Autor Wątek: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia  (Przeczytany 470362 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia
« Odpowiedź #45 dnia: 20 Kwietnia 2017, 07:43:24 »
hmm.. odkręcić spojler. przejść na 16tki abo 15-tki.. pomysły co niektórych mnie szokują.. Nie kupowałem tego samochodu by odkręcać od niego spojler ( choć nie jestem fanem takich "skrzydeł" to tutaj tworzy on spójną całość z resztą), nie wspominając nawet schodzenia na 15-tki   :shock: Mam nadzieję że to tylko sarkastyczne podejście, ale jeśli rozważasz to powaznie - to weź człeku kup sobie fiata tipo albo dacię logan, będzie kuuuupę taniej, 15-tki czy 16-tki dostaniesz w cenie, nic nie będziesz musiał odkręcać, a jeździć też będzie , może nawet szybciej - a na pewno "business case" będzie lepszy  :laugh:

W pełni się zgadzam z Rafałem . Z jednym wyjątkiem . We wspomnianych autach nie będzie lepszego zużycia paliwa .
Felgi 15" to żart albo sarkazm . Dla mnie na 17-kach Premium wygląda jak na kołach od kosiarki ( fabrycznych , bo te co dokupiłem są OPTYCZNIE większe )
Demontaż spoilera to jakiś obłęd . Acha - mnie też nie huczy .
Miłośnik "włoszczyzny"
Posiadacz Fiata 500 z 1970 roku

Offline odien6

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 20 Kwietnia 2017, 10:08:24 »

Toyota C-HR w hybrydzie w najwyższej opcji (w NL Bi-Tone plus)Przejechane aktualnie 2.5k, część w mieście, część trasa między miastami i w sumie tak się złożyło że większość (1.8k) na trasie NL-PL-NL.

W mieście hybrydą jestem zachwycony i mimo, że staruszkiem nie jestem to nie przeszkadza mi płynna jazda tym autem. Jak trzeba się dynamicznie włączyć do ruchu to silniczki dają radę. Korki? Spoko, okazja do posłuchania radia! Jeszcze nigdy nie byłem tak beztroski stojąc w korku  :) .

Jako auto średniego zasięgu (czyt. do 100km z prędkością max 100-120km/h) auto również świetne! Komfort jazdy przy takiej prędkości jest baaardzo wysoki, mam wrażenie jakbym pływał tym autem a nie jechał po drodze. Nierówności wybiera świetnie, opory powietrza przy takiej prędkości nie przeszkadzają, spalanie w okolicach 4-4.5l/100. Jak dla mnie ekstra!

Długa trasa... Tutaj już trochę mniej kolorowo (jak za tą cenę). Trasa obejmowała kawałek NL, potem całe DE i na końcu jakieś 250km w PL. NL i PL jest dobrze, raczej bliżej 120km/100, odczucie jak przy średnich dystansach. Przez DE na tempomacie miałem albo 135 (tam gdzie ograniczenie do 130) albo 155 (tam gdzie bez ograniczenia). 135 jest jeszcze OK, 155 jest po prostu męczące. Opory powietrza spore i najgorsze że jest po prostu głośno. I tutaj chciałbym mocno podkreślić zdaję sobie sprawę, że nie można mieć wszystkiego!  :) Jest to auto głównie na miasto plus średni dystans i do tego się idealnie sprawdza! Na długi dystans też nie jest tragicznie, ale zaznaczam, że nie jest kolorowo. I tyle.

A teraz takie ogólne plus/minus (Minusy są raczej kosmetyczne, można coś poprawić ale nie jest to powód do rezygnacji z auta):

Plus:
- Aktywny tempomat!
- Czujnik martwego pola!
- I cała reszta elektroniki wspomagającej kierowcę
- Wygląd (subiektywne odczucie)
- Mimo przejechania 9-10h w aucie jako kierowca nie czułem się zmęczony, siedzenia bardzo wygodne, pozycja dobra
- Spalanie mimo dość kiepsko opływowej bryły na długiej trasie i przy średniej prędkości 113km/h wyszło 5.9-6.2l/100, bardzo zadowalający wynik
- Dobra jakość dźwięku z radia FM (wersja z 9 głośnikami JBL)
- Jakość wykończeń w środku auta, odczucie klasy premium
- Jak na auto miejskie/średnie dystanse to bagażnik jest całkiem pojemny (dwie duże walizki, torba podróżna, plecak podróżny i jakieś rzeczy luzem, wszystko weszło do bagażnika)

Minus:
- Dziewczyna po przejechaniu 9-10h na przednim siedzeniu pasażera, narzekała na lekki ból głowy spowodowoany niemożliwością odpowiedniego dobrania zagłówka
- System multimedialny jest pooooooowooooolny
- Brakuje fizycznych przycisków do radia dla pasażera z przodu (przyciszanie i poogłaszanie z poziomu przedniego pasażera to porażka jakaś)
- Brak czytnika CD (przez co nie można wykorzystać pełnej mocy głośników  :-( )
- Jakość dźwięku z USB bądź kabla AUX jest co najwyżej zadowalające biorąc pod uwagę możlowości wzmacniacza i głośników (muzyka w formacie bezstratnym)
- Brak drugiego gniazda 12V
- Przedni schowek nad kolanami pasażera otwiera się totalnie bez sensu. Jako kierowca znalezienie tego głupiego przycisku podczas jazy jest raczej średnie
- Pasażerowie na tylnej kanapie nie mają zbyt dobrze, mało schowków, ciemnica i klaustrofobia

Offline RoMario

• Toyot Leżący
  • *
    • Skorzęcin
« Odpowiedź #47 dnia: 20 Kwietnia 2017, 10:31:21 »
Głośno przez opory powietrza, czy przez silnik?

Offline odien6

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 20 Kwietnia 2017, 10:39:51 »
Cytuj (zaznaczone)
Głośno przez opory powietrza, czy przez silnik?
Opory powietrza. Silnik podczas utrzymania prędkości (nawet maksymalnej) jest OK.
Silnik jest głośny przy przyspieszeniach ale to niezależnie od prędkości i jest to cecha takiej skrzyni, nie podaje tego jako minus bo trzeba też wiedzieć na co się człowiek pisze.

Offline ciapus4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 20 Kwietnia 2017, 19:51:20 »
Cytuj (zaznaczone)
Dobra jakość dźwięku z radia FM (wersja z 9 głośnikami JBL)

Jak dla mnie to radio gra słabo w Suzuki GV grało lepiej, a mam też JBL z 9 głośnikami  :o

Offline odien6

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 20 Kwietnia 2017, 20:21:08 »
Cytuj (zaznaczone)
Jak dla mnie to radio gra słabo w Suzuki GV grało lepiej, a mam też JBL z 9 głośnikami
Nie mam porównania z Suzuki.
Wcześniej używałem Lancera VIII z zestawem z Rockford Fosgate (7 albo 9 głośników nie pamiętam dokładnie). Tam radio grało gorzej ale za to był czytnik płyt CD (!) dzięki czemu muzyka miała znacznie lepszą jakość. Naprawdę beznadziejnie, że producenci rezygnują z płyt...  :-(

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 21 Kwietnia 2017, 10:04:40 »
JBL i brak możliwości płyt . Hmmm . Przyznacie , że to kiepski pomysł .

A propos sławetnego liczenia zasięgu .

Miałem rezerwę , na zegarze 21 km do celu . Jedyna pobliska stacja ...zamknięta  :wallbash: Pojechałem do domu . wlałem prawie 5 litrów paliwa z kanistra . Po 3,5 km łaskawie zgasła rezerwa i leniwie o milimetr drgnęła wskazówka analogowa . Genialny komputer jedzie dalej ... 20 , 19 ... 18 . Co za porażka :/
Miłośnik "włoszczyzny"

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 21 Kwietnia 2017, 10:14:28 »
Miałem rezerwę , na zegarze 21 km do celu . Jedyna pobliska stacja ...zamknięta  :wallbash: Pojechałem do domu . wlałem prawie 5 litrów paliwa z kanistra . Po 3,5 km łaskawie zgasła rezerwa i leniwie o milimetr drgnęła wskazówka analogowa . Genialny komputer jedzie dalej ... 20 , 19 ... 18 . Co za porażka :/

Tak, masz rację, porażka! Motoryzacyjna porażka, bo tak ma wiele marek motoryzacyjnych! Sprawdzone w Fiacie, Oplu, Nissanie, VW, Fordzie i autach francuskich z grupy PSA. Nie spotkałem auta które przelicza zasięg po dolaniu 5 a nawet 10 litrów!

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 21 Kwietnia 2017, 14:03:40 »
Mam tylko doświadczenia Fiat / Lancia i tam wprawdzie nie miałem okazji sprawdzić po dolaniu 5 l , ale ... zrobię to ! :) Żona ma 500 L w benzynie . W Fiat / Lancia sposób liczenia zasięgu jest lata świetlne lepszy niż w Toyocie i służbowej Kudze . Zmiana stylu jazdy natychmiast po kilku sekundach powoduje przeliczenie zasięgu i np. jego wyraźne wydłużenie . A zasięg po zatankowaniu jest podawany bardzo realnie . Jeżeli tankowałem Deltę do pełna ( 57 l ) to zazwyczaj przebieg był ok. 1000 km podawany ( średnie od tanku do tanku miałem ok. 6,0 z przewagą miasta ) Wyjeżdżałem na trasę i przy delikatnej jeździe rosło do 1200 km . A wtedy zużycie było na poziomie 4,7 l . Więc jak w mordę .

W Tośce podaje mi 530 :/ Średnie 7,5 . Na trasie 6,1 . Przebieg jest jaki jest . Nawet w mieście przy 8,5 l . Do pupy z takim zasięgiem . Naklejkę mogli niemalże przykleić :/
Miłośnik "włoszczyzny"

Offline odien6

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 21 Kwietnia 2017, 15:13:38 »
Cytuj (zaznaczone)
JBL i brak możliwości płyt . Hmmm . Przyznacie , że to kiepski pomysł .
Jak dla mnie to jest to porażka. Może jakimś wielkim audiofilem nie jestem, ale jak wiem na ile stać wzmacniacz i głośniki to chciałbym po prostu móc wykorzystać w pełni ich moc! Demo JBL, działa naprawdę mega, szkoda tylko, że realnie nie da się zbliżyć do tego typu dźwięku bo nie udostępnili odpowiedniego źródła  :-(

Offline ciapus4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 21 Kwietnia 2017, 20:20:09 »
Demo z CHR-a są to pliki FLACK, bo rozpakowałem instalke Firmware i tam były te pliczki demo w formacie FLAC-k.

Offline odien6

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 21 Kwietnia 2017, 21:12:56 »
Cytuj (zaznaczone)
Demo z CHR-a są to pliki FLACK, bo rozpakowałem instalke Firmware i tam były te pliczki demo w formacie FLAC-k.
Masz racje, to jest flac. Sam sprawdzałem z ciekawości co to są za pliczki i jak będą grać na moim zestawie audio w domu. Na telefonie (OnePlus 3) mam Tidal w wersji bezstratnej, po podłączeniu czy to po kablu AUX czy Bluetooth dźwięk jest o wiele słabszy niż z demo. Co jest zrozumiałe, AUX jest sygnałem analogowym i niestety telefon nie ma świetnego konwertera Digital-Analog (DAC), a BT zgodnie ze specyfikacją ucina sporo na jakości.

Problem, że po zgraniu części płyt CD na format bezstratny (WMA 9.2 lossless) na pendrive jakość była porównywalna do AUX. Szczerze to jeszcze nie miałem do tego czasu usiąść ale jak na moją logikę i wiedzę, to jakość WMA powinna być identyczna z CD. A niestety nie udało mi się tego osiągnąć. Pewnie jak będę miał więcej czasu usiądę do tego ponownie. Jak znajdę skuteczny sposób odtwarzania w dobrej jakości dam znać.

Offline ciapus4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 21 Kwietnia 2017, 23:22:01 »
Myślę, że Flac jest jedyną alternatywą na dobrą jakość dzwięku, chyba, że dojdzieś do jakiejś innej alternatywy  :o

Offline odien6

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 22 Kwietnia 2017, 19:48:22 »
Cytuj (zaznaczone)
Myślę, że Flac jest jedyną alternatywą na dobrą jakość dzwięku, chyba, że dojdzieś do jakiejś innej alternatywy  :o
Najlepsze jest to, że zgodnie z instrukcją FLAC jest nieobsługiwany przez Toyotę. Po zweryfikowaniu działa, minimalnie lepiej od WMI (bezstratnym), zauważalnie lepiej od AUX. Cóż, pozostaje mi zripować kolekcję płyt do FLAC i na większy pendrive. A co nie mam na płytach to AUX i Tidal.

Co do ostatecznej jakości. Dalej coś mi nie pasuję, niby dobrze ale mam wrażenie, że mogłoby być lepiej porównując z demo z JBL. Może tamta muzyka jest idealnie podkręcona pod ten zestaw, może jestem przewrażliwiony albo po prostu rozpieszczony przez głośniki domowe... W każdym razie FLAC się sprawdza.

Offline wilkq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 22 Kwietnia 2017, 20:26:27 »
Ano mnie irytuję że mam JBL a jeszcze nie mam navi. I bez navi nie ma trybu dema JBL…
Ale w poniedziałek wstawiam samochód do ASO i będzie montaż nawigacji.
Znam jej ograniczenia ale mimo wszytko lepsza niż telefon z boku…
Jakość dźwięku z tunera fm jest tragiczna - zero dynamiki. Na codzień słucham muzyczki z USB pendrive z mp3 w bitrate 320 kbs. Dźwięk jest ok - dynamika i czystość wystarcza - co najlepsze subwoofer tak daje z tyłu że w lusterku mam skaczący obraz :) Całe szczęście że tylna klapa nie rezonuje a i w drzwiach jest nieźle jak na taki poziom basu.
Poprzedni samochód dopiero po profesjonalnym wygłuszeniu mógł się równać z tym co C-HR ma na wejściu. A jak by dodatkowo wygłuszyć dobrze drzwi to by było tylko lepiej - ale ja się w to nie będę już bawił - bo jest dobrze.
wilkq

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl