Autor Wątek: Wymiana żarówki podświetlenia tablicy + lampa tył  (Przeczytany 5421 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AdamMaciejLublin

• Toyot Pełzający
  • **
Wymiana żarówki podświetlenia tablicy + lampa tył
« dnia: 03 Marca 2017, 20:37:39 »
Witam szanownych,
1. Czy ktos podpowie mi w jaki sposob wymienic zarowke podswietlenia tablicy? Zdjalem plastikową osłonę ktora jest na wewnetrznej stronie klapy, odpialem wtyczke i szary plastik ani nie chce sie przekrecic ani nie wychodzi pociągany. Wypiąłem rowniez zatrzaski calej lampki ale sama lampka nie wychodzi bo ma za malo miejsca-trzeba zdjac prawdopodobnie caly plastik od zewnatrz zeby wyjac lampke. Mam nadzieje, ze wyjecie zarowki tego nie wymaga.

2. Ktos wyjmował lampy z tyłu? Co je trzyma? Musze wymienic zarowke cofania ktora ma podłączenie zasilania do kamery cofania i kable są spięte co wyklucza wyjecie zarowki kiedy lampa jest na aucie.

Pozdrawiam serdecznie!

Offline Prius LBN

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Wymiana żarówki podświetlenia tablicy + lampa tył
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Marca 2017, 16:44:03 »
Co do punktu pierwszego to rzeczywiście trzeba mocno przekręcić szarą wtyczkę w prawo. Miałem trochę problem z jedną, też było ciężko przekręcić. Druga bez problemu. Trzeba mieć naprawdę "zwinne paluszki" żeby to wykręcić.

Co do drugiego punktu to nie pomogę. Według instrukcji wystarczy przekręcić szarą osłonkę żarówki, ale skoro jest przypięta do kamery to może być problem.

Offline MZ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Marca 2017, 12:23:40 »
Witam,z doświadczenia w przypadku przepalenia jednej z żarówek warto wymienić na nową także tą drugą-ze ponieważ  częsty demontaż plastykowej klapy sprzyja rozlużnieniu połączeń i skrzypieniu.Dla oszczedności tą drugą jeszcze nie przepaloną można wykorzystać np przy pozycji tyłlnej lampy - te mi się najczęściej przepalają a dostęp jest do nich super.

Offline AdamMaciejLublin

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Marca 2017, 15:36:57 »

Dla oszczedności tą drugą jeszcze nie przepaloną można wykorzystać np przy pozycji tyłlnej lampy - te mi się najczęściej przepalają a dostęp jest do nich super.

Pozycje tylne na moje oko są wykonane w technologii ledowej. Mówimy o tym samym aucie? Chyba że dwójka Miała w5w.

Pozdrawiam serdecznie!

Offline giewonts

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Marca 2017, 21:39:55 »
Prius 2 ma W5W w światłach pozycyjnych, tak z tyłu jak i z przodu. Co do tematu to ja przy wymianie żarówki podświetlenia tablicy rej musiałem użyć wąskich kombinerek i delikatnie przekrecic w lewo, palcami nie szło tego zrobic.
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2017, 21:49:33 wysłana przez giewonts »

Offline Prius LBN

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Marca 2017, 13:51:25 »
Tak, rzeczywiście w lewo przy wymianie żarówki w tablicy. Jedna mi poszła gładko, z drugą trochę problemu.  <zalamka>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl