Autor Wątek: wygłuszanie starlety  (Przeczytany 4945 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grucha

• Gość
wygłuszanie starlety
« dnia: 24 Kwietnia 2005, 13:18:43 »
Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak wygłuszyć Starletkęcoby w środku nie było tak głośno? Oczywiście nie mam na myśli wymiany silnika na elektryczny tylko o wytłumienie matami. Nie chodzi mi również o tłumienie audiofilskie, gdyż audiofilem nie jestem. Po prostu chce mieć w autku cicho, gdyż dużo jeżdżęi strasznie mi szumi we łbie po dłuższej trasie.
Pozdrawiam!!!
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 09:48:18 wysłana przez Janmor »

damian

• Gość
wyg³uszanie starlety
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Kwietnia 2005, 13:36:13 »
proponuje od wygłuszenia silnika!!!,tzn.maski przedniej!!!Nie wiem jak u ciebie,ale u mnie nie był wygłuszony!!!Dało to sporo!!!Poza tym proponuje maty wygłuszające na drzwi,i powinno wyć znacznie lepiej!!!U mnie zdało egzamin!!!Pozdrawiam! :aclap

Smok

• Gość
wyg³uszanie starlety
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Kwietnia 2005, 13:47:27 »
czytaj TU: http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?t=1566&highlight=maty
co prawda nie Starlet tylko Yaris ale maty takie same

krystek

• Gość
wyg³uszanie starlety
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Kwietnia 2005, 14:34:54 »
powiedzcie ni proszęczym różni sięmata tłumiąca APP od mat bitumicznych używanych w budownictwie. Pytanie może dziwne ale 1 arkusz maty APP kosztuje około 5zł, a rolka bitumicznej kosztuje 20 do 30 zł a jest jej dużo więcej. Wiem że mogą sięzaraz zdarzyć odpowiedzi że jedna jest do wygłuszania a druga nie, ale skład maja ren sam poza tym ta budowlana ma jeszcze folie aluminiową na zewnętrznej stronie.

grucha

• Gość
wyg³uszanie starlety
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Kwietnia 2005, 22:36:15 »
Dzięki wszystkim!!! Tylko mam jeszcze pytanie do Smoka - skąd taką fajną gąbkęwytrzasnąć. Maty o których mówi Damian można zamówić na allegro, ale tych gąbek nigdzie nie widziałem. Pozdrawiam.
Aha jeszcze jedno do Krystka. Pracowałem trochęjako sprzedawca na dziale budowlanym i wiem, ze na pewno mata budowlana nie ma kleju na całej powierzchni poza tym może być na tzw. welonie szklanym lub tekturowym.
Mata w tej cenie jest na pewno na tekturowym, więc jej właściwości są na pewno inne. Ciężar podobny i pewnie smoła i bitumit ten sam, ale podejrzewam, że welon, brak kleju i przede wszytkim patent którym kieruje sięproducent, a więc pewnie i tłumienie akustyczne, ktróre jest tajemnicą owego wytwórcy spowodowało, że cena jest o wiele wyższa!!! Papy w budownictwie pełnią rolęizolatora, a za wytłumienie odpowiedzialne są wełny mineralen tzw. akumaty, więc może to jest połączenie jednego i drugiego.

krystek

• Gość
wyg³uszanie starlety
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Kwietnia 2005, 09:13:30 »
Cytat: grucha
Aha jeszcze jedno do Krystka. Pracowałem trochęjako sprzedawca na dziale budowlanym i wiem, ze na pewno mata budowlana nie ma kleju na całej powierzchni poza tym może być na tzw. welonie szklanym lub tekturowym.
Mata w tej cenie jest na pewno na tekturowym, więc jej właściwości są na pewno inne. Ciężar podobny i pewnie smoła i bitumit ten sam, ale podejrzewam, że welon, brak kleju i przede wszytkim patent którym kieruje sięproducent, a więc pewnie i tłumienie akustyczne, ktróre jest tajemnicą owego wytwórcy spowodowało, że cena jest o wiele wyższa!!! Papy w budownictwie pełnią rolęizolatora, a za wytłumienie odpowiedzialne są wełny mineralen tzw. akumaty, więc może to jest połączenie jednego i drugiego.

przyznaje że masz racjęjeśli chodzi o wytłumienie i to że do tego słuzy wełna lub gąbka. Mata bitumiczna o której mówie jest produktem z przeplotem z włukna szklanego z własnym klejem (używane jest to do uszczelnień przy fasadach i świetlikach aluminiowo szklanych - i jest przystosowana do pracy w extremalnych warunkach).
A teraz tak IMO maty bitumiczne i teraz juz wszystko jedno jakie czy te od APP czy te bitumiczne (o których tu wspominam) przy zastosowaniu do drzwi samochodowych będą pełnić tylko i wyłącznie jedną funkcję, a mianowicie zamkną otwory w karoserji drzwi, tworząc tym samym puszkęrezonansową dajaca lepszy odbiór basów. Jeżeli chcemy jeszcze bawić sięw tłumienie, jakąś eliminacje dudnień należy moim zdaniem wtedy zastosować gąbkę. Jednak drzwi nie muszą nią (tą gąbką) byc wyklejone całe całe. Wstarczy zastosować to w jednym miejscu naszej puszki rezonansowej (zobaczjak jest skonstruowana kolumna głośnikowa) i powinna być to w miare cieńka i płaska gąbka. Oczywiście jasne jest to że efektu jaki mamy w kolumnach tu nie osiągniemy, ale przecież idea i zasada działania jest identyczna, a my jedynie swoim działaniem możemy do tego dążyć.

Woytek

• Gość
wyg³uszanie starlety
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Kwietnia 2005, 12:06:45 »
To w końcu jak wyciszyć samochód (maskę) gąbką czy matą???? a może matęna gąbkę?

krystek

• Gość
wyg³uszanie starlety
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Kwietnia 2005, 12:13:30 »
pod kontem samego wyciszenia tak jak podał to Smok i jest to super. Ja swoje rozważania opierałem jedynie na różnicach (a właściwie IMO ich braku) między matami bitumicznymi. To tez nie chodzi o to że nie lubie mat APP ale te musze zamawiać, natomiast te drugie mam pod ręką.

Offline qbann

• Toyot Pełzający
  • **
wyg³uszanie starlety
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Kwietnia 2005, 15:30:13 »
Cytat: Woytek
To w końcu jak wyciszyć samochód (maskę) gąbką czy matą???? a może matęna gąbkę?

Maty w zależności od twardości mają tłumić odpowiednie częstotliwości rezonansu blachy. Wystarczy zajrzeć pod spód swojego blaszanego zlewozmywaka, żeby zorientować sięo co chodzi. Spróbuj odkleić taką matęspod zlewu i puścić wodę. Różnica kolosalna. Oczywiście jak przeprowadzisz taki eksperyment, to matęmusisz przykleić nową, więc z zastanów sięczy warto.  :cnice  Plus jest taki, że poznasz co tłumi rezonans i w jakim zakresie. IMHO gąbka nadaje sięgłównie do wyciszania głośników, w mniejszym stopniu wnętrza samochodu, chociaż pod tapicerkęsięnada bo jest elastyczna i może wytłumić jej drżenia. W miejscach gdzie nie potrzeba wykorzystywać elastyczności gąbki, do tłumienia hałasu raczej lepsze są różnego rodzaju filce.

Offline qbann

• Toyot Pełzający
  • **
Re: wyg³uszanie starlety
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Kwietnia 2005, 15:37:00 »
Cytat: grucha
Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak wygłuszyć Starletkęcoby w środku nie było tak głośno? Oczywiście nie mam na myśli wymiany silnika na elektryczny tylko o wytłumienie matami. Nie chodzi mi również o tłumienie audiofilskie, gdyż audiofilem nie jestem. Po prostu chce mieć w autku cicho, gdyż dużo jeżdżęi strasznie mi szumi we łbie po dłuższej trasie.
Pozdrawiam!!!

Ta Twoja starleta to jest P8? One takie głośne w środku?
Wg. mnie P9 jest całkiem dobrze wyciszona. Spory hałas wytwarza natomiast nawiew. Pewnie większość samochodów da sięjeszcze bardziej wyciszyć, ale pytanie czy efekt będzie wyraźnie słyszalny.

dEF

• Gość
wyg³uszanie starlety
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Kwietnia 2005, 20:29:01 »

Z tego co slyszalem to mata najzwyczajniej w swiecie bedzie sie niemilo kleila...
Pod maska panuja sluszne temperatury, a tego typu maty kladzie sie wlasnie na cieplo.
Ja proponuje wziac taka gabke z innego samochodu i dostosowac do maski starlety (sam zreszta jakis czas temu o tym myslalem). Tu przyciac, tam przyciac, jakos to wszystko przymocowac i bedzie git.

Offline qbann

• Toyot Pełzający
  • **
wyg³uszanie starlety
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Kwietnia 2005, 10:27:29 »
końcu jak wyciszyć samochód (maskę)

O przeoczyłem fakt, że chodziło o maskę. Widziałem w Norauto gąbkędo tego celu (około 70zł/szt). Natomiast w CC była pod maską jakaś dziwna włóknina. Ale czy to coś dawało to nie wiem. I tak było głośno w środku. Może sięmylę, ale samo wyciszenie pokrywy silnika nie wiele wniesie. Myślę, że podłoga drzwi i nadkola to jest główne źródło hałasu. Czytałem już o różnych działaniach mających wyciszyć wnętrze. Był jeden taki, który użył do tego celu karimaty (podłoga), podobno z dobrym skutkiem. Wyciszał też wnętrze deski rozdzielczej. Chyba to też jest dobry pomysł, bo  deska jest całkiem niezłą komorą rezonansową.   :wink:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl