Autor Wątek: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)  (Przeczytany 319767 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
Odp: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)
« Odpowiedź #60 dnia: 10 Maja 2017, 08:13:49 »
Wszystko zależny jaka trasa i jaki styl jazdy. Przy założeniu prędkości przepisowych i odpowiednio długiej trasy, to dla mnie podane przez producenta wartości średnie zwykle się zgadzały, zużycie na trasie też osiągalne, ale bardzo trudno (tzn. bardzo spokojna trasa) - w mieście nie wiem bo zwykle w samym mieście nie jeżdżę. Hybryda jak dla mnie najbardziej oszukuje (pewnie testy robili na naładowanym akumulatorze).
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2017, 08:15:43 wysłana przez Dobi »

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 10 Maja 2017, 15:00:03 »
Dane o zużyciu paliwa nie powinny być podawane do osiągnięcia w rajdach eko-drivingu jako możliwe do osiągnięcia tylko wg normy , która jest normą oddającą realne warunki . Np. przejechanie danego odcinka na różnych biegach i prędkościach z określoną liczbą hamowań itp.
To powinno być : auto w ruchu miejsckim pali przy normalnej jeździe ok. *** do *** . Przy stałej prędkości *** pali od *** do ***
Nie chcę , żeby mi się to sprawdzało co do kropli . Ale jeśli każdy samochód byłby wg takiej normy testowany to miałbym porównanie .

A nie " jest możliwe osiągnąć takie spalanie" . To nie wyścig o jednej kropelce

To co podają producenci nie ma się nijak do rzeczywistości . Więc po co to tak podawać ??
Miłośnik "włoszczyzny"
Posiadacz Fiata 500 z 1970 roku

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #62 dnia: 10 Maja 2017, 16:50:04 »
Ano tak powinno być, tyle że takie testy trudno przeprowadzić z uwagi na brak powtarzalności pomiaru tzn. drogowe - tak czy tak musi to być w LAB'ie - pytanie jaki cykl wybrać ten który jest odpowiada spokojnej jeździe (co jest wystarczające do porównania). To ile uzyskamy realnie to inna spawa, ten test nie do tego jest.  Wbrew pozorom wątki na forach motoryzacyjnych o spalaniu mają sens - jakaś tam statystyka jest.
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2017, 17:01:21 wysłana przez Dobi »

Offline RafalWawa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 11 Maja 2017, 00:10:20 »
Dokładnie. Miasto miastu nierówne, warunki atmosferyczne też. Ale wg mnie nie zmienia to faktu że możnaby się postarać o bardziej odpowiadające realiom wyniki. Jest też jeszcze jeden istotny akurat w hybrydach czynnik - styl jazdy. U nas w PL  i np na południu Wloch (a szczeólnei w dużych miastach) jeździ się bardzo agresywnie - niemal zerojedynkowo traktuje się gaz ( nawet widząc czerwone światlo ludzie cisną, by potem mocno hamować), podczas gdy np w Niemczech styl jazdy jest daleko bardziej płynny i spokojny. Trzebaby więc robić odrębne pomiary dla stylu "niemieckiego" i odrębnę dla "polsko-południowoeuropejskiego") ;)

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 11 Maja 2017, 07:42:46 »
Ale wg mnie nie zmienia to faktu że możnaby się postarać o bardziej odpowiadające realiom wyniki

Dokładnie . Nie wymagam wartości co do ml . Ale te podawane obecnie są tak precyzyjne i przydatne jak zasięg w C-HR
Miłośnik "włoszczyzny"

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 11 Maja 2017, 08:00:39 »
Dlatego warto przed kupnem odbyć dłuższą jazdę testową i samemu oszacować ile tak naprawdę pali i nie tylko to, nie chodzi tu o jazdę wokół salonu tylko tak ze 70-100km przy odpowiednio dobranej trasie (niektórzy dilerzy wypożyczają samochód na samodzielną jazdę). Tak zrobiłem kupując RAV4 i była to właściwa decyzja, w zasadzie wszystko co dla mnie ważne zauważyłem podczas testu - zawsze mniej rozczarowań w przyszłości :-)

Offline RafalWawa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 11 Maja 2017, 19:45:01 »
Ja też  tak zrobiłem, od dilera na weekend po kolei dostawałem Yaris, rav4 i aurisa, a na końcu i chr, i każdym robiłem ponad 100km w różnych warunkach, więc wiedziałem co taki napęd oznacza, jak się zachowuje, i ile może palić i gdzie. Też polecam każdemu zainteresowanemu zakupem jakiegokolwiek auta ( o ile diler pozwoli na coś więcej niż kółko wokół salonu)

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #67 dnia: 11 Maja 2017, 22:33:17 »
Tak dla porównania 😁 Dziś kupiliśmy z synem Mitsubishi Lancer 1.8/143 KM powrót​ do domu 70 km a w tym 30%miasto, 70% autostrada, jazda oczywiście zgodnie z przepisami, jedynie na autobanie 150km/h
Lancer na tym odcinku spalił 9.5l a CH-R w tych samych warunkach 5,3l realnie niech będzie 5,6
Niech mi ktoś powie że chybryda nie jest oszczędna 😎.

Offline madlew

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 14 Maja 2017, 18:54:42 »
wczorajszy przyklad, trasa bielsko-biala - krakow, ponad 100km w trybie eco, spokojna jazde poza autostrada i spalanie mi pokazalo 3.0..  juz sie zaczalem zastanawiac czy dobrze odczytuje ten wynik.. no ale byc moze dlatego, ze chyba sporo bylo z gorki ;)

Offline amorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 14 Maja 2017, 21:04:05 »
Dzisiaj taki szybki kurs na lotnisko w sumie 70km max prędkość 110km -średnie zużycie 3,9 poraz pierwszy. Uważam to za całkiem przyzwoity wynik- pogoda również zrobiła swoje. Teraz czekam na dalszą trasę ,za dwa dni jadę w góry liczę na 500-550 km- zobaczymy jak się sprawdzi. powiadomię :roll:

Offline Macallan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 16 Maja 2017, 08:53:33 »
Po zmianie stylu jazdy zszedłem z 5,2 l do 4,3 l/100 km przy ok. 70 % miasto, 30 % poza miastem. Oczywiście klima cały czas włączona.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #71 dnia: 16 Maja 2017, 09:17:22 »
Panowie,

piszcie lepiej jakie było rzeczywiste zużycie, bo to ile pokazał to (przynajmniej w Aurisie) czasem dalekie jest od tego co spalił  :-(

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #72 dnia: 16 Maja 2017, 10:20:04 »
Według mojego skromnego doświadczenia  :grin: do wskazań kompa w C-HR trzeba doliczyć co najmniej 0,3 litra :|

Offline rumcajstm

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 16 Maja 2017, 18:43:42 »
Właśnie wróciłem ze Szczecina.
Trasa 555 km. Praktycznie w całości autostrada (A2) i expresówka (S3). 100% na tempomacie.
Trzymałem ustawową prędkość 140 na autostradzie i 120 na esce, oczywiście 140 na tempomacie to 134 wg. GPS ;-) ale niech tam. Test, to test.
Przy dystrybutorze w Szczecinie okazało się, że C-HR'ka spaliła mi 6,81 l/100 km podczas gdy komputer twierdził, że 6,5.
W mieście wykręciłem 59 km z wynikiem 4,85 l/100 km.
Powrót ze Szczecina tą samą trasą i praktycznie, mimo że komputer starał się zamydlić mi oczy spalaniem 6,3, dystrybutor i przepuszczony przez aplikację Fuelio paragon dał wynik 6,87 l/ 100 km.
Jako że różnica w pomiarach wyniosła 0,06 l uznaję wartości za wiarygodne. Za każdym razem lałem po sam korek, że ani jednej kropli więcej już się wcisnąć nie dało.

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 17 Maja 2017, 08:32:05 »
Według mojego skromnego doświadczenia  :grin: do wskazań kompa w C-HR trzeba doliczyć co najmniej 0,3 litra :|

Mam dokładnie to samo , ale uważam , że to przyzwoity wynik bo w wilu autach odchyłki występują i to zazwyczaj większe . W autach FCA to było od 0,2 - 0,4 l więc podobnie . Wielu kolegów z innymi markami ma większe odchyłki niż C-HR
Miłośnik "włoszczyzny"

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl