Autor Wątek: LPG w Yaris II 1.3 87KM - czy ma to sens?  (Przeczytany 25151 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline doprz

• Toyot Leżący
  • *
LPG w Yaris II 1.3 87KM - czy ma to sens?
« dnia: 16 Marca 2017, 13:44:43 »
Witam,

jeżdżę swoim Yarisem II 1.3 87km z 2007r. już prawie 4 lata.
Ostatnio przejrzałem na autocentrum zapiski swoich tankowań i doszedłem do wniosku, że na gazie trochę bym zaoszczędził ;)
(Yarisek pali mi średnio 8 litrów, jeżdżę rocznie 12-14.000 km).
Zawsze byłem pewien, że silniki Toyoty VVTI nie tolerują gazu, ale po iluś postach, kilku forach doszedłem do wniosku, że chyba nie jest aż tak źle.
Zadzwoniłem do gazownika (ufam mu, gazował moje wcześniejsze auta, jest faktycznie znawcą tematu) i stwierdził, że nie ma żadnego problemu z instalacją do tego auta. Zalecił jedynie ustawienie dotrysku paliwa w górnym zakresie obrotów. Wycenił instalację na 2.300 zł.

Bym się skusił, ale boję się o silniczek mojej Toyotki.
Czy ktoś jeździ na gazie z takim silnikiem? Co sądzicie o tym?

pozdrawiam
Przemek

Offline LpgMasters

• Toyot Leżący
  • *
    • Auto gaz  montaż instalacji  LPG, serwis lpg Warszawa, strojenie instalacji lpg sondą AFR
Odp: LPG w Yaris II 1.3 87KM - czy ma to sens?
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Marca 2017, 23:43:33 »
Montaż instalacji lpg do Toyoty nie sprawia żadnego problemu.
Osobiście gazowałem przeróżne Toyoty.
Zaczynając od Yarisa, Aurisa, po terenówki Toyoty i takie dziwo jak Toyota Quantum.

Podstawa sprawa jeżeli chodzi o montaż lpg w samochodach japońskich to bardzo dobre  szybkie wtryskiwacze lpg.
Niestety często w tanich montażach lpg stosuje się żeby obniżyć koszt wtryskiwacze Valtek a potem to się strasznie mści
na właścicielu samochodu.

Wybór sterownika lpg jest mniej krytyczny. na rynku jest dużo dobrych sterowników gazowych, Stag, KME, Lpgtech, Optima, Zenit  itd.
Dotrysk benzyny do lpg nie jest potrzebny. A jak Twój gazownik o nim mówi to znaczy że ma małe pojęcie o regulacji instalacji.

Moim zdaniem nie da rady zrobić dobry montaż instalacji lpg za 2300zł do Toyoty. Cena wskazuje że dostaniesz instalację gazową lpg na tanich podzespołach.
Po jakimś czasie zemści się to na Tobie.

Napisz jakie podzespoły gazowe gazownik chce zamontować. 
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2017, 23:50:18 wysłana przez LpgMasters.pl »
serwis lpg Warszawa ,  montaż instalacji LPG Warszawa, strojenie AFR instalacji LPG,

Offline doprz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marca 2017, 07:34:46 »
Dodam, że mieszkam na prowincji. Miasto na podlasiu ;) może stąd ta cena?

Proponował STAGa, parownik Zavolli, ale o wtryskiwacze się nie pytałem.
A jakie ty proponujesz wtryskiwacze? Jakie inne podzespoły?

Dzięki za odpowiedź.
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2017, 07:36:41 wysłana przez doprz »

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marca 2017, 09:50:39 »
Z racji sentymentu do mojego byłego Yarisa pozwolę sobie na kilka słów...
Miałem do 2015 roku identycznego Yarisa - od nowości - również z 2007 roku z tym samym silnikiem.
Lpg na siłę można założyć do wszystkiego - ale czy warto? Pamiętaj, że Twój silnik nie ma automatycznego kasowania luzów zaworowych i będziesz musiał to robić co pewien określony czas a to dodatkowy koszt... i to nie mały - i potrzebny doświadczony fachman.  I chyba ten parametr (automatyka kasowania luzów) jest jednym z ważniejszych do przemyśleń odnośnie zakładania lpg i trwałości silnika współpracującego z lpg.
Jeśli chodzi o podzespoły to intalacja STAG-a jest dobrą opcją - wtryskiwacze z relacji wielu osób użytkujących jak i warsztatów - dobre są Barracudy. Do tego dobre węże i fachman z doświadczeniem, głową na karku. Na koniec dobra regulacja a później dbanie o systematyczne i w określonym czasie przeglądy i wymiany filtrów oraz tankowanie na sieciówkach - tyle.
Pozdrawiam
M.

Dodam, że mieszkam na prowincji. Miasto na podlasiu ;) może stąd ta cena?

Proponował STAGa, parownik Zavolli, ale o wtryskiwacze się nie pytałem.
A jakie ty proponujesz wtryskiwacze? Jakie inne podzespoły?

Dzięki za odpowiedź.

Offline doprz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Marca 2017, 10:36:15 »
właśnie tych luzów najbardziej się boję. Czytałem różne fora i jak zawsze ilu wypowiadających się tyle wersji i tyle racji. Na forach LPG piszą, że się da i nie ma żadnych obaw co do trwałości, jeżeli weźmie się za to dobry gazownik. Na forach mechaników znowu piszą o wypalonych gniazdach wydechowych, luzach zaworów itp.

I chyba faktycznie nie ma sensu zakładać gazu... dla ewentualnej oszczędności 1.200 zł rocznie (w przypadku moich przebiegów i nie licząc ewentualnych napraw z powodu LPG) szkoda zachodu.

Dzięki. Jeszcze chwilę pobiję się z myślami... ale myśl, że za 40.000 km będę musiał naprawiać silnik jest trochę dołująca.

Offline doprz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Marca 2017, 10:46:32 »
Z racji sentymentu do mojego byłego Yarisa pozwolę sobie na kilka słów... Miałem do 2015 roku identycznego Yarisa - od nowości - również z 2007 roku z tym samym silnikiem. .

Miałeś LPG w tym Yarku?

Offline shipen

• Początkujący
    • http://lukaszziewacz.pl/zmarszczki-na-policzkach-a-rysy-twarzy/
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Marca 2017, 12:23:00 »
Jeśli chodzi o podzespoły to intalacja STAG-a jest dobrą opcją - wtryskiwacze z relacji wielu osób użytkujących jak i warsztatów - dobre są Barracudy. Do tego dobre węże i fachman z doświadczeniem, głową na karku. Na koniec dobra regulacja a później dbanie o systematyczne i w określonym czasie przeglądy i wymiany filtrów oraz tankowanie na sieciówkach - tyle.

No właśnie trochę to też problematyczne, przeglądy itd. Na dłuższą metę się opłaca, ale czy warto? moim zdaniem niezbyt

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Marca 2017, 18:05:49 »
Z racji sentymentu do mojego byłego Yarisa pozwolę sobie na kilka słów... Miałem do 2015 roku identycznego Yarisa - od nowości - również z 2007 roku z tym samym silnikiem. .

Miałeś LPG w tym Yarku?

Nie zakładałem LPG z racji braku hydraulicznej regulacji zaworów właśnie

Offline Robsajson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Marca 2017, 23:07:11 »
Jeździ wiele aut, które mają hydrauliczne kasatory luzów zaworowych i mają się dobrze.
Znam dwie osoby, które na LPG w VVTi zrobiły 220 i 300 tys km i nadal jeżdżą.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl