Toyota C-HR w hybrydzie w najwyższej opcji (w NL Bi-Tone plus)Przejechane aktualnie 2.5k, część w mieście, część trasa między miastami i w sumie tak się złożyło że większość (1.8k) na trasie NL-PL-NL.
W mieście hybrydą jestem zachwycony i mimo, że staruszkiem nie jestem to nie przeszkadza mi płynna jazda tym autem. Jak trzeba się dynamicznie włączyć do ruchu to silniczki dają radę. Korki? Spoko, okazja do posłuchania radia! Jeszcze nigdy nie byłem tak beztroski stojąc w korku

.
Jako auto średniego zasięgu (czyt. do 100km z prędkością max 100-120km/h) auto również świetne! Komfort jazdy przy takiej prędkości jest baaardzo wysoki, mam wrażenie jakbym pływał tym autem a nie jechał po drodze. Nierówności wybiera świetnie, opory powietrza przy takiej prędkości nie przeszkadzają, spalanie w okolicach 4-4.5l/100. Jak dla mnie ekstra!
Długa trasa... Tutaj już trochę mniej kolorowo (jak za tą cenę). Trasa obejmowała kawałek NL, potem całe DE i na końcu jakieś 250km w PL. NL i PL jest dobrze, raczej bliżej 120km/100, odczucie jak przy średnich dystansach. Przez DE na tempomacie miałem albo 135 (tam gdzie ograniczenie do 130) albo 155 (tam gdzie bez ograniczenia). 135 jest jeszcze OK, 155 jest po prostu męczące. Opory powietrza spore i najgorsze że jest po prostu głośno. I tutaj chciałbym
mocno podkreślić zdaję sobie sprawę, że nie można mieć wszystkiego!

Jest to auto głównie na miasto plus średni dystans i do tego się idealnie sprawdza! Na długi dystans też nie jest tragicznie, ale zaznaczam, że nie jest kolorowo. I tyle.
A teraz takie ogólne plus/minus (Minusy są raczej kosmetyczne, można coś poprawić ale nie jest to powód do rezygnacji z auta):
Plus:- Aktywny tempomat!
- Czujnik martwego pola!
- I cała reszta elektroniki wspomagającej kierowcę
- Wygląd (subiektywne odczucie)
- Mimo przejechania 9-10h w aucie jako kierowca nie czułem się zmęczony, siedzenia bardzo wygodne, pozycja dobra
- Spalanie mimo dość kiepsko opływowej bryły na długiej trasie i przy średniej prędkości 113km/h wyszło 5.9-6.2l/100, bardzo zadowalający wynik
- Dobra jakość dźwięku z radia FM (wersja z 9 głośnikami JBL)
- Jakość wykończeń w środku auta, odczucie klasy premium
- Jak na auto miejskie/średnie dystanse to bagażnik jest całkiem pojemny (dwie duże walizki, torba podróżna, plecak podróżny i jakieś rzeczy luzem, wszystko weszło do bagażnika)
Minus:- Dziewczyna po przejechaniu 9-10h na przednim siedzeniu pasażera, narzekała na lekki ból głowy spowodowoany niemożliwością odpowiedniego dobrania zagłówka
- System multimedialny jest pooooooowooooolny
- Brakuje fizycznych przycisków do radia dla pasażera z przodu (przyciszanie i poogłaszanie z poziomu przedniego pasażera to porażka jakaś)
- Brak czytnika CD (przez co nie można wykorzystać pełnej mocy głośników

)
- Jakość dźwięku z USB bądź kabla AUX jest co najwyżej zadowalające biorąc pod uwagę możlowości wzmacniacza i głośników (muzyka w formacie bezstratnym)
- Brak drugiego gniazda 12V
- Przedni schowek nad kolanami pasażera otwiera się totalnie bez sensu. Jako kierowca znalezienie tego głupiego przycisku podczas jazy jest raczej średnie
- Pasażerowie na tylnej kanapie nie mają zbyt dobrze, mało schowków, ciemnica i klaustrofobia