Autor Wątek: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)  (Przeczytany 319852 razy)

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)
« Odpowiedź #300 dnia: 24 Marca 2018, 20:25:56 »
Argumenty zostały podane i teraz to do mnie przemawia, ale widzę że "niektórzy" nie przepuszczą żadnej okazji, żeby tylko kogoś obrazić, pokazując jednocześnie swoje buractwo.

Offline amorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #301 dnia: 24 Marca 2018, 20:42:47 »
Właśnie początki były ok. a teraz zaczyna się obrażanie ,,jak na drodze,, a szkoda :thumbdown:

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #302 dnia: 24 Marca 2018, 20:54:16 »
:hug: :hug: :hug:
Jako że dzisiaj pogoda była piękna a wyszorowane autko rwało się na trasę  <taniec> postanowiłem  "pojeździć"
Mały wypad na autostradę, jakieś 20 km z licznikową max. szybkością 150km/h i średnia 7,2l. :o ale po zjeździe z autostrady i przejechaniu dosłownie 5km w mieście średnia spadła do 5,2  :good:
I jak tu hybrydy nie kochać  :hug:
Co do benzyną 95 a 98 to w tośce nie widzę różnicy! Ani w spalaniu ani w pracy silnika! :o  I nie ma się czemu dziwić bo silnik w C-HR pracuje w trybie Atkinsona i jest nieco odprężony.
Poprzednie moje auto, Opel Zafira II z silnikiem diesla 1.7/125 KM wyraźnie "odczuwał" różnicę podczas konsumpcji paliwa klasy ultimate :good:
Zaznaczam że poprzednio jak i teraz tankuję tylko na stacjach BP
Zafira przez okres 7 lat i przebiegu prawie 140 000 spaliła tylko 3 (trzy) baki zwykłej ropy, w tym dwa z BP :grin: ale uwierzcie mi że te trzy baki na pewno jej nie smakowały! Nie dość że silnik pracował "dziwnie" to jeszcze zżarł to, to zdecydowanie szybciej  <zalamka> o 100 km szybciej na baku!
Ale to był diesel z turbo a w C-HRach jest benzyna wolnossąca/wolnopierdząca  <kucharz>

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #303 dnia: 25 Marca 2018, 07:51:43 »
Tylko nie doczytałeś że moja trasa autostradą to raptem ok. 20 km.

Chodziło mi tylko o to, że ja wiekszosc mojej trasy pokonałem autostradami z dwa razy większa prędkością srednia (Czyli dwa razy szybciej od ciebie) a spalilem średnio niecałe dwa litry więcej niż ty.
 A gdybym żeglowal na calej trasie jak w ETAP III (przez mIasta i DK) gdzie żeglowalem nie przekraczając prędkości dozwolonych spalilem prawie tyle samo co ty.
I taki był sens mojego ch.. wywodu :)
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2018, 07:59:48 wysłana przez tomery »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #304 dnia: 25 Marca 2018, 09:20:30 »
Tomery,

mocno niedoszacowałeś spalania. Podejrzewam, że II etap to około 7 l/100 km. Więc spalanie z całej wycieczki wyjdzie pewnie ponad 6.5 l...

Remek

• Gość
« Odpowiedź #305 dnia: 25 Marca 2018, 10:18:22 »

I na ch....... mi hajbrid ?
Żebym żeglował 59 km/h na godzinę i spalił litr/półtora  mniej ???

Z tego co widziałem nikt Ci nie kazał kupować hybrydy a jeśli tak to zgłoś tą sprawę na policję bo to kwalifikuje się na znęcanie psychiczne.

Nikt nie kupuje nowego auta by oszczędzać pieniądze bo sam zakup jest znacznie droższy niż kupno używanego + ewentualne naprawy. Ludzie kupują hybrydę bo jazda nimi się przyjemna w mieście ze względy na silnik elektryczny, mają mieć jakieś upusty na parkowanie w miastach, teoretycznie dokładamy się mniej do smogu w miastach przez niższe spalanie, szczególnie w dużych miastach jak podróżuje się w korkach.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #306 dnia: 25 Marca 2018, 10:43:20 »
Tomery,

mocno niedoszacowałeś spalania. Podejrzewam, że II etap to około 7 l/100 km. Więc spalanie z całej wycieczki wyjdzie pewnie ponad 6.5 l..

Oooooo , widzę sensowny głos :)

I etap jechałem pod dosyć silny wiatr (patrzyłem jak przy autostradzie ustawione są wiatraki i jak się kręcą) tylko autostradą.
Etap II - to był powrót tą samą autostradą tylko w przeciwnym kierunku (a więc z wiatrem) + przejazd przez dwa miasta (200 i 400 tys. mieszkańców) + ok. 50 km DK między tymi miastami (to samo 50 km + 2 miasta stanowił powrót czyli Etap III)

Więc nawet przy większej prędkości na autostradzie (ale z dobrze wiejącym w plecy wiatrem) wydaje mi się, że powinienem mieć wynik "pośrodku" I i III etapu.
Nawet niech będzie zużycie średnie z całej trasy 6,5 l/100 to jestem z wyniku bardzo zadowolony.
Wykręciłem średnią ok. 111 km/h , spalanie ok. 6,5 l/100km.
Za to w mieście niestety mam co startować do hybrydy z porównywaniem spalania :(

Z tego co widziałem nikt Ci nie kazał kupować hybrydy

Naprawdę widziałeś co kupowałem :)
No to wiesz, że nie kupiłem hybrydy :)
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2018, 10:55:23 wysłana przez tomery »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #307 dnia: 25 Marca 2018, 11:38:43 »
Cytuj (zaznaczone)
Za to w mieście niestety mam co startować do hybrydy z porównywaniem spalania :(

Zabrakło "nie"... :-)

I tu sam sobie odpowiedziałeś po ch...j hybryda :good:

Romek,

powodów dla których ludzie kupują nowe samochody jest znacznie więcej niż te co wymieniłeś. Chyba nie można do tego tak podchodzić. Ja właśnie kupiłem nowy ze względu na oszczędności po części. Oszczędzam i pieniądze (spalanie hybrydy, serwis po zakupie, koszty ewentualnych napraw), i czas i nerwy (ewentulane naprawy), ale przede wszystkim mam pewność, że jak dbam tak mam i wiem czym jeżdżę. Tych powodów jest oczywiście o wiele więcej - chociażby satysfakcja, że "wsiadam do nowego"  - kiedyś mój kolega porównał ślub z dziewicą do zakupu nowego auta :laugh: No, jakby nie patrzeć satysfakcja jakaś tam jest :-)
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2018, 11:40:42 wysłana przez Jasio »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #308 dnia: 25 Marca 2018, 11:56:36 »
Zabrakło "nie"... :-)

Faktycznie :)

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #309 dnia: 25 Marca 2018, 12:04:55 »
Czasami jak czytam forum to mam wrażenie, że niektórym maturę dał gertych a resztę doczytali w internetach :)
Widzę, że nie przeprosiłeś, więc wiedz że maturę zdawałem w 94 i nie pozwolę żeby jakiś anonimowy szmaciarz mnie obrażał.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #310 dnia: 25 Marca 2018, 12:10:17 »
anonimowy szmaciarz

Nie rozpędzaj się tak.
Bo Admin albo Moderator będzie musiał interweniować.
Nie wiem za miałem przeprosić, ale jeśli tego nie zrobiłem to przepraszam.
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2018, 12:14:16 wysłana przez tomery »

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #311 dnia: 25 Marca 2018, 12:13:44 »
Kogoś obrażać możesz, ale jak to samo spotyka ciebie to w płacz i do mamy? Miej jaja człowieku.

No ok. To i ja przepraszam...
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2018, 12:18:10 wysłana przez sanchez »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #312 dnia: 25 Marca 2018, 12:22:21 »
:good:

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #313 dnia: 25 Marca 2018, 14:09:39 »
Jeśli są ograniczenia prędkości i korki więcej się nie da.
:good: to zmienia postać rzeczy :) ale dla takich prędkości wydaje mi się że Pb95 wystarczy :) ? Bo i tak pewnie większa część trasy przejechałs na "voltach"...
Tomery,

mocno niedoszacowałeś spalania. Podejrzewam, że II etap to około 7 l/100 km. Więc spalanie z całej wycieczki wyjdzie pewnie ponad 6.5 l..

Oooooo , widzę sensowny głos :)

I etap jechałem pod dosyć silny wiatr (patrzyłem jak przy autostradzie ustawione są wiatraki i jak się kręcą) tylko autostradą.
Etap II - to był powrót tą samą autostradą tylko w przeciwnym kierunku (a więc z wiatrem) + przejazd przez dwa miasta (200 i 400 tys. mieszkańców) + ok. 50 km DK między tymi miastami (to samo 50 km + 2 miasta stanowił powrót czyli Etap III)

Więc nawet przy większej prędkości na autostradzie (ale z dobrze wiejącym w plecy wiatrem) wydaje mi się, że powinienem mieć wynik "pośrodku" I i III etapu.
Nawet niech będzie zużycie średnie z całej trasy 6,5 l/100 to jestem z wyniku bardzo zadowolony.
Wykręciłem średnią ok. 111 km/h , spalanie ok. 6,5 l/100km.

Z tego co widziałem nikt Ci nie kazał kupować hybrydy

Naprawdę widziałeś co kupowałem :)
No to wiesz, że nie kupiłem hybrydy :)

Hmm... tytułem tematu jest "jakie spalanie C-HR'a hybrydy" uważam że jeśli ktoś nie posiada takiego auta nie powinien sie wypowiadać. Taka osoba nie ma punktu odniesienia, i co moze wiedzieć o spalaniu hybrydy ?

A jak czytam te wywody o kierunku wiatru  :wallbash:
A ciśnienie opon może porównamy? Producenta opon też? Czy był pełny bak i zbiornik z płynem do spryskiwaczy i ile waży kierowca... to nie apteka ?  :hug:
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #314 dnia: 25 Marca 2018, 14:35:22 »
Hmm... tytułem tematu jest "jakie spalanie C-HR'a hybrydy" uważam że jeśli ktoś nie posiada takiego auta nie powinien sie wypowiadać. Taka osoba nie ma punktu odniesienia, i co moze wiedzieć o spalaniu hybrydy ?

Faktycznie, masz rację.
Nie powinienem się odzywać.

A jak czytam te wywody o kierunku wiatru  :wallbash:

To wbrew pozorom bardzo ważne (tym bardziej, że starałem się jak najbardziej szczegółowo opisać jak jechałem i ile spaliłem).
Najczęściej jeżdżę A1 (i to ten sam odcinek od kilku lat, więc obserwacje jakieś mam)
Jadę pod wiatr to spalam sporo więcej niż wracając za chwilę lub na drugi dzień z wiatrem.
Różnice w spalaniu są naprawdę zauważalne a nie statystyczne.
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2018, 14:44:19 wysłana przez tomery »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl