Autor Wątek: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)  (Przeczytany 319737 razy)

Remek

• Gość
Odp: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)
« Odpowiedź #435 dnia: 12 Stycznia 2019, 21:02:29 »

I jeszcze 2 słowa do ma-corolla... Irytuje mnie porównywanie do wersji benzynowej... Że przy tej samej prędkości autostradowej spalanie jest podobne.... nie wiem co chcesz przez to powiedzieć.... "jesteście idiotami bo ja za auto zapłaciłem 50 tyś mniej i spala mi tyle samo" ??? jesteś mistrzem, Ty i Twoja corolla. Proponuje przesiąść się na aygo, przerobić na gaz i będziesz jak mistrz dżedaj :D spalisz połowę mniej złotówek niż Twoja corolla, oczywiście przy tej samej prędkości :D (zastanów się nad tym...).

Kolega ma-corolla ma CHRa w wersji hybrydowej

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #436 dnia: 13 Stycznia 2019, 15:04:16 »
Więc nie rozumie, po co te porównanie ???? :D to normalne że sa auta co spalaja mniej lub tyle samo :D ??!! Nikogo nie zaskoczę jak napiszę ze sa i takie co palą więcej...

Porównać można ale auto tej samej klasy (podobny gabaryt i masa) z takimi samymi oponami, i najlepiej ze skrzynia automatyczną tak jak w hybrydzie (kazda ma automat, a wiadomo ze automat zawsze nieco więcej spali...).

Corolla to nie jest dobry samochód do porównania... ewentualnie CHR 1.2 z automatem... podobna moc, podobna masa, te same opony... i mimo ze hybryda ma silnik 1.8 bez turbo to pali mniej... jedynie ma mniejsza prędkość maksymalną...
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #437 dnia: 13 Stycznia 2019, 17:34:18 »
Ktoś na naszym forum niedawno przekonywał, że automat spala mniej a tu widzę, że palą więcej - dziwne :)

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #438 dnia: 13 Stycznia 2019, 17:59:49 »
Ktoś na naszym forum niedawno przekonywał, że automat spala mniej a tu widzę, że palą więcej - dziwne :)

Auta ze starymi automatami paliły więcej, szczególnie 4-biegowe. Nowe skrzynie automatyczne są generalnie mądrzejsze niż kierowca i spalanie jest niższe, szczególnie w CVT gdzie jest nieskończona ilość biegów i komputer cały czas wrzuca optymalny bieg.

5 mitów o skrzyniach manualny ;)
1. Auto ze skrzynią manualna spala mniej paliwa.
https://www.edmunds.com/fuel-economy/five-myths-about-stick-shifts.html
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2019, 18:02:51 wysłana przez mariuszs »

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #439 dnia: 13 Stycznia 2019, 18:18:16 »
Nie przekonują mnie te informacje.
W teori na hamowni możliwe że nowoczwsny automat spali mniej, ale to będą znikome różnice. Jednak podczas użytkowania to człowiek jest w stanie mniej spalić niż automat. W praktyce jest niemożliwe aby automat spalił mniej (to możliwe tylko na papieże).
Dzieje się tak dla tego że jadąc skrzynia manualną możemy wrzucać bieg według własnego uznania, nawet jeśli spowoduje to mocne zużycie silnika i skrzyni. Automat musi sam myśleć, i wrzuca zawsze optymalne przełożenie biorąc pod uwagę wiele czynników w tym dba o prawidłową eksploatację. I jadąc obok siebie, dwa idwntyczne auta różniące się tylko rodzajem skrzyni z prędkością 60km/h ZAWSZE w aucie z manualem spalanie będzie mniejsze, dla tego że komputer w aucie z automatem wrzuci 4 bieg" bo jest to optymalne... a w aucie z ręczną skrzynią nikt nam nie zabroni "żeglować" z tą prędkością na 5 biegu... albo i 6... BO SIE DA, ale co innego zużycie w takich warunkach...

Więc z automatem można spalić mniej ale w aucie z reczna skrzynia musiały by być spełnione te same warunki "brzegowe" decydujące o zmianie biegu.

Reasumując pokaż mi choc jedna tabelę producenta w której auto z ręczną skrzynią spala więcej co automat z tym samym silnikiem... (nie istnieje... bo te dane sa na podstawie jazdy przeszkolonych kierowców od ecodrivingu, a w recznej skrzyni nic ich nie ogranicza... ma spalić naj mniej, zużycie silnika w tym momencie jest mniej ważne).
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2019, 18:20:09 wysłana przez doktor7 »
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

pireus

• Gość
« Odpowiedź #440 dnia: 13 Stycznia 2019, 18:32:59 »
to możliwe tylko na papieże
Papież to wszystko może  :good: ale nie wiedziałem, że spalanie w samochodach też jest w jego gestii  :o

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #441 dnia: 13 Stycznia 2019, 18:51:30 »
pireus jak widzisz, wciąż trzymam poziom  <kucharz>

Papier, papierze :) na zawsze zapamiętam  :wallbash:

A głupi telefon podpowiada "papieże" :) hehehehe prawie 27 lat pontyfikatu Papieża Polaka zrobiło swoje nawet w słowniku :D

Mam nadzieję że nikogo nie uraziłem w ten piękny niedzielny wieczór  :song:

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #442 dnia: 13 Stycznia 2019, 19:17:32 »
[...]I jadąc obok siebie, dwa idwntyczne auta różniące się tylko rodzajem skrzyni z prędkością 60km/h ZAWSZE w aucie z manualem spalanie będzie mniejsze, dla tego że komputer w aucie z automatem wrzuci 4 bieg" bo jest to optymalne... a w aucie z ręczną skrzynią nikt nam nie zabroni "żeglować" z tą prędkością na 5 biegu... albo i 6... BO SIE DA, ale co innego zużycie w takich warunkach...

Tymczasem "automat" wrzuci siódmy, ósmy albo 436,5 bieg. A obroty będą tak niskie, że nawet ja w manualu przy takich nie jeżdżę.
Więc to żaden argument...

Reasumując pokaż mi choc jedna tabelę producenta w której auto z ręczną skrzynią spala więcej co automat z tym samym silnikiem... (nie istnieje... bo te dane sa na podstawie jazdy przeszkolonych kierowców od ecodrivingu[...]
Pierwsze z brzegu: Toyota Corolla.

Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #443 dnia: 13 Stycznia 2019, 20:26:01 »
Tymczasem "automat" wrzuci siódmy, ósmy albo 436,5 bieg. A obroty będą tak niskie, że nawet ja w manualu przy takich nie jeżdżę.
Więc to żaden argument...

Nie zrobi tego, bo ktoś tę skrzynię tak zaprogramował że nie może powodować nadmiernego zużycia silnika !! Nie może sama siebie niszczyć !!

Pierwsze z brzegu: Toyota Corolla.
<zalamka> no... faktycznie... poniżej wysyłam Ci wycinek z danymi technicznymi z katalogu najnowszej, obecnie w sprzedaży, corolli:

Proszę mi powiedzieć DLACZEGO ? wszystkie dane zaznaczone w czerwoną ramkę dane są WIĘKSZE niż te bez ramki... (w ramkach zaznaczyłem dane automatu, jeśli chodzi o kwestię spalania...)

Gwoździem do trumny niech będzie wzięty, pierwszy z brzegu inny samochód: OPEL ASTRA (benzyna 150 KM i DIZEL 136 KM)

DLACZEGO pali więcej ? Bo jest automatem... zaprogramowanym w taki sposób aby dbać o środowisko, silnik oraz samą siebie... Skrzynia ręczna pozbawiona jest programu, jej funkcję musi zastąpić człowiek, jest więc zmuszony do dodatkowej czynności podczas prowadzenia samochodu - MUSI MYŚLEĆ. Automat jest wygodniejszy bo MYŚLENIE CZŁOWIEKA przerzucono na zaprogramowany procesor...

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #444 dnia: 13 Stycznia 2019, 21:18:46 »
Reasumując pokaż mi choc jedna tabelę producenta w której auto z ręczną skrzynią spala więcej co automat z tym samym silnikiem... (nie istnieje... bo te dane sa na podstawie jazdy przeszkolonych kierowców od ecodrivingu, a w recznej skrzyni nic ich nie ogranicza... ma spalić naj mniej, zużycie silnika w tym momencie jest mniej ważne).

Co do Twojej tabelki, to na kolor żółty masz zaznaczony automat (Multridrive S) . Z lewej masz manual (M/T). Mniejszego silnika i diesla nie można porównać, bo Toyota nie oferuje w tych wersjach skrzyni automatycznej.

Manual pali od 6,0l do 6,3l na 100km, automat w tym samym teście pali 5,6l do 6,1l na 100km. itd.

A tutaj aktualny katalog ze strony toyoty:

Wejdź do dowolnego cennika, Skoda, VW, Toyota. Przekonasz się że to nie tylko możliwe ale nawet normalne :)

Taki np. Golf wygląda tak:

(2) Wartości w kwadratowych nawiasach dla nowego Golfa Variant

Co do Opla Astry, to rzeczywiście u nich technologia jeszcze nie jest tak rozwinięta i automat pali więcej :) Ciekawe jaka tam jest skrzynia?
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2019, 21:50:27 wysłana przez mariuszs »

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #445 dnia: 13 Stycznia 2019, 21:57:57 »
A ja myślałem że (M/T) oznacza m-manual, t-automat  <zalamka>

Ok, toyota i widzę że vw, skoda pewnie seat i audi maja juz tak dopracowane automaty że spalają oszałamiające od 0.1 do 0.3 litra mniej... Ale te 5 marek to nie wszystkie, mój przyklad opla jest na to dowodem... pewnie więcej jest tych marek, jutro sobie sprawdzę reno czy citroena, forda...

Ta różnica od 0.1 do 0.3 na korzyść automatu jest pewnie niezauważalna, poza tym z przedstawianych danych wynika że  automat lepiej  sprawdzi się tylko w mieście (i to ma logiczny sens) poza miastem automat pali więcej (mój przykład z jazdą na 6 biegu 60km/h jest trafiony). Różnica na plus w warunkach miekskich jest na tyle duża za przegrywa manual od 0.1 do 0.3 litra...

Więc przyznam Ci rację tak w połowie, bo jak sam widzisz musza to być określone warunki, niema tak ze ZAWSZE automat spali mniej... a juz na pewno nie wszystkie automaty... nie wiem ile trzeba u vw dopłacić za automat, pewnie z 5 tyś (może wiecej) jeśli zasugerować się kosztami to nawet gdyby palił 0.3 litra mniej to na 100km zaoszczedzimy 1.50zl, 200 000km daje 3000zl więc zakup na pewno się nam nie "zwróci"...

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #446 dnia: 13 Stycznia 2019, 22:08:30 »
Ta różnica od 0.1 do 0.3 na korzyść automatu jest pewnie niezauważalna,
Pewnie tak, ale tylko jeśli potrafisz jeździć manualem tak oszczędnie jak Ci eko-testerzy ;) W automacie jest łatwiej, bo skrzynia stara się mniej palić i zmieniać biegi. Ty masz tylko odpowiednio operować pedałem gazu.

W Oplu jest automat tradycyjny tzw. hydrokinetyk.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #447 dnia: 14 Stycznia 2019, 09:36:30 »
Nie zrobi tego, bo ktoś tę skrzynię tak zaprogramował że nie może powodować nadmiernego zużycia silnika !! Nie może sama siebie niszczyć !!

Jakie obroty przy 60km/h utrzymujesz jadąc po płaskim i bez wichury w nos?
Bo CVT w Corolli około 1100rpm.

[...]Proszę mi powiedzieć DLACZEGO ? wszystkie dane zaznaczone w czerwoną ramkę dane są WIĘKSZE niż te bez ramki...

To już wymierający gatunek skrzyń...

Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Rescars

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #448 dnia: 14 Stycznia 2019, 10:58:38 »
Cooo tu sie dzieje :) spory o 0.3 l i przyklady opla astry ":) mysle ze spieranie sie o nawet w porywach 2.5zł  na 100 km autem za +/- 100 k jest smieszne czasem :)

A jeszcze tylko dodam ze polecam po starcie odrazu wrzucac 6 bieg i jechac z obrotami 500:) tylko pozniej nie marudzic ze skrztnie do d. I wyją i awaryjne :):) i ze aso nie chce wymienic na gwarancji

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #449 dnia: 14 Stycznia 2019, 19:42:19 »
Jakie obroty przy 60km/h utrzymujesz jadąc po płaskim i bez wichury w nos?
Bo CVT w Corolli około 1100rpm.

A gdzie napisałem że ja tak jeżdżę ?????? To po pierwsze, po 2 nawet gdybym chciał sprawdzić żeby Ci napisać to nie mam obrotomierza... jak Cie to bardzo interesuje to moge sprawdzić w VW UP!  <kucharz>

To już wymierający gatunek skrzyń...

Czas pokaże czy te najnowsze super oszczędne skrzynie okażą się choć równie bezawaryjne co te stare... jak "unowocześnili" 1.9 tdi to też wszyscy zachwycali się osiągami i co z tego wyszło ??

Cooo tu sie dzieje  spory o 0.3 l i przyklady opla astry " mysle ze spieranie sie o nawet w porywach 2.5zł  na 100 km autem za +/- 100 k jest smieszne czasem

Kolega przeczytał zdanie wyrwane z kontekstu... nie chodziło o kwoty  <zalamka>

A jeszcze tylko dodam ze polecam po starcie odrazu wrzucac 6 bieg i jechac z obrotami 500:) tylko pozniej nie marudzic ze skrztnie do d. I wyją i awaryjne  i ze aso nie chce wymienic na gwarancji

...  <zalamka>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl