Autor Wątek: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)  (Przeczytany 319796 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)
« Odpowiedź #90 dnia: 07 Lipca 2017, 12:36:39 »
Gdzieś w opcjach jest czy ma być ekonomizer graficzny czy cyfrowy
Miłośnik "włoszczyzny"
Posiadacz Fiata 500 z 1970 roku

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #91 dnia: 07 Lipca 2017, 22:48:04 »
Ciekawy test na temat wskazań spalania w c-hr :song:
Wywraca wszystko co tu piszemy  :shock:
https://www.youtube.com/watch?v=NkdYLFpYsqM&t=4s

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #92 dnia: 10 Lipca 2017, 20:40:02 »
Co jest, wszyscy zaniemówili po obejrzeniu testu???  :o

Offline Kierepowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #93 dnia: 10 Lipca 2017, 21:40:23 »
Masz babo placek. A co mi tam też będę testerem.
Dzisiaj zatankowałem benzynę 95 "po korek" Przejechałem 2 km "chyba na akumulatorze". Więc chcąc sprawdzić ile pali postanowiłem znowu zatankować, o dziwo weszło do zbiornika 0,5 l (tym razem tankowałem benzynę 98). Wyszło , że pali 25 l/100 km.
Jakby nie robić testu startując z wyładowanym akumulatorem to pali za dużo.
Przypomnę w prospekcie stało:
Średnio 3,6-4,0 l/100 km. (Mi wychodzi teraz średnio 5,46 l/100 km.)
Miasto  3,3-2,6 l/100km. (Mi wychodzi dużo bo zawsze jakoś tak się składa, że najpierw ładuje akumulator i się rozgrzewa a to pożera znaczne ilości paliwa na krótkiej trasie.)
Poza miastem 3,8-4,2 l/100 km.  Bez komentarza.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #94 dnia: 10 Lipca 2017, 23:44:32 »
Z testu wynika że komputer pokładowy w c-hr zawyża spalanie  :shock: a z doświadczeń tu piszących wynika co innego  :wallbash:
I co wy na to  :|

Offline RafalWawa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #95 dnia: 11 Lipca 2017, 09:10:31 »
Co jest, wszyscy zaniemówili po obejrzeniu testu???  :o

jeśli o mnie chodzi to i owszem - zaniemówilem.. ale nie nad spalaniem C-HR tylko nad indolencją filmowego "testera" - i szczerze mówiąc to dziwię się koledze który zrobił test na dwoch kilometrach i chce z tego wnioski wyciągać ;)

Co to za test na kilku czy kilkunastu ( a nawet - kilkudziesięciu) kilometrach ? Przecież nakłada się tu cała masa róznych potencjalnych błędów ( czy to związanych z samą metodyką czy też z dokładnością urządzeń mierzących - dystrybutor, pomiar dystansu):
1) ( moim zdaniem najważniejszy) - to ze nalano paliwa pod korek nie znaczy że w zakamarkach zbiornika nie pozostało trochę powietrza - zbiornik zwykle ma nieregularne kształty więc spokojnie z pół litra ( jak nie więcej) paliwa takie powietrze może zablokować ( moim zdaniem tak było przy drugim tankowaniu w "filmowym" pomiarze
2) przejechany dystans - licznik samochodu zawęża do 1 km - im mniejszy przejechany dystans tym większy wpływ tego błędu. Nie wiem czy zawyża w górę, czy w dół, ale jeśli przejechano 2 km to błąd pomiaru mógł wynosić nawet 50% ;) ( przy 100km to 1%, przy 1000 km - 0,1% więc im dluższy dystans tym lepiej )A przecież do dystansu odnosi się pomiar spalania ;)
3) pistolet dystrybutora tez ma jakiś błąd. Są nawet normy ile legalnie może wynosić to odchylenie ( nie wspominając o kombinacjach co niektórych właścicieli stacji by więcej zarobić).
4) inne - jak np ciśnienie w oponach wpływające na pomiar dystansu - ale ich wpływ jest tu niewielki więc pominę.

Im  krótszy dystans i ilość spalonego paliwa tym wpływ tych błędów jest większy. Jeśli więc autorowi filmowego pomiaru skumulowały się ww potencjalne błedy to wyszło co wyszło. Jeśli się chce dostać w miarę wiarygodny wynik, to taki pomiar należy zrobić CO NAJMNIEJ po przejechaniu niemal całego zbiornika ( idealnie byłoby całego ale bez przesady), powtórzeniu tych pomiarów i wyciągnięciu średniej ( nie poprzez średnią wyników, tylko poprzez zsumowanie dystansu i ilości litrów a następnie obliczeniu średniego spalania. Założę się że wtedy nikt nie dostanie wyniku mniejszego niż wskazanie komputera ;)
Ale jak ktoś spał na fizyce/statystyce, albo bezrefleksyjnie podchodzi do wyników eksperymentów to takie jaja wychodzą ;)

Offline amorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: 11 Lipca 2017, 12:33:30 »
Zgadzam się z tymi wywodami ale fakty są faktami, wczoraj wróciłem z trasy -przejechałem 435 km. radio,klima dwie osoby, bagaż /ok 50kg/ trasa Z-cie -Szczawnica-Z-cie średnia  55km/h, spalanie 4,1. Nie ukrywam że ,, pilnowałem,, pedał gazu , i powoli się nadal uczę jazdy hybrydą /40 lat praktyki na manualu/ . podobną trasę robiłem wcześniej z wynikami 4,6, 4,3. Delikatne operowanie pedałem gazu/ po osiągnięciu danej prędkości/ daje efekty i wcale nie powoduje zwalniania jazdy.Jazda hybrydą jest całkiem inna, należy zmienić technikę :good:

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #97 dnia: 11 Lipca 2017, 23:32:03 »

Przypomnę w prospekcie stało:
Średnio 3,6-4,0 l/100 km. (Mi wychodzi teraz średnio 5,46 l/100 km.)
Miasto  3,3-2,6 l/100km. (Mi wychodzi dużo bo zawsze jakoś tak się składa, że najpierw ładuje akumulator i się rozgrzewa a to pożera znaczne ilości paliwa na krótkiej trasie.)
Poza miastem 3,8-4,2 l/100 km.  Bez komentarza.

toyota ogłasza spalanie 3.6 L/100 dla Wersji z 16 stki Koła 16" ...

spalanie 3.8 L/100 dla wersji z 17stki Koła 17"...

>>>>   4 L/100 dla wersji z 18stki Koła 18"...

od 4 w górę powinno palić ...

Offline madlew

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #98 dnia: 12 Lipca 2017, 23:07:52 »
te wyniki na autocentrum sa jakies dziwne, a maja dokladnie ta sama wersje co ja (nawet mam fote jak moje auto stoi obok ich ;p), kola 18 i zgadzalo by sie to z tym co pisze przedmowca (spalanie zalezy od rozmiaru kol)

Prowadze dziennik tankowan od wyjazdu z salonu, nie mam ciezkiej nogi, jezdze w trybie eco i staram sie jezdzic eco, glownie miasto i drogi podmiejskie. Tankuje mniej wiecej wtedy kiedy komputer pokazuje zasieg 0 (dojezdzam pewnie z 20km od tego kiedy zobacze 0), a kiedy w baku jest jeszcze mniej wiecej 8 litrow. Tankuje do pelna i wychodzi to mniej wiecej 35 litrow, na ktorych na ten moment srednio przejechalem 830km. Srednie spalanie wychodzi ok 4.2, co przy zasiegu na pelnym baku ok 830km oraz 8 litrach w baku daje zasieg ok 1000km po zatankowaniu pod korek (43l)

Wydaje mi sie, ze gdyby zalozyc, ze komputer nie uwzglednia spalania na klimatyzacje tylko pokazuje spalanie zwiazane wylacznie z napedem auta, to mozna by te wartosci uznac za prawidlowe. Ogolnie komputer jest bardziej optymistyczny o ok 0.5l niz twarde dane z tankowan:

Offline Rescars

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #99 dnia: 19 Lipca 2017, 17:41:09 »
Mi wg fuelio wychodz 6.2 na 5600km przebiegu.????dodam ze zbytnio nie zwracam uwagi na jazde hybrydowa... ost przypilnowalem i wychodzi mi na to ze jazda z delikatnym dodawaniem gazu( trzymajac sie polowy eco) jest mniej paliwozerna???? na baku 4.4 miasto z klima itp... 

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #100 dnia: 24 Lipca 2017, 22:55:11 »
5.9 miasto ...  nie jestem najwolniejszy tylko najszybszy w mieście , nie Ględzę się z pod świateł,  nie patrze za bardzo co robi hybrydowy system, raczej odpalam silnik od razu   

Offline tomasz2006

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 25 Lipca 2017, 17:19:23 »
podróż do Chorwacji , łącznie przejechane 3800km ,cały czas klima włączona,jazda zgodnie z ograniczeniami prędkości na drodze , na autostradzie w Niemczech na odcinkach bez ograniczeń - średnia ok 160km/godz .Dwie osoby ,samochód załadowany po brzegi  :-)
Średnie spalanie wyszło 6L czyli nie jest żle  :good:.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #102 dnia: 25 Lipca 2017, 17:54:49 »
I jestem po urlopie  :-(
Podróż 670km. ze Śląska nad Bałtyk (Jastarnia)
Spalanie według komputerka 6.1 a z tankowania 6,4 litrów  :shock: pełny bagażnik, lodówka, klima i ja z żonką na pokładzie :-P
Jazda zgodna z przepisami  :grin: licznikowo to autostrada-150 a miasto 60, GPS pokazywał odpowiednio 140/50 aczkolwiek były "odcinki" z max. 180 bo wiadomo, trza pokazać że hybryda potrafi  :good:
Dodam że prowadziła mnie fabryczna nawigacja która uchroniła mnie przed niezłym korkiem na A1 (wypadek) zawczasu powiadomiła o korku i wyznaczyła objazd, oszczędzając 2 godzinki  :good:
Dodam jeszcze że 90% trasy to jazda na tempomacie (jest rewelacyjny a zwłaszcza w korkach) myślę że jadąc na nogę byłbym w stanie zmniejszyć spalanie na całej trasie! ale wolę wygodę :cheesy:
Jedyne co mnie zdrażniło to mały bak paliwa a właściwie nadgorliwa rezerwa  :wallbash: Nieco wystraszony kontrolką rezerwy podjechałem zatankować całe 32 litry!!!  :shock: więc na rezerwie mogłem przejechać jeszcze prawie 200km. a komp pokazywał 47km  :czerwona:
Trasa powrotna do domu przebiegła nieco wolniej, bez pośpiechu średnio autostrada/miasto to 130/60 było parę małych korków, małych nawigacja nie omija aczkolwiek o nich informuje i tu spalanie wyszło 5,7 (6)  :hug: no i nie przejmując się rezerwą spokojnie dojechałem bez tankowania  :laugh:

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #103 dnia: 11 Sierpnia 2017, 13:25:28 »
reasumując auto pali ponad 6 litrów w każdą podróż        """""""""""""""HYBRID """""""""""""""""""""""""""""""""""

U mnie 6.2 jazda spokojna ekonomiczna 100-120 km/h MAX

a 140km/h i 160km/h W PL to już spalanie 6.6 L/100 km

Proszę mi powiedzieć czy w tym aucie nie ma tak jak maja stare toyoty current consumption ???

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: 12 Sierpnia 2017, 08:57:18 »
toyota ogłasza spalanie 3.6 L/100 dla Wersji z 16 stki Koła 16" ...spalanie 3.8 L/100 dla wersji z 17stki Koła 17"...>>>>   4 L/100 dla wersji z 18stki Koła 18"...od 4 w górę powinno palić ...

W ofercie nie ma z 16" kołami

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl