Autor Wątek: Światła dzienne Prius III  (Przeczytany 40846 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Światła dzienne Prius III
« Odpowiedź #45 dnia: 18 Grudnia 2017, 21:37:37 »
A skąd załatwić taki zderzak lub takie ramki na te lampy?

Z tego co Wojtek napisał to pytałbym w ASO w D.

"Zestaw MS Design dedykowany do priusa 3, sprzedawany jakiś czas temu w Niemczech w ASO. Posiada wszelkie możliwe europejskie homologacje."

Może i nasze mogą coś takiego sprowadzić. Mniej inwazyjnie i pewnie taniej wyszedłby ten zestaw z Japonii.

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 18 Grudnia 2017, 22:56:32 »
Jakiś ślad tych świateł jest tu:

http://www.ms-design.com/uploads/tx_wcmsproducts/Toyota-Yaris-Exclusiv.pdf

W tym katalogu - może to jakaś wersja beta jest - nie pokazują właściwego obrazka dla priusa, one bardziej sa jak te w aurisie tam, takie jak u mnie na żywo.

i tu: https://www.yumpu.com/de/document/view/11154001/toyota-auris-neuindd-ms-design

Można w sumie do nich napisać z zapytaniem jakby ktoś chciał.

Do priusa nr się zgadza w katalogu,  znalazłem w papierach z DE od naszego priusa - maja oznaczenie MSD.T04.11.50TFL .

« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2017, 23:13:29 wysłana przez wojtekS »

Offline amokk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 19 Grudnia 2017, 21:05:16 »
Pytanie ile ludzi zamówi te lampy i będzie rezało zderzak lub kupi oryginalny...

Z góry zakładam, że większość będzie dalej jeździć na światłach mijania, mniejszość kupi żarówki dwufunkcyjne, a jedna, może dwie szarpnie się na homologowany zestaw.

Tak czy owak, wkrótce opis montażu przekaźnika i dodatkowo przycisku...

Offline amokk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 19 Grudnia 2017, 21:13:19 »
Miniaturki się powiększają, bo trzeba przeglądać forum w przeglądarce, a nie Tapatalku...

Niestety nie. Nie używam Tapatalku w ogóle. Przeglądarka chrome w laptopie odsyła do nieistniejącego linku imegshack (może nie jest publiczny i wymaga hasła). Na telefonie też oglądam wszystko przez chrome. Tobie (amokk) mogą się wyświetlać bo logujesz się automatycznie do konta imageshak itp...

WojtekS trochę więcej roboty jest, ale efekt też dobry  :good:
Na telefonie żony, przegladarka Chrome, niezalogowany, miniaturki się powiększają w nowym oknie...

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 03 Marca 2018, 21:18:53 »
Ja mam zamontowane takie zarowki w miejsce kierunkowskazow: https://pl.aliexpress.com/item/Toyota-Prius-LED-daytime-running-light-turn-signal-light-all-in-one-20w-high-power-5730/1871480373.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.OTpdpL

Sa to kierunkowskazy lacznie ze swiatlami dziennymi. Jestem zadowolony z efektu.

Offline Prius Driver

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 27 Maja 2018, 11:08:33 »
Ja mam zamontowane takie zarowki w miejsce kierunkowskazow: https://pl.aliexpress.com/item/Toyota-Prius-LED-daytime-running-light-turn-signal-light-all-in-one-20w-high-power-5730/1871480373.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.OTpdpL

Sa to kierunkowskazy lacznie ze swiatlami dziennymi. Jestem zadowolony z efektu.

A jak to kolego powiedz zamontowałeś i podłączyłeś ?  :o

Offline maxio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry 2025
« Odpowiedź #51 dnia: 27 Maja 2018, 11:28:29 »
są cztery przewody.Jeden masa,drugi do kierunków,trzeci do bezpiecznika na którym pojawia się napięcie po wyświetleniu kontrolki "READY" na wyświetlaczu a ostatni do postojowych
.Nie powiem Ci który to bezpiecznik,podłączałem toto w C4 brata,podłaczyłem tam do gniazda zapalniczki.Po przekręceniu kluczyka,jeśli przełącznik świateł jest ustawiony w pozycji "AUTO"(dzień) lub "WYŁ" ledy dzienne zapalają się .
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2018, 11:32:58 wysłana przez maxio »

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 04 Czerwca 2018, 13:00:07 »

Montaż był bardzo prosty, szczegółów Ci nie powiem bo mój mechanik to robił ale nie miał żadnego problemu z montażem.

Offline Prius Driver

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 04 Czerwca 2018, 18:55:14 »

Montaż był bardzo prosty, szczegółów Ci nie powiem bo mój mechanik to robił ale nie miał żadnego problemu z montażem.

Zderzak był zdejmowany ? Montaż według dołączonej instrukcji, bo u Nas nie ma alternatora ?

Offline amokk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 02 Sierpnia 2018, 08:26:58 »
W końcu zabrałem się za fachowe podłączenie świateł dziennych, tak jak miałem w planie.

To jest część 1 i dotyczy podłączenia przycisku wewnątrz samochodu, wiec dla tych, którzy nie będą montować przycisku polecam zaczekać na część 2, dotyczącą podłączenia przekaźnika w fabrycznej skrzynce.

Tutaj widać mini przekaźnik 5-pinowy, który idealnie pasuje do wolnego miejsca w fabrycznej skrzynce bezpieczników i przycisk, który również pasuje do fabrycznego otworu, obok regulacji wysokości świateł mijania.

Na powyższych zdjęciach widać, ze fabryka zadbała o przyszłościowe przepychanie przewodów z wewnątrz do komory silnika.
Od wewnątrz mamy otwór w kołnierzu gumowym obok wiązki przewodów, a z drugiej strony mamy wystający "dzyndzel" :)
Ja zlutowałem dwużyłowy przewód na długości 2 cm, tak aby koniec był ostry i łatwo przebiłem się na druga stronę.
Warto potem w środku do tego otworu gdzie wpychaliśmy przewód dać trochę silikonu, aby mieć pewność, ze woda nie dostanie się do środka, choć wątpię by do tego doszło, jeśli o tym zapomnimy.

Nie wiem, jak u Was, ale u mnie za panelem  z regulatorem wysokości świateł są dwie wtyczki luzem (na pewno do dodatkowych przycisków, ale nie wiem jakich) i do jednego z nich mozemy podłączyć podświetlenie przycisku.
Biały przewód z dwoma czarnymi paskami to masa i do niego podłączamy czarny przewód z przycisku, a zielony przewód to podświetlenie (pojawia się plus po włączeniu świateł postojowych) i do niego podłączamy żółty przewód z przycisku.
Wystarczy zlutować końcówki przewodów i wcisnąć do dziurek wtyczki.
Po tej operacji mamy podświetlenie napisu DRL, gdy włączymy światła postojowe czy mijania.

Panel z przyciskami bardzo łatwo zdjąć ciągnąc go do siebie, bo jest na wciski, a wtyczkę z wetkniętymi przewodami izolujemy.

Przeciągnąłem podwójny przewód 1mm2 głośnikowy, czarny i czarny z czerwonym paskiem.
Zielony przewód z przycisku podłączamy do czarnego przewodu, a niebieski do czarnego z czerwonym paskiem.

Ten czarny przewód z czerwonym paskiem ma dostawać + ze stacyjki, a czarny przewód idzie do + świateł postojowych.
Oczywiście tutaj będzie przekaźnik, wiec opisze co i jak po montażu.
Możemy nie stosować przekaźnika, ale wtedy trzeba ręcznie włączać światła dzienne, co mija się z celem.

CDN...

PS. Jako ciekawostke dodam, ze obecnie uzytkuje swiatla do jazdy dziennej z diodami Cree z tej aukcji -->> https://allegro.pl/wy21w-2w1-dzienne-swiatla-kierunkowskaz-led-cree-i7283904415.html i jestem duzo bardziej zadowolony, jesli chodzi o swiecenie i wyglad, a na pewno tez beda bardziej trwalsze ze wzgledu na radiator.

Moje poprzednie swiatla za 169 zl sam sobie uszkodzilem, zalewajac gumowa oslone elektroniki silikonem... :)
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2018, 08:45:31 wysłana przez amokk »

Offline amokk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 16 Sierpnia 2018, 21:43:15 »
Nim opiszę część 2 to zapraszam na krótki filmik...
https://www.youtube.com/watch?v=Hr7IdluhXGs
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2018, 21:48:26 wysłana przez amokk »

Offline amokk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 17 Sierpnia 2018, 08:19:29 »
Część 2...

Pewnie większość zamontuje przekaźnik luzem w skrzynce bezpieczników lub poza nią.
Ja postanowiłem wykorzystać wolne gniazdo obok małego, brązowego przekaźnika.
Gniazdo wychodzi jedynie dołem i do tego trzeba zdemontować skrzynkę bezpieczników, niestety bardzo dużo z tym pracy.
Dlatego postanowiłem spróbować wyjąć gniazdo górą i udało się, kosztem lekkiego pokiereszowania plastików mocujących to gniazdo.

Jeśli nie czujecie się na siłach można zakupić dodatkowe gniazdo pod mały przekaźnik na Allegro i podłączyć identycznie, jak opiszę poniżej.

Widoczny na zdjęciu w poprzednim poście mały przekaźnik ma 5 pinów, 2 duże i 3 małe.
Do dużego pinu nr 30 (na samym brzeg) podłączamy + ze stacyjki, czyli tam gdzie pojawia się plus po uruchomieniu samochodu.
W tym przypadku jest to bezpiecznik nr 25 PCU w skrzynce bezpieczników.
Niestety również trzeba by było całkowicie zdemontować skrzynkę by dostać się do przewodów bezpiecznika, więc przewód z pinu przekaźnika nr 30 wciskamy w pin bezpiecznika nr 25 i zakładamy bezpiecznik.
Nie pozwoli to na wypadnięcie przewodu.
Tam metoda jest chwilowa, bo zamierzam zakupić bajpas do bezpiecznika, taki jak na poniższym zdjęciu.

Środkowy duży pin nr 87 jest nieużywany.
Przewód ze świateł dziennych podłączamy do zielonego przewodu od przycisku DRL, a niebieski przewód od przycisku podłączamy pod mały, środkowy pin nr 87.
W innych przekaźnikach są oznaczenia 87A i 87B, jednak tutaj jest podwójne 87, ale mały i duży pin.
Przedłużenie przewodów od przycisków każdy zrobi sobie dowolnym kolorystycznie przewodem.

Oczywiście osoby, które nie chcą montować przycisku podłączają przewód ze świateł dziennych bezpośrednio do małego, środkowego pinu nr 87 w przekaźniku.

Mały pin z przekaźnika nr 85 podłączamy do masy, a mały pin nr 86 podłączamy do + ze świateł postojowych.
Bezpiecznik od świateł postojowych jest niestety w skrzynce bezpieczników w środku, więc by znów nie ciągnąć przewodów z komory silnika do wewnątrz samochodu, oba przewody z pinów 85 i 86 podpinamy do przewodów dochodzących do żarówki postojówki bezpośrednio przy wtyczce lampy.
Pin 85 do białego przewodu z czarnym paskiem, a pin 86 do brązowego (na tym przewodzie jest +).

Najprościej odizolować kawałek przewodu, dolutować wyżej wspomniane i zaizolować.

Na przewodzie od świateł dziennych zostawiłem oryginalny bezpiecznik 2A, z tym, że przelutowałem go w inne miejsce.
Efektem takiego podłączenia po uruchomieniu silnika zapalają się światła dzienne, a po włączeniu świateł postojowych czy mijania, dzienne się wyłączają.

Oczywiście jeśli mamy przycisk to świeci się dodatkowo kontrolka, po włączeniu świateł postojowych czy mijania kontrolka gaśnie i równocześnie zapala się podświetlenie przycisku DRL.

Wszystko jest pokazane na poniższych zdjęciach...
Gdy podłączę bajpas to zamieszczę dodatkowo zdjęcia po montażu.

Jeśli coś jest niezrozumiałe to proszę pytać...

Przypominam o filmiku z działania świateł dziennych...
https://www.youtube.com/watch?v=Hr7IdluhXGs
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpnia 2018, 08:28:52 wysłana przez amokk »

Offline eprom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 17 Sierpnia 2018, 11:43:19 »
Czy u Was również w P3 w wersji przed liftem czyli bez fabrycznych dziennych jest fabrycznie zamontowany przekaźnik opisany jako DRL ? U mnie jest taki przekaźnik ale nie włącza się po uruchomieniu samochodu.

Offline amokk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 17 Sierpnia 2018, 12:14:55 »
Napisz jaki numer, kolor, gdzie się znajduje, ewentualnie wklej zdjęcie...

Offline amokk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 21 Sierpnia 2018, 01:51:31 »
Czy u Was również w P3 w wersji przed liftem czyli bez fabrycznych dziennych jest fabrycznie zamontowany przekaźnik opisany jako DRL ? U mnie jest taki przekaźnik ale nie włącza się po uruchomieniu samochodu.
Odpowiedziałem i czekam na informację lub zdjęcie...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl