w aucie.
O ile zlokalizowanie korków wlewu i spustu w silniku, skrzyni biegów oraz tylnym moście nie było trudne, o tyle z przednim dyferencjałem mam  problemy.

Mianowicie na dwóch odrębnych fora przeczytałem sprzeczne informacje dotyczące Toyoty rav4 pierwszej generacji (roczniki 94-00)

Na pierwszym z nich ( link: http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=261326 ) dowiedziałem się że  przedni mechanizm różnicowy jest połączony ze skrzynią  i korzysta ze spólnego oleju przekładniowego.
Na drugim zaś (link: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=25217.0) wyczytałem, że przedni dyferencjał ma wydzielone własne miejsce na olej przekładniowy (własny wlew i korek spustu)

Tak więc chciałbym się od Was dowiedzieć jaka jest prawda.

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota RAV4 I (94-00) Wymiana oleju w przednim moście - dyferencjale
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lutego 2017, 22:25:56 »
Na pewno automat ma osobny olej w skrzyni ,osobny w transferze.
Manual wydaje mi sie ,ze ma wspolny, ale pewnosci nie mam (cos mi sie kojarzy ,ze to manual mowi).

Wysłane z mojego SM-N930F przy użyciu Tapatalka

Offline pentax83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lutego 2017, 09:54:15 »
Tak właśnie zapomniałem napisać że chodzi o silnik S3-FE z manualną skrzynią (rocznik 1999)
Jeśli jest ktoś pewien jak to wygląda w tym przypadku to proszę pisać, nie chciałbym czegoś  zaniedbać podczas wymiany.

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lutego 2017, 18:35:26 »
Tak jak pisalem ,w instrukcji do rav4 z roku 1996 jest napisany rodzaj oleju do transferu i jego ilosc 0,7l tylko w przypadku automatycznej skrzyni biegow.

Jest tez napisane olej do skrzyni manualnej i tam jest duza roznica w przypadku wersji 2WD a 4WD - 3,9l vs 5l ,wlasnie ze wzgledu na transfer i chlodnice oleju.

Aby byc pewnym trzeba by zlac olej ze skrzyni ,zakrecic korek spustowy,potem odkrecic korek pod transferem i zobaczyc czy jeszcze cos splynie i jesli tak to zobaczyc czy razem daje to te 5l
Po czym napelnic skrzynie i zobaczyc czy wejdzie 5l.
Po czym odkrecic spowrotem korek transferu i zobaczyc ,czy sie napelnil.

Wysłane z mojego SM-N930F przy użyciu Tapatalka

Offline pentax83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego 2017, 10:23:03 »
Myślę że to wszystko w tym temacie, dziękuję serdecznie za pomoc.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl