Autor Wątek: Szukam właścicieli nowej Corolli 2016+  (Przeczytany 359330 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wladislao

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Szukam właścicieli nowej Corolli 2016+
« Odpowiedź #750 dnia: 16 Marca 2019, 18:56:06 »
Chciałbym włączyć się do dyskusji o skrzyniach.  Tym razem jednak o skrzyni automatycznej CVT.  Od kilku miesięcy obserwuję niepokojące zjawisko, wibracji (drżenia) nadwozia przy trzymaniu na hamulcu w pozycji "D" (2,5 letnia Corolla z przebiegiem 18 tys. km).
Po przełączeniu w pozycję "N" lub "P" wibracje ustają. Jeszcze tego nie zgłaszałem do serwisu, ale wkrótce zamierzam to zrobić. Jednak zanim to zrobię chciałbym poznać Wasze opinie w tym temacie. Czy może ktoś zaobserwował podobny problem??

Offline misiek6mps

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #751 dnia: 16 Marca 2019, 20:35:17 »
Nie miałem doczynienia ale fabryka ta sama :)

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #752 dnia: 16 Marca 2019, 20:54:42 »
Od kilku miesięcy obserwuję niepokojące zjawisko, wibracji (drżenia) nadwozia przy trzymaniu na hamulcu w pozycji "D". Po przełączeniu w pozycję "N" lub "P" wibracje ustają.
niezależnie od tego czy silnik jest zimny czy ciepły ? Trzęsie całą budą ? Ja nic takiego nie zauważyłem, albo nie zwróciłem na to uwagi. Pozycji N praktycznie nie używam, a przełączając pomiędzy D, a P nie zauważyłem różnicy. A jak na wstecznym ?
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Wladislao

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #753 dnia: 16 Marca 2019, 21:13:37 »
niezależnie od tego czy silnik jest zimny czy ciepły ? Trzęsie całą budą ? Ja nic takiego nie zauważyłem, albo nie zwróciłem na to uwagi. Pozycji N praktycznie nie używam, a przełączając pomiędzy D, a P nie zauważyłem różnicy. A jak na wstecznym ?

Objawy są niezależne od temperatury silnika.
Trzęsie całą budą, odczuwalne przez fotel i na kierownicy.
Na wstecznym nie sprawdzałem.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #755 dnia: 17 Marca 2019, 16:43:37 »
Dzisiaj podczaszy jazdy zwróciłem szczególną uwagę na trzęsienie budą. Nic takiego się nie dzieje, niezależnie od trybu jazdy/ postoju/parkowania

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Wladislao

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #756 dnia: 17 Marca 2019, 18:08:21 »
może być, że  TTTM:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,43007.msg601082.html#msg601082
U mnie jednak objawy są trochę inne niż w tamtym wątku.
Trzęsie tylko i wyłącznie na postoju, z drążkiem w pozycji "D" i  nogą na hamulcu. Gdy tylko przestawię na "N" albo puszczę hamulec i auto zaczyna się toczyć, drżenie natychmiast ustępuje. W czasie jazdy - zero drgań budy, czy kierownicy, niezależnie od prędkości czy obrotów silnika.
Ale dzięki za sugestie i zainteresowanie tematem.

Dzisiaj podczaszy jazdy zwróciłem szczególną uwagę na trzęsienie budą. Nic takiego się nie dzieje, niezależnie od trybu jazdy/ postoju/parkowania
Dziękuję za wiadomość. Czyli jednak u mnie jest coś nie tak. Zobaczymy co na to serwis. Dam znać jak będę po wizycie w serwisie. Ale to dopiero gdzieś za dwa/trzy tygodnie.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #757 dnia: 17 Marca 2019, 19:43:16 »
zaobserwowaliście rdzawy nalot na rurce/łapie poprzecznej stelaża fotela?
u mnie nie występuje, jest czyste srebro (ocynk ?). auto prawie dwuletnie, użytkowane codziennie, garażowane.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline golum

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #758 dnia: 19 Marca 2019, 10:01:52 »
To ja może zmienię temat. Czy ktoś się orientuje czy w e17 da się wymienić lusterka ze składanych manualnie na składane elektrycznie? W ASO powiedzieli że może się da ale może też się nie da i tak samo prawdopodobnie powie centrala.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
E18_Prestige_MultidriveS

Offline golum

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #760 dnia: 20 Marca 2019, 09:51:32 »
Nie wiem jak mi umknął ten temat. Dzięki wielkie  :good:

Offline albin33

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #761 dnia: 20 Marca 2019, 10:30:27 »
Hej. Czy zaglądaliście moze kiedyś ( jak ja w poszukiwaniu zagubionej karty ) pod fotel kierowcy i zaobserwowaliście rdzawy nalot na rurce/łapie poprzecznej stelaża fotela? Taki niezabezpieczony niczym srebrny element. Będę wdzięczna za zerknięcie.
U mnie jest to samo, dodatkowo jak wyjmowałem schowek tam jest jeszcze więcej niezabezpieczonych(lekko pordzewiałych) elementów.
mam zamiar to zgłosić podczas przeglądu.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #762 dnia: 21 Marca 2019, 11:07:14 »
Hej. Czy zaglądaliście moze kiedyś ( jak ja w poszukiwaniu zagubionej karty ) pod fotel kierowcy i zaobserwowaliście rdzawy nalot na rurce/łapie poprzecznej stelaża fotela? Taki niezabezpieczony niczym srebrny element. Będę wdzięczna za zerknięcie.
U mnie jest to samo, dodatkowo jak wyjmowałem schowek tam jest jeszcze więcej niezabezpieczonych(lekko pordzewiałych) elementów.
mam zamiar to zgłosić podczas przeglądu.
Szczescie w nieszczęściu, ze to nie tylko u mnie. Czytałam m.in.na forum Mazdy, ze tam w 2/3-miesięcznych autach stelaż tylnej kanapy jest cały w rdzy. Zabezpieczano to w ramach gwarancji. Zgłosze to 30.03 na przeglądzie. Swoją drogą - czy mógłbyś sie podzielić zdjęciami? Poza tym u mnie okropnie trzeszczy stelaż fotela pasażera mimo, ze nikt na nim nie siedzi. Kierowcy tez zaczyna sie odzywać.
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2019, 11:09:37 wysłana przez patkrz »

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #763 dnia: 21 Marca 2019, 13:15:49 »
okropnie trzeszczy stelaż fotela ... Kierowcy tez zaczyna sie odzywać.
Daj info jak się to skończyło, bo mój też zaczął trzeszczeć. Początkowo uznałem, że przyczyną może być moja waga, ale widać tak nie jest
E18_Prestige_MultidriveS

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #764 dnia: 21 Marca 2019, 22:53:12 »
okropnie trzeszczy stelaż fotela ... Kierowcy tez zaczyna sie odzywać.
Daj info jak się to skończyło, bo mój też zaczął trzeszczeć. Początkowo uznałem, że przyczyną może być moja waga, ale widać tak nie jest
Jasne, dam znać po wizycie w AMX. Dotychczasowe doświadczenia ze zgłaszanymi wadami mam dobre wiec mam nadzieje, ze i tym razem będzie bez problemu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl