Autor Wątek: Lewarek na N + hamulec postojowy - dlaczego ciągle pracuje silnik spalinowy?  (Przeczytany 6280 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline blooop

• Toyot Leżący
  • *
Podsumowując: auris po puszczeniu hamulca jedzie, a mercedes stoi aż nie wciśniesz gazu, czyli to, co pisałem na początku i czego mi właśnie brakuje... można się rozejśc  :-)

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
Instrukcja wyraźnie mówi o tym, że w czasie takiego postoju jak na światłach, nie należy przełączać skrzyni z trybu D. Od świecenia stopami gorsze jest nieumiejętne posługiwanie się światłami przeciwmgielnymi tak samo przednimi jak i tylnymi. W tej kwestii nie widzę najmniejszego problemu.

Offline car owner

• Toyot Leżący
  • *
Ja nie używam pozycji N w ogóle.
Podczas postoju na światłach skrzynia jest w pozycji D i wciskam P, tak zalecił pan z salonu, no i wciśnięty hamulec nożny.
Ręczny tylko zaciągam kiedy wyłączam auto
Auris II 1.8 VVT-i HSD Excel Touring Sports
Auris II 1.6 Sport
Verso 1.8
Yaris 1.33

Offline T.Wojtek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C. Cross PE
Jeździłem teraz zastępczym kilka dni i szlag mnie jasny trafiał od tego trzymania nogi na hamulcu. Próbowałem na światłach tylko "P" ale zanim załapałem, że trzeba wciskać hamulec by to wyłączyć, to zablokowałem lewoskręt w Sienkiewicza na cały cykl o 8:00 rano, a w Łodzi od tego może stanąć całe centrum ;) W manualu nigdy nie stoję na zasadniczym, tak się nauczyłem i mi niewygodnie z automatem.

Wysłane z telefonu
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2017, 21:38:41 wysłana przez T.Wojtek »

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Może w kolejnej wersji manual będzie za dopłatą, bo wygoniejszy ;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Instrukcja wyraźnie mówi o tym, że w czasie takiego postoju jak na światłach, nie należy przełączać skrzyni z trybu D.

W którym miejscu instrukcji jest tak napisane?

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
Napędy hybrydowe Toyoty pomimo fajnej i odmiennej konstrukcji zachowuje się jak zwykłą skrzynia automatyczna. Pełza, nie należy stać na N itp. Każdy automat tak robi. Operowanie również zaleca się tak jak w zwykłym automacie.

To o czym mówicie (że nie trzeba trzymać hamulca a auto stoi na hamulcu) jest funkcją HOLD. Mają to Mercedesy, BMW, Lexusy i pewnie inne marki luksusowe również. To nie skrzynia "stoi" tylko samochód trzyma za nas hamulec tak jak byśmy to robili nogą. Automat, czy układ hybrydowy próbuje pełzać ale samochód trzyma ciśnienie w hamulcach. Taka sytuacja może trwać 3 minuty. Układ może zadziałać tylko kiedy kierowca ma zapięty pas bezpieczeństwa, oraz drzwi kierowcy są zamknięte. Jeśli miną 3 minuty, bądź kierowca odepnie pas, bądź otworzy drzwi samochód samoczynnie włączy bieg neutralny (nawet kiedy wybierak jest na "D"), oraz zaciągnie elektryczny hamulec ręczny. Nastąpi bezpieczne unieruchomienie samochodu gdyby kierowca wysiadł/zasłabł. Tym samum układ ten jest dostępny chyba tylko w samochodach z elektrycznym hamulcem ręcznym (na przykładzie marki Lexus).

Aurisy, Priusy, Lexus CT tego nie mają. Trzeba trzymać hamulec naciskając nogą.

Zupełnie osobną funkcjonalnością jest HAC (czy tam Hill Holder)(Prius, Auris, CT). Układ ten służy do podtrzymania ciśnienia w układzie hamulcowym na około 3 sekundy podczas ruszania pod górę. Oczywiście można sobie to włączyć na płaskim ale z racji tego, że trzyma krótko oraz mamy w samochodzie automaty które pełzają to ta funkcja jest bez sensu. Uruchomienie następuje przez głębokie wciśnięcie hamulca zasadniczego. Nie posiada on funkcjonalności jak HOLD.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl