Autor Wątek: Stale powracający kłopot- kontrolka Check Engine w Toyota Auris D4D 1.4 07r.  (Przeczytany 5979 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline syraf

• Toyot Leżący
  • *
Zauważyłem że kontrolka Check Engine zapala mi się po przejechaniu kilkudziesięciu (ok.100km). Jej zapalenie nie ma żadnego wpływu na pracę i moc silnika. Mechanicznie wszystko działa jak gdyby nic się nie działo. Diagnostyka komputerowa wykazuje: Czujnik masowego lub objętościowego przepływu powietrza. Po wykasowaniu błędu pojawia się znowu przy okazji dłuższej trasy, najczęściej na autostradzie przy wyższych prędkościach.
Jakieś pomysły o co może chodzić?  :o

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
Może przeczyścić przepływomierz? kod błędu podaj

Offline syraf

• Toyot Leżący
  • *
Może przeczyścić przepływomierz? kod błędu podaj
Właśnie sęk w tym że był czyszczony. Niestety nie znam kodu.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Ja miałem podobną sytuację gdy poluzował mi się filtr powietrza i jeden zatrzask nie trzymał. Po ściągnięciu i założeniu ponownie, odpięciu aku na chwilkę przeszło.

F_20.0

• Gość
Do syraf: przecież sobie odpowiedziałes na to pytanie: Czujnik masowego lub objętościowego przepływu powietrza czego tu nie rozumiesz. Może już padł, bądź znowu zabrudził się...ja miałem to w swoim. Najpierw czyszczenie, potem wymiana na zamiennik (tani badziew), potem dopiero wymiana na katalogowy i co? Po 20 tyś znowu mi się świeci po odpaleniu i przejechaniu 50 m. To są delikatne sensory i psują się bardzo często. Zacznie Ci potem kopcić...więcej palic, potem poleci zawór EGR, bo się osmoli, zaraz potem kolektor ssący do czyszczenia...diesel, po pewnym przebiegu robi się wredny jak stara panna bez chłopa.

P.S Nie wiem jak jest zbudowany układ dolotowy, ale zapewne czujnik masy powietrza jest zza filtrem powietrza, więc spinka to w tym wypadku to wiecie...jeżeli byłby zamoczony filtr lub zaolejony to może przelotówka zareagować jako zmienne dane ilości przepływu powietrza, ale jeżeli masz filtr czysty to nie ma mowy o takim subtelnym odczycie i komputer nie zgłosił by to jako błąd przepływki.
« Ostatnia zmiana: 02 Marca 2017, 18:38:17 wysłana przez F_20.0 »

Offline syraf

• Toyot Leżący
  • *
Czytając wasze posty, przypomniało mi się, że po raz pierwszy problem się pojawił po wymianie filtra powietrza. Przyznam, że stary był już mocno zabrudzony. Czy zatem przyczyną może być zatkanie czegoś za tym filtrem? Zupełnie się na tym nie znam.  :roll:

F_20.0

• Gość
Pisałeś, że już przepływomierz był czyszczony, teraz piszesz o filtrze... mogło to mieć następstwa, że wcześniej podawał złe parametry, bo coś tam wpadło do tej szczelinki gdzie jest sensor, ale jeżeli był czyszczony...faktem jest, że to półśrodek, może znowu coś tam masz, może przy czyszczeniu uszkodzono przepływkę.
Zobacz filtr czy suchy, potem podmień na inny przepływomierz, podepnij kopma, pokasuj będy i zobacz (kurcze napisałeś, że się nie znasz...poszukaj uczciwego mechaniora co nie będzie Ci bajek opowiadał) .
Między filtrem, a przepływomierzem to musiał być chyba gołąb, bo tam taka rura jest, że nie wiem. Jeżeli wszystko jest w porządku z filtrem to pozostaje już tylko wymienić sensor masy powietrza, rozumiem - droga zabawka, (rany w wersji OEM stoją u mnie ponad 140 Euro)  :-(
P.S. Nie kupuj zamienników (tanich), bo i tak wrócisz do Bosch lub Hella, a stracisz kasę na ten poprzedni.
Wiadomo, możesz znowu oczyścić, ale i tak zaraz się oświeci franca.
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2017, 08:44:23 wysłana przez F_20.0 »

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
spokojnie z tym wymienianiem przepływomierza, najpierw niech sprawdzi czy filtr dobrze siedzi i czy nie łapie gdzieś lewego powietrza, bo to wynika że dzieje się tylko przy większych prędkościach... Może filtr jakiś kiepski?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Po prostu wyłącz silnik, aku, odepnij pokrywę filtra, sprawdź czy filtr dobrze jest spasowany i upewnij się że dobrze go zamknąłeś bo te zatrzaski są mega niedopracowane i ciężko je zapiąć we właściwy sposób. Polecam zacząć od lewego a później na siłe prawy.

Offline syraf

• Toyot Leżący
  • *
spokojnie z tym wymienianiem przepływomierza, najpierw niech sprawdzi czy filtr dobrze siedzi i czy nie łapie gdzieś lewego powietrza, bo to wynika że dzieje się tylko przy większych prędkościach... Może filtr jakiś kiepski?
Hm nie zauważyłem żeby był jakiś gorszy od poprzedniego..

Po prostu wyłącz silnik, aku, odepnij pokrywę filtra, sprawdź czy filtr dobrze jest spasowany i upewnij się że dobrze go zamknąłeś bo te zatrzaski są mega niedopracowane i ciężko je zapiąć we właściwy sposób. Polecam zacząć od lewego a później na siłe prawy.
Tak właśnie jutro zrobię :)

Offline djpit

• Toyot Leżący
  • *
W mojej się raz zaświecił na 2 dni i zgasło. ... Spalanie chyba mam trochę duże

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Sprawdź jeszcze raz kod błędu.

Offline marcik321

• Początkujący
wypadało by podzielić się  info jak sprawa została załatwiona...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl