Autor Wątek: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)  (Przeczytany 319852 razy)

Offline Milka!

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)
« Odpowiedź #150 dnia: 09 Grudnia 2017, 20:15:47 »
Wszystko jest prawidłowo . Jeżeli do pracy masz 5 -8 km .to jest normalne .Każdy inny samochód spalił by min. 10-14 l .On po prostu nie zdąży się rozgrzać . Przy minusowych tem. będzie podobnie bo zacznie działać roleta na chłodnicy .
Dzięki śliczne już mi lepiej.Mam 7 km do pracy i to w solidnym korku, więc bateria często się doładowuje a wtedy włącza się silnik spalinowy i żłopie paliwo bez opamiętania. W lecie spalał  ok.5,3 na tym samym dystansie.

Offline Emigracja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #151 dnia: 09 Grudnia 2017, 20:43:00 »
Latem nawet w wielkich korkach powinien na Twojej trasie spalać 3,8 -4,2 l.  Ale to kwestia wprawy i nauki jazdy hybrydą . Korki nie stanowią problemu bo masz start -stop .
Szerokiej drogi .

Offline Kmicic

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #152 dnia: 09 Grudnia 2017, 22:21:28 »
Czytam Wasze wypowiedzi jak to spalanie jest na poziomie 5 l i nie wiem co myśleć, mój na 18-tkach pali obecnie przy temperaturze 4 stopni  6,5 litra, to ile palą CHR-y 1,2 a nie hybryda. Jeżdżę oszczędnie w przedziale ECO, klimę mam na auto, a spalanie jak stanęło na 6,5 tak stoi. Wskaźnik spalania ustawiony jest od tankowania do tankowania. Spalanie wzrosło mi od czasu awarii PCS. Zgłaszałam spalanie w ASO ale oni mówią, że jak nie ma żadnego komunikatu o nieprawidłowościach to jest dobrze. No ale co będzie jak temperatura spadnie poniżej zera? Proszę powiedzcie co o tym myślicie będę wdzięczna.
5 litrów, to był wynik na autostradzie, ze stałą prędkością.
W mieście na krótkich odcinkach mam podobnie jak Ty. Uruchamiając zimny silnik, na ekranie "informacje o trasie", przez trzy minuty, u mnie jest spalanie większe niż 15 litrów . Chyba wszyscy tak mamy przy niskiej temperaturze.
Mam pytanie do osób które jeździły hybrydą w lecie.
Czy uruchamiając samochód po nocy w ciepły dzień, też od razu startuje silnik spalinowy?   (Baterie trakcyjne naładowane)

Offline Rescars

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #153 dnia: 10 Grudnia 2017, 00:00:14 »
Czytam Wasze wypowiedzi jak to spalanie jest na poziomie 5 l i nie wiem co myśleć, mój na 18-tkach pali obecnie przy temperaturze 4 stopni  6,5 litra, to ile palą CHR-y 1,2 a nie hybryda. Jeżdżę oszczędnie w przedziale ECO, klimę mam na auto, a spalanie jak stanęło na 6,5 tak stoi. Wskaźnik spalania ustawiony jest od tankowania do tankowania. Spalanie wzrosło mi od czasu awarii PCS. Zgłaszałam spalanie w ASO ale oni mówią, że jak nie ma żadnego komunikatu o nieprawidłowościach to jest dobrze. No ale co będzie jak temperatura spadnie poniżej zera? Proszę powiedzcie co o tym myślicie będę wdzięczna.
5 litrów, to był wynik na autostradzie, ze stałą prędkością.
W mieście na krótkich odcinkach mam podobnie jak Ty. Uruchamiając zimny silnik, na ekranie "informacje o trasie", przez trzy minuty, u mnie jest spalanie większe niż 15 litrów . Chyba wszyscy tak mamy przy niskiej temperaturze.
Mam pytanie do osób które jeździły hybrydą w lecie.
Czy uruchamiając samochód po nocy w ciepły dzień, też od razu startuje silnik spalinowy?   (Baterie trakcyjne naładowane)
Jak masz wlaczane ac to tak

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline Kmicic

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #154 dnia: 10 Grudnia 2017, 00:53:19 »
A bez klimy do wyjazdu na główną drogę (200 m) na prądzie, się da.

Offline madlew

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #155 dnia: 10 Grudnia 2017, 10:15:17 »
nie pamietam na 100%, ale wydaje mi sie, ze zawsze mialem wlaczona klimatyzacje (w trybie eco) i przy wyjezdzie z garazu podziemnego nie zalaczal sie silnik spalinowy w lecie
teraz w zimie przy kilku stopniach powyzej zera zalacza sie od razu z ac, bez ac jedzie na samym elektryku jesli akumulator jest naladowany

ulver

• Gość
« Odpowiedź #156 dnia: 10 Grudnia 2017, 10:49:04 »
jak na razie ta zima w stosunku do poprzedniej z Aurisem ma sie +1 ltr dla C-Hra. Ta sama trasa , 4km do pracy i z powrotem , rano samochód z garażu  , Auris 6,5 , C-HR 7,5

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #157 dnia: 10 Grudnia 2017, 21:06:02 »
nie pamietam na 100%, ale wydaje mi sie, ze zawsze mialem wlaczona klimatyzacje (w trybie eco) i przy wyjezdzie z garazu podziemnego nie zalaczal sie silnik spalinowy w lecie
teraz w zimie przy kilku stopniach powyzej zera zalacza sie od razu z ac, bez ac jedzie na samym elektryku jesli akumulator jest naladowany

Tak na 100% to w lecie się nie załącza  :good:
Wiem z doświadczenia  <kucharz> Do marketu (Dino) mam niespełna 400m, po drodze 2 małe skrzyżowania z "ustąp pierwszeństwa" w tym jedno na niewielkim wzniesieniu  <taniec> i jeśli paczysz na ekonomizer żeby wskazówka nie wyszła za środek pola "eco" to nawet z włączoną klimą dam radę zaliczyć tą "trasę" i wrócić  :song: a toyotka nawet nie pomyśli żeby uruchomić spaliniaka  :good:
Sprawdzone kilka razy oczywiście przy naładowanym elektrycznym baku. :grin:

Offline amorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #158 dnia: 07 Stycznia 2018, 13:54:10 »
Rok kalendarzowy dobiegł końca ,więc zrobiłem podsumę mojej ch-r hybryda. Przejechałem 8 990 km średnie zużycie 5,4l. Liczyłem na mniej . Czas expl. to dziewięć m-cy. :o :o

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #159 dnia: 07 Stycznia 2018, 18:46:41 »
Rok kalendarzowy dobiegł końca ,więc zrobiłem podsumę mojej ch-r hybryda. Przejechałem 8 990 km średnie zużycie 5,4l. Liczyłem na mniej . Czas expl. to dziewięć m-cy. :o :o

Heeh to jest nas dwóch  :good: z takim samym stażem i przebiegiem  <taniec> a co więcej średnie spalanie identyczne.

Offline amorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #160 dnia: 07 Stycznia 2018, 22:08:47 »
To znaczy że,, okłamują,, wszystkich jednakowo.  :thumbdown:  Tak po cichu liczę że po,, dotarciu,, ta średnia spadnie.

Offline wrauk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #161 dnia: 08 Stycznia 2018, 00:15:40 »
Ja właśnie sprawdziłem swoje - 16670 km, równo rok i średnie spalanie 5,31

Pozdro

Leśny_skoczek

• Gość
« Odpowiedź #162 dnia: 08 Stycznia 2018, 09:12:15 »
W Hybrydach podają spalanie z pierwszych 100km z pełni naładowanymi bateriami. Dlatego ta nowa hybryda prius plug-in z gniazdkiem ma w ogóle jakieś nierealne spalanie 1.5l/100km. Mi sprzedawca powiedział z hybryda będzie palić 5.5l a 1.2T od 1-1.5l więcej na 100km i z tego co widać tak by się sprawdzało.
W Hybrycie niskie spalanie jest przede wszystkim z waszego silnika 1.8l który ma rekord Guinnessa jeśli chodzi o sprawność termiczną.

Offline marianpower

• Toyot Leżący
  • *
    • Pozycjonowanie stron Extraseo
« Odpowiedź #163 dnia: 08 Stycznia 2018, 11:58:20 »
CHR 1,2 pali 7l w mieście i przy naprawdę dynamicznej jeździe + klima w zime. Mój stan licznika na odległości 5000 to 8 l ze względu na długie trasy które biłem z dużym średnimi prędkościami. Przy 160 - 170 wir w baku na 10-11l/100 Trasa Katowice - Warszawa, Katowice - Gdańsk. Ale jak jechałem kiedyś do Łodzi i miałem czas - prędkość do 100km/h to miałem na liczniku 4,5 l/100km
CHR Dynamic - Niebieski z czarnym dachem
Przejechane 35 000 - Średnie spalanie 6,3 l

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #164 dnia: 08 Stycznia 2018, 14:03:22 »
A jak obliczacie spalanie? Z tego co pokazuje komputer, czy z tego co faktycznie wyliczacie biorąc pod uwagę ilość przejechanych kilometrów i zatankowanego paliwa? Bo faktycznie mi też komputer pokazuje średnią 5,4, ale że każde tankowanie zapisuje w aplikacji Fuelio i tam niestety już tak kolorowo nie jest, bo przed ostatnią trasą Belgia - Polska miałem średnią 6,3, ale już po tej trasie, gdzie jechałem przez Niemcy, tam gdzie można, tyle ile się dało :song: i wtedy średnia mi podskoczyła na 7,42. Więc jeżeli patrzycie tylko na wskazanie komputera, to spokojnie możecie sobie litr doliczyć, bo niestety komputer zaniża.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl