Autor Wątek: Tryb B vs zwykle hamowanie  (Przeczytany 16655 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rkon1

• Gość
Tryb B vs zwykle hamowanie
« dnia: 24 Lutego 2017, 13:35:03 »
Tak się zastanawiam czy tryb B skuteczniej odzyskuje energię czyli ładuje akumulator trakcyjne niż zwykle hamowanie?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Tryb B vs zwykle hamowanie
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lutego 2017, 13:49:35 »
Niestety mniej skuteczniej bo energia jest dodatkowo przekazywana na "obracanie" silnikiem. To jest coś podobnego jak hamowanie na jałowym w tradycyjnym silniku z tą różnicą że hybryda sobie zwiększy obroty by spożytkować nadmiar energi gdy bateria trakcyjna juz jest naładowana "po same cycki". Jeżeli chodzi o eco jazdę to polecam używać go na długich, górskich zjazdach gdzie wiesz/spodziewasz się, że nie będziesz jak miał spożytkować nadmiaru energii kinetycznej. Z resztą jak go nie użyjesz to spalina i tak się uruchomi żeby rozładować energię. Włączając B jesteś w stanie to opóźnić/zapanować nad tym itp. Na początku mojej przygody z Hybrydką doprowadzalem do takiego stanu przy zjeździe z obwodnicy trójmiasta. Obecnie staram się, rozładować EV przed zjazdem dzięki czemu, będąc już na dole mam baterię "pod cycki" i zimy silnik :cool:

P.s. do chłopców z trojmiasta:

Tak, wiem że 75-80 km/h na obwodnicy to grzech ale....hybryda to styl życia przecież. Deal with it  :cool:
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2017, 13:55:52 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lutego 2017, 14:34:13 »
A co sądzicie o przełączaniu na tryb B w celu zwolnienia przy dojeżdżaniu do czerwonego światła? Lepiej tak czy normalnie hamulcem?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lutego 2017, 15:40:52 »
Normalnie hamulcem - uogólniając, a usciślając to nie jest hamulec tylko generator/silnik (MG) odyskujący energię kinetyczną. Najlepiej wyliczyć tak hamowanie regeneracyjne, żeby wskazówka nie oparla się o swoj dolny zakres bo wtedy (już przy samym końcu skali) dołączają się tradycyjne hamulce tarczowe. Wczesniej myślałem że tarczowe załączają się tylko w przypadku osiągnięcia granicy skali jednak po przejeździe z połączonym pod OBD okazało się że jest to już kapkę wcześniej i również podczas b.małych prędkości "parkingowych" oraz na postoju. Dlatego też hamulce czasem "pierdzą" przy ruszaniu i na końcówce hamowania. Polecam nawet krótki przejazd z podlaczonym Hybrid. Assistance dużo rzeczy się wyjaśnia wtedy.  :good:
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2017, 15:47:20 wysłana przez fazibazi »

Offline mareskor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Marca 2017, 15:06:15 »
Wszystkie posty zawierają nieścisłości, ale proponuję zapoznanie się z http://www.techno-fandom.org/~hobbit/cars/b-mode.html , dość dokładnie opisany ten tryb. W trybie B z pewnością regeneracja energii jest większa! Natomiast zwiększają się również straty energii, bo kręci się silnik benzynowy. Moim zdaniem bilans jest korzystniejszy (jeśli auto jedzie z góry), ponieważ nie używamy hamulca. Dodatkowo oszczedzamy klocki. Tutaj dodatkowa uwaga: delikatne hamowanie nie uruchamia hamulców w priusie, hamulce działają dopiero pod koniec. Moim zdaniem błędem jest uzywanie B do dojazdu po płaskim, no chyba, że ze 180km/h trzeba nagle zwolnić.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Marca 2017, 09:16:17 »
Ok, dzięki za ten link i czujność, trochę objaśnia.  :good: Dobrze że forum czuwa, człowiek z każdym dniem staje się mądrzejszy  <taniec>

Kluczowy akapit:
"B" mode also increases regeneration current to 30 - 40 amps with no feet on
the pedals
, so the part about "more regeneration" is somewhat true.  That
is one of several mechanisms used to increase the "drag" feeling.  That
level also varies with the car's speed.  However, the car's movement is
often supplying much more energy than that, so what isn't captured in the
battery is wasted by flailing the engine around.  This is *not* more
efficient usage
-- it is almost always better to gently brake in "D" for
maximum energy recapture, if you have room ahead to do it.  This is one of
the common misconceptions about "B" mode -- it does not create more energy
from nowhere, despite how much it may feel like traditional "gearing down"
and using the brakes less.  In fact, for those times when the rolling *car*
has too much energy for the battery, "B" helps get rid of it.  In addition,
using the brake pedal while in "B" mode behaves exactly the same as in
"D" -- if there's any capacity left in the battery, the system tries to
regenerate up to the same limit of 100 amps
, above which the friction brakes
are brought in to help -- the only difference in "B" that the engine is also
spinning away against air pressure.  Again, the hydraulic brake system does
not care if you're in "D" or "B" -- it just supplies what the rest of the
systems cannot.

Pytanie było:

Tak się zastanawiam czy tryb B skuteczniej odzyskuje energię czyli ładuje akumulator trakcyjne niż zwykle hamowanie?

"zwykłe hamowanie" domyślam się, że chodziło o hamowanie regeneracyjne w trybie "D"

Odpowiedź podtrzymuję: mniej skuteczniej. Mamy limit 100A odzysku (potem wchodzą klocki) z czego 30A idzie na podtrzymanie pracy silnika.

Jeżeli pytanie byłoby: Czy jest to bardziej skuteczne hamowanie? Odpowiedź dałbym:  Tak, bo mamy dodatkowe hamowanie z energii, która idzie na podtrzymanie pracy silnika spalinowego i później zaczniemy "grzać" klocki na długiej górce.

W trybie B z pewnością regeneracja energii jest większa!

Nie zgadzam się. Jest taka sama. W "D" i w "B" możemy odzyskać max 100A.
« Ostatnia zmiana: 02 Marca 2017, 09:40:46 wysłana przez fazibazi »

Offline kolektor77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Marca 2017, 14:50:55 »
Dyskusja jest trochę bez pokrycia. A nie prościej podłączyć interface ELM, odpalić Hybrid Assistanta? On wszystko powie...

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Marca 2017, 16:10:21 »
Potwierdzam, bez pokrycia. To czyste teoteryzowanie. Z ciekawością czekam na wynik "badań", jeżeli ktoś nam tu to ładnie przedstawi.  :o Oby później nie było dyskusji "na ile taka aplikacja jest dokładna?"  :laugh:

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Marca 2017, 16:37:37 »
ja B używałem niedawno jak bylem w podrozy na nartach.
uzywałem go do hamowania podczas zjazdów, lepiej sie hamowalo niz przy uzyciu samych hamulców, a że zjazdów bylo sporo to balem sie zeby ich nie przegrzac  :-)

czy lepiej ładuje? nie wiem. mi sie lepiej na B hamowalo  :grin:
ze 3 razy naladowalem na maksa baterie i (jak juz ktos pisal na forum) faktycznie, zalaczal sie silnik benzynowy aby zuzyc "nadmiar" energii.
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

Offline mareskor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Marca 2017, 09:07:27 »
Teraz bardziej zajmuje mnie temat prawidłowego używania hamulca, nadal nie wiem jak najbardziej efektywnie odzyskiwać energię. Wiem, że istnieje limit odzysku, czyli pedał powinien być wciskany "z czuciem", a jednocześnie dość zdecydowanie. Dlaczego więc tak trudno uzyskać 90 punktów od komputera? Macie jakieś przemyślenia?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Marca 2017, 22:38:31 »
Ktoś już coś testował ? ;)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Kwietnia 2017, 11:32:35 »
Dlaczego więc tak trudno uzyskać 90 punktów od komputera? Macie jakieś przemyślenia?

Trudne, bo wielokrotnie zauważyłem, że idealne hamowanie to nie jednostajna siła nacisku (liniowo) ale właśnie zwiększanie jej pod koniec hamowania (krzywa) co w realnych warunkach miejskich udaje się raz na dziesięć albo rzadziej (chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego... :o ). Nawet jakby nie było innych pojazdów to wyliczenie idealnego hamowania wymaga jednak wprawy i zmienia się od masy pojazdu, prawidłowej oceny odległości itp. Dlatego to takie trudne. To jak być Kubicą na torze F1 a wiadomo nie każdy kierowca to Kubica i droga publiczna to nie tor powtarzalnych zakrętów :cheesy: . Nawet było coś takiego w instrukcji. Poza tym przy małych prędkościach lepiej hamować zdecydowanie niż trzymać nogę i przeciwdziałać działaniu "D", bo nie dość ze nie mamy ładowania to "D" nadal chce rozpędzić samochód (do około 15km/h) bez naciskania na pedał gazu. poświećcie swoim hybrydkom jeden dzionek na jakimś odludnym asfaltowym miejscu najlepiej z podłączonym HA, dużo się wyjaśni.
« Ostatnia zmiana: 01 Kwietnia 2017, 11:37:12 wysłana przez fazibazi »

rkon1

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Maja 2017, 16:27:20 »
Też ostatnio dużo jeżdżę z podłączonym HA i to co pisze fazibazi to wszystko się zgadza. Mam jednak dodatkowe spostrzeżenie. Nie wiem jak u was ale hamowanie na zimnym silniku (b.smieszne stwierdzenie)   jest o wiele czulsze niż na gorącym. Wielokrotnie zauważyłem że pierwsze hamowania mimo że są b. delikatne HA wykazuje na czerwono czyli nieprawidłowe. Dopiero po przejechaniu kawałka   nawet silniejsze hamowanie dostaje od HA zielony kolor. Ciekawe czy też macie takie odczucia.

Offline maxster256

• Początkujący
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Maja 2017, 22:39:58 »
Według dyskusji, z którymi zapoznałem się na amerykańskim PriusChat stosowanie "trybu B" zaleca się tylko podczas zjazdu ze stromego wzniesienia, aby nie doprowadzić do przegrzania hamulców. Na co dzień praktycznie nie powinno się z niego korzystać podczas normalnej, miejskiej jazdy, tak samo jak w wypadku "neutrala", który według doświadczeń użytkowników Priusów z USA zużywa więcej baterii, niż gdy stoi się na "D".

Offline Broniu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Maja 2017, 14:01:19 »
Mam jednak dodatkowe spostrzeżenie. Nie wiem jak u was ale hamowanie na zimnym silniku (b.smieszne stwierdzenie)   jest o wiele czulsze niż na gorącym.
Do póki bateria się nie nagrzeje to logika ukłądu hybrydowego ogranicza pełną moc baterii, zarówno do oddawania jak i do kumulowania energii. Jeśli używasz HA to przy słupkach z mocą są takie zielone i niebieskie trójkąciki pokazujące jak komputer ogranicza pełną moc baterii.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl