Autor Wątek: Wspomaganie ruszania na pochyłości  (Przeczytany 35290 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Wspomaganie ruszania na pochyłości
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Marca 2017, 22:05:04 »
Czyli wystarczy do samego końca na siłę wcisnąć i puścić czy trzeba przytrzymać przez jakiś czas po przejściu na D? Czy przy B też działa?

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Marca 2017, 22:08:51 »
Irde:Przeczytaj jeszcze raz, to co napisałem, tylko ze zrozumieniem :D

W Aurisie, żadnej ikony nie ma :)

Stivo: kurcze, nauczony z Priusa naciskam do oporu pedał hamulca, ale może nie potrzebnie :D Muszę to sprawdzić.
Natomiast Twojego pytania nie rozumiem. Przede wszystkim tryb B nie służy do ruszania pod górę, a raczej jest używany do zjeżdżania :D I też nie rozumiem co to znaczy "przez jakiś czas po przejściu na D"??

Może mamy inne myślenie o jeździe z eCVT, ale ja włączam D jak ruszam z parkingu i pomijając jakieś manewry, nie dotykam skrzyni biegów :D

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Marca 2017, 22:13:18 »
W automacie chyba tego nie ma.
Jak nie ma jak dzis 2 razy z tego korzystałem.
zwolnienie hamulca powoduje, że przy automacie samochód powolutku zaczyna sam jechać do przodu, co przy pochyłości powinno zastąpić asystenta.
wątpie czy na dużym spadku samo D bez gazu by utrzymało auto nieruchomo. Nie mówiąc już o obciążeniu skrzyni.
Mocno hamulec, z całej siły i na desce rozdzielczej zapali się migająca, żółta ikonka - wtedy ruszasz
może jeszcze nie wyczuł jak to działa. Jak nie załapie to troche odpuście hamulec i wciśnijcie ponownie. Nie trzeba dusić  z całej siły, wystarczy wcisnąć dość głęboko.

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Marca 2017, 22:16:59 »
Irde:Przeczytaj jeszcze raz, to co napisałem, tylko ze zrozumieniem :DW Aurisie, żadnej ikony nie ma

:good:

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Marca 2017, 22:19:56 »
Ja ogólnie praktycznie jadę na B ciągle żebym nie musiał hamować przed skrzyżowaniami etc. Przecież samo wyhamuje :D Wy nie? Jutro sprawdzę zatem na jakiejś górze bez przeszkód.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Marca 2017, 22:24:30 »
Na temat trybu B jest oddzielny wątek :D

Ja jeżdżę po płaskim na D. Tak jak producent to przewidział.
Swoją drogą to ciekawe czy używając ciągle B nie zużywa ę bardziej np. sprzęgło i ta niezniszczalna skrzynia, bo przecież przenosimy część siły na wał silnika. Ale to tylko takie moje dywagacje.

No i cały czas trwa dyskusja, czy więcej energii nie odzyskujemy jednak przy D i hamowaniu samym silnikiem elektrycznym :)

No najlepiej to sobie poćwiczyć gdzieś w bezpiecznym miejscu i ogarnąć temat. Najgorzej, że zrezygnowali z sygnalizacji włączenia tego układu :(

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Marca 2017, 22:28:22 »
Mogłbyś podać wątek do B? Przeleciałem kilka ostatnich stron i nic nie rzuciło mi się w oczy. Myśle że za 5 lat nie zajeżdżę tej skrzyni i czegoś jeszcze więc jakoś nie chce mi się hamować i włączam zawsze B.

Bez trybu B puszczając gaz odzyskujemy energie?

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Marca 2017, 22:35:03 »
... W Aurisie, żadnej ikony nie ma :)  ...
A u mnie w manualu zapala się ikonka i na dodatek zapipczy. Jak czas blokady mija (jakieś 2 s), pipczy znowu i gaśnie ikonka. Przy zaciągniętym hamulcu ręcznym ten mechanizm (HAC) nie działa.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Marca 2017, 22:36:37 »
No to mamy kolejną różnicę pomiędzy hybrydą, a manualem :D

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Marca 2017, 23:10:13 »
No to mamy kolejną różnicę pomiędzy hybrydą, a manualem :D
Zawiodę Cię - w HSD też jest wspomaganie ruszania na wzniesieniach. Wyjazd z pracy mam pod sporą górkę ze znakiem STOP i przy ruszaniu jak puszczę hamulec wyraźnie czuć moment, kiedy hamulce puszczają. Dodatkowo w cenniku Toyoty nie ma adnotacji, że HAC nie występuje w hybrydach.

Offline Matus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Marca 2017, 00:00:20 »
Owszem hybryda ma ten system lecz nic go nie sygnalizuję tak jak ma to miejsce w manualu  :good: Codziennie gdy wprowadzam auto do garażu mam pod górkę i spokojnie kiedy cofnę i włączę np. na N to auto przez chwilkę stoi...
Toyota Yaris 1.33 VVT-I 2007
Toyota Auris 1.8 Hybrid 2016 Prestige+Executive+Safety
Nissan Qashqai 2021 Tekna 1.3 165km
Seat Leon III 2016 FR 1.4 TSI 150KM
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,37533.180.html

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Marca 2017, 00:51:58 »
Swoją drogą to ciekawe czy używając ciągle B nie zużywa ę bardziej np. sprzęgło i ta niezniszczalna skrzynia, bo przecież przenosimy część siły na wał silnika. Ale to tylko takie moje dywagacje.

Tam nie ma sprzęgła.  B to po prostu hamowanie silnikiem, tylko nie spalinowym lecz elektrycznym - chyba że naładowanie baterii osiągnie maksimum, wtedy silnik elektryczny zaczyna napędzać generator który kręci benzynowym przy zamkniętej przepustnicy.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Marca 2017, 06:08:03 »
ZBIG: "Tam nie ma sprzęgła.  B to po prostu hamowanie silnikiem, tylko nie spalinowym lecz elektrycznym - chyba że naładowanie baterii osiągnie maksimum, wtedy silnik elektryczny zaczyna napędzać generator który kręci benzynowym przy zamkniętej przepustnicy.
"

Do tej pory myślałem, że jest tarcza sprzęgła, którą zresztą widziałem na filmie pokazującym budowę skrzyni eCVT:
https://www.youtube.com/watch?v=dLNDGUISTYM (minute 3:05)

i że tryb B to właśnie hamowanie silnikiem spalinowym (bez paliwa) i elektrycznym, a D to tylko elektryczny. Tu opierałem się na wcześniej podanym linku. Zresztą wydaje mi się to nawet logiczne. Ale może czegoś nie zrozumiałem, bo mój angielski jest słaby. Np.:
"
Going back to the original definition of "B" mode -- it takes energy to
turn a car engine that is otherwise not running.  Friction in bearings
and pistons and cams can be significant, as anyone who tries to turn
an engine by hand is aware.  But more significant is that it takes energy
to pump air through the engine -- without fuel and spark, an engine is
really nothing more than a big air compressor.
"

Ale nie o tym jest ten wątek :D Może wrócimy do wspomagania ruszania pod górkę :D

Stivo, jak już ogarniesz, to opowiedz o wrażeniach :D
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2017, 06:22:19 wysłana przez Mystik »

Offline pastorr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Marca 2017, 06:46:42 »
Rzeczywiście, moja kobieta nachwalić się tego systemu nie może.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl