Autor Wątek: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia  (Przeczytany 470539 razy)

Offline Frexor

• Toyot Leżący
  • *
Odp: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia
« Odpowiedź #570 dnia: 25 Kwietnia 2018, 22:40:55 »
@Frexor - pisząc o napędzie Toyoty, to poza trwałością napędu miałem też na myśli płynność jazdy. W KIA mogą być szarpnięcia od skrzyni (szybka zmiana przy przyspieszaniu) albo drgania silnika (za wysoki bieg).
Oczywiście Toyocie można zarzucić pracę kosiarki przy mocnym przyspieszaniu

Właśnie szukałem tych szarpnięć w skrzyni. W pracy mam Passata B7 z DSG i faktycznie, czuć zmianę biegu. Nie jest to szarpnięcie, ale jest to odczuwalne. W Niro w ogóle tego nie odczułem, a kilka razy dodałem gazu na maxa. Może po prostu byłem zafascynowany i to mnie trochę znieczuliło na wyłapywanie takich rzeczy. Jeśli chodzi o samą jazdę po mieście, to faktycznie Toyota jedzie podobnie do skutera 125, którym lubię w lato jeździć. Jest to przyjemne.
No nic, może jeszcze raz się przejadę tymi samochodami, ewentualnie postaram się wywalczyć samochód na 1-2 dni.

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #571 dnia: 25 Kwietnia 2018, 22:56:54 »
Powodzenia.

Offline pc123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #572 dnia: 26 Kwietnia 2018, 08:52:03 »
Jesteś na forum Toyoty, wszyscy Ci oczywiście doradzą Toyotę :D

Usterkami się nie przejmuj, przez te trzy lata pewnie nic się nie popsuje i to już zmartwienie kolejnych właścicieli. A poza tym masz gwarancję, więc nie ma problemu.

Weź to, do czego jesteś bardziej przekonany i na co później będziesz chętnie patrzył. To tylko trzy lata, więc najwyżej później weźmiesz coś innego.

Co do C-HR-a, to mnie w środku dopadła klaustrofobia, dla mnie tam było mniej miejsca niż w Yarisie. No i sam pisałeś, że ciężko z widocznością. Niestety ten szpanerski wygląd ma swoje konsekwencje...

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #573 dnia: 26 Kwietnia 2018, 11:28:49 »
Ma się nie przejmować usterkami przez pierwsze 3lata? U mnie wymieniany był już zawór podciśnienia,paruja reflektorya stukające zawieszenie od nowości doprowadza mnie do kurwicy bo serwis nie wie co stuka mac od półtora roku i weź tu kup nowe auto,nigdy wiecej

Offline RafalWawa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #574 dnia: 26 Kwietnia 2018, 12:46:38 »
Ma się nie przejmować usterkami przez pierwsze 3lata? U mnie wymieniany był już zawór podciśnienia,paruja reflektorya stukające zawieszenie od nowości doprowadza mnie do kurwicy bo serwis nie wie co stuka mac od półtora roku i weź tu kup nowe auto,nigdy wiecej
jak ktoś ma pecha to mu i cegła w lesie na głowę spadnie :D

To że jakieś auto statystycznie jest mniej awaryjne od innego nie znaczy ze każdy jeden egzemplarz będzie niezawodny - zdarzają się "poniedziałkowe" egzemplarze ;)
Na forum Volvo jest gość który wydał ponad 200 tyś na XC60 - auto generalnie niezawodne i bezproblemowe, a emu praktycznie ciągle coś szwankuje i siedzi w serwisach.. to się dopiero można wkurzyć ;)

@Frexor - obawiam się że nikt ci nie powie czy warto wydać xxxxx kasy za wygląd i inne "miękkie" kwestie - to sprawa zbyt subtelna i indywidualna. To już tylko sam musisz sobie odpowiedzieć.
ALe dziwnie podchodzisz do tego tematu: jeśli najważniejsza jest dla ciebie kwestia kosztowa to powinieneś szukać w skodzie, fiacie, dacii - bo jeśli patrzy się z takiej perspektywy - to te auta mają najlepszy tzw "business case", bo są tanie, mają opcje gwarancji do 5 lat (więc brak kosztów niespodziewanych), a każdy z nich robi to samo. Ekstra koszty paliwa w autach więcej spalających nie uzasadnią wydania więcej kasy na zakup  - bo różnice są zbyt duże.
A skoro rozważasz wg innych kryteriów to sam musisz te kryteria wycenić ;) ew określić warunki brzegowe - a dopiero wtedy można powiedzieć co sie bardziej opłaca ;)

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #575 dnia: 26 Kwietnia 2018, 13:15:50 »
jak ktoś ma pecha to mu i cegła w lesie na głowę spadnie :D
Nie zacieszaj z cudzego nieszczęścia,bo karma lubi wracać...
Jest mnóstwo awarii i usterek w Chr o których można usłyszeć tylko od serwisantów,ile jest tutaj faktycznych uzytkownikow resorakow na forum?2% w skali kraju? Mnóstwo użytkowników nawet nigdy nie wejdzie na forum tylko odrazu atakują serwis,dlatego dużo rzeczy nie ujrzy światła dziennego.Juz w pierwszych miesiącach użytkowania usłyszałem w serwisie że Chr to najbardziej niedorobiona i awaryjna Toyota

Offline Frexor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #576 dnia: 26 Kwietnia 2018, 13:49:58 »
@Frexor - obawiam się że nikt ci nie powie czy warto wydać xxxxx kasy za wygląd i inne "miękkie" kwestie - to sprawa zbyt subtelna i indywidualna. To już tylko sam musisz sobie odpowiedzieć.
ALe dziwnie podchodzisz do tego tematu: jeśli najważniejsza jest dla ciebie kwestia kosztowa to powinieneś szukać w skodzie, fiacie, dacii - bo jeśli patrzy się z takiej perspektywy - to te auta mają najlepszy tzw "business case", bo są tanie, mają opcje gwarancji do 5 lat (więc brak kosztów niespodziewanych), a każdy z nich robi to samo. Ekstra koszty paliwa w autach więcej spalających nie uzasadnią wydania więcej kasy na zakup  - bo różnice są zbyt duże.
A skoro rozważasz wg innych kryteriów to sam musisz te kryteria wycenić  ew określić warunki brzegowe - a dopiero wtedy można powiedzieć co sie bardziej opłaca

Akurat miałem 2 kryteria: hybryda i crossover. Chyba na siłę próbowałem uzasadnić wyższą o kilkanaście tysięcy cenę C-HRa przy niemal identycznym wyposażeniu. Dzisiaj jeszcze raz przejadę się Toyotą, ale raczej kupię Niro. C-HR ma fajny wygląd, ale jednak ma on minusy - widok z tyłu i mniej miejsca w środku, a przynajmniej Toyota wydaje się mniejsza/ciaśniejsza.

Offline Rescars

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #577 dnia: 26 Kwietnia 2018, 14:37:19 »
A skoro rozważasz wg innych kryteriów to sam musisz te kryteria wycenić  ew określić warunki brzegowe - a dopiero wtedy można powiedzieć co sie bardziej opłaca

Akurat miałem 2 kryteria: hybryda i crossover. Chyba na siłę próbowałem uzasadnić wyższą o kilkanaście tysięcy cenę C-HRa przy niemal identycznym wyposażeniu. Dzisiaj jeszcze raz przejadę się Toyotą, ale raczej kupię Niro. C-HR ma fajny wygląd, ale jednak ma on minusy - widok z tyłu i mniej miejsca w środku, a przynajmniej Toyota wydaje się mniejsza/ciaśniejsza.
Z tylu w c-hr jest lipa wrecz tragedia miejsce jest ale czujesz sie jak w bunkrze

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Remek

• Gość
« Odpowiedź #578 dnia: 26 Kwietnia 2018, 19:12:27 »
Widziałem tego Kia Niro dzisiaj na żywo i o ile na zdjęciach z folderu reklamowego wygląda jeszcze jako tako to na żywo wygląda jak każda inna kia czyli nijako, zupełnie nowe auto a zlewa się z masą innych aut.

Widzę, że w wątku wypowiada się sporo osób które CHR nigdy nie jeździły a największy kontakt mają z autem na ulicy.
Radzę nie gadać tyle głupot tylko przejechać się CHR w wersji hybrid i 1.2T porządnie a później jakieś jakieś wnioski wyciągać.

Po 1. CHR to pierwsze ekscytujące auto od naprawdę dawna jakie zrobiła Toyota. W ogóle nie powinno być pod marką Toyoty tylko Lexusa, bo toyota to niezawodność, jakość i wykończenia ale nuda do wożenia ludzi z A do B a CHR taka nie jest. Wygląda ekstrawagancko i prowadzi się świetnie,(GT86 nie jest budowane przez toyotę tylko subaru od razu dla nadgorliwych)

po 2. CHR fantastycznie się prowadzi bo ma zestrojowe ala sportowo zawieszenie, na serpentynach do zjazdu i wjazdu na drogi szybkiego ruchu można jechać 80-100km/h a auto w ogóle się nie buja dla mnie petarda, ostatnie auto które miałem tak zestrojone sportowo to była Mazda MX5

po 3. Widoczność z tyłu jest kiepska dlatego toyota dała kamerkę cofania w standardzie do każdego auto i to w zupełności rozwiązuje problem szerokich słupków.

po 4. Ciemność z tyłu moim pasażerom nie przeszkadza, specjalnie dopłaciliśmy do wersji dynamic by mieć te ciemne szyby bo auto wygląda z nimi znacznie lepiej + czarny dach

Bez obrazy ale inne toyoty, aurisy, yarisym aygo strajgo i inne popierdółki nie umywają się do CHR i ciężko uwierzyć, że ta sama firma produkuje te auta.

Z tą dopłatą do Toyoty vs Kia zastanów się czy różnica w cenie Ci się nie  zwróci przy sprzedaży gdzie taka Toyota może stracić mniej na wartości niż KIA?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #579 dnia: 26 Kwietnia 2018, 19:24:03 »
. CHR to pierwsze ekscytujące auto ........W ogóle nie powinno być pod marką Toyoty tylko Lexusa,
Chcesz się dowartościować, czy naprawdę w to wierzysz? Jeszcze napisz, że to samochód klasy premium
Bez obrazy ale inne toyoty, aurisy, yarisym aygo strajgo i inne popierdółki nie umywają się do CHR i ciężko uwierzyć, że ta sama firma produkuje te auta
To już nieźle odleciałeś w tym zachwycie.
ostatnie auto które miałem tak zestrojone sportowo to była Mazda MX5
Musiałeś coś mieć nie tak w zawieszeniu Mazdy, jeżeli porównujesz do niego C-HR, albo nigdy nią nie jeździłeś.
« Ostatnia zmiana: 26 Kwietnia 2018, 19:32:21 wysłana przez pireus »

mattman

• Gość
« Odpowiedź #580 dnia: 26 Kwietnia 2018, 19:35:14 »
Remek, dużo w tym prawdy.

Offline Vega

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #581 dnia: 26 Kwietnia 2018, 19:50:51 »
Hybrydy toyoty to już lata doświadczeń, kia- możesz wkraczyć na grząski grunt i pięć lat gwarancji może nie pomóż
« Ostatnia zmiana: 26 Kwietnia 2018, 19:55:05 wysłana przez Vega »

Offline Frexor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #582 dnia: 26 Kwietnia 2018, 20:54:57 »
No niestety, jeszcze w tym roku nie dołączę do waszego grona. Ostatecznie zdecydowałem się na Kia Niro.
Udało mi się nakłonić sprzedawcę w Toyocie i pojeździłem niemal godzinę. Trochę miasta i nawet wyskoczyłem na drogę z ograniczeniem do 120 km/h. Później pojechałem do Kia i również pojeździłem z 40 minut.

Ogólne spostrzeżenia Toyota vs Kia:

Toyota C-HR:
+ w mieście przy 50~ km/h nieco łatwiej zmusić samochód do nagłego przyspieszenia, jednak ta różnica nie jest na tyle duża, by jakoś szczególnie się tym zachwycać
+ nie ma zmiany biegów, przez co w mieście samochód wydaje się płynniejszy
+ siedzenia mają lepiej wyprofilowane boczki, przez co przy dosyć agresywnej zmianie pasa człowiek praktycznie się nie porusza
+ można zejść niżej ze spalaniem. Mi się udało osiągnąć 4.1l
+ lepszy wygląd, ładniejsze światła
+ trochę sztywniejsze zawieszenie
+ większy bagażnik
+ możliwe, że dłużej/łatwiej jechać na silniku elektrycznym. Jednak całkiem możliwe, że to po prostu zależy od tego, jak wyczuje się samochód
- na trasie ten samochód już lekko rozczarowuje
- przy prędkościach 120-140 jest już trochę głośno
- środek wygląda ciekawie, ale jest mniej miejsca niż w Niro
- system multimedialny chodzi wyraźnie wolniej niż ten w Niro
- nawigacja jest mniej czytelna i wolniejsza (przeliczanie trasy, przybliżanie/oddalanie)
- dużo wyższa cena
- sporo błyszczącego plastiku

Kia:
+ przestronniejszy środek
+ dużo lepsza ergonomia przycisków, szczególnie na kierownicy
+ dużo lepsza widoczność
+ nawiew na tylną kanapę
+ schowek na okulary
+ gniazdo 220V
+ lepsza jakość kamery cofania + linie pokazujące tor jazdy samochodu
+ szybszy system multimedialny
+ na trasie jest wygodniejszy i mniej pali
- nożny hamulec postojowy
- dużo gorsze fotele
- stonowany środek, ale zdecydowanie nie jest tak nudny jak w np. VAG. Stonowany, ale przy tym lekko nowoczesny.
- na początku trudniej wyczuć jazdę w Eco - na silniku elektrycznym
- samochód z wyglądu po prostu nudny, niczym się nie wyróżnia

Gdyby coś jeszcze mi się przypomniało, to dopiszę.

W prowadzeniu oba samochody są niemal identyczne. Toyota trochę lepiej sprawdza się przy dynamicznej jeździe po mieście, ale zdecydowanie to nie mój styl. Skrzynia w Toyocie również wydaje się stworzona typowo pod miasto. Jednak to nie jest tak, że C-HR jest dużo lepszy do miasta. Kia również świetnie się spisuje i naprawdę ciężko się do czegoś przyczepić. Sam wygląd wnętrza i wygląd zewnętrzny to jeśli ktoś lubi taki styl - niebo a ziemia. Jednak ja raczej staram się wszystko przekalkulować, wygląd jest gdzieś bliżej końca. Chociaż nie ukrywam, Toyota bardzo mi się spodobała.
Tak jak wspomniałem wcześniej, gdyby różnica w cenie była mniejsza, to wziąłbym Toyotę. Niestety, ale przy rabatach, jakie otrzymałem różnica wyniosła 21 tys.! Toyota 215 tys., a Kia 104 tys. i to wszystko przy niemal identycznym wyposażeniu.

Z tą dopłatą do Toyoty vs Kia zastanów się czy różnica w cenie Ci się nie  zwróci przy sprzedaży gdzie taka Toyota może stracić mniej na wartości niż KIA?

Zastanawiałem się nad tym i w zasadzie nic nie wymyśliłem. Niro i C-HR to nowe modele i ceny lekko używanych modeli są praktycznie takie same jak te, które da się wynegocjować w salonie. Wziąłem pod lupę Kia Sportage z rocznika 2016/2017 i uwzględniając wyposażenie, to ten model nie stracił nawet 10% przez 2 lata.
Na sam koniec w Kia wynegocjowałem tańszą dopłatę za lakier + 4% zniżki. Także ostatecznie za samochód zapłaciłem 104 tys. Toyota po rabatach kosztowała 125 tys.

Hybrydy toyoty to już lata doświadczeń, kia- możesz wkraczyć na grząski grunt i pięć lat gwarancji może nie pomóż

Może się okazać, że masz rację, jednak Optima w wersji hybrydowej już jest trochę na rynku i jakoś szczególnie nie widać niedoróbek. Oczywiście zdarzają się mocno niezadowoleni klienci, bo ich samochód ciągle się psuje, ale również takich można znaleźć w Toyocie. Warto też dodać, że Niro to samochód od początku stworzony jako hybryda. Płytę podłogową i niektóre elementy dzieli z Hyundai IONIQ.
Nie jest to małżeństwo na całe życie. Mam nadzieję, że samochód nie wyśle mnie z torbami :D

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #583 dnia: 26 Kwietnia 2018, 21:23:14 »
No niestety, jeszcze w tym roku nie dołączę do waszego grona. Ostatecznie zdecydowałem się na Kia Niro.
Napisz za jakiś czas czy była to dobra decyzja
E18_Prestige_MultidriveS

Remek

• Gość
« Odpowiedź #584 dnia: 26 Kwietnia 2018, 21:34:51 »

Szerokiej drogi  :good: Toyota się ceni i mają taki popyt na CHR, że ich możliwości rabatowe są trochę ograniczone. Jeśli chciałbyś CHR w podobnej lub niższej cenie musiałbyś zobaczyć 1.2T ale Ty szukasz hybrydy więc różnica cenowa podjęła za Ciebie decyzję.
Moja żona pracuje w modzie więc estetyka i design miała tak duże znaczenie, że różnica w cenie nie miałaby już takiego znaczenia. Na szczęście autem super się jeździ więc stosunek użytkowy do ceny wypada nieźle.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl