Autor Wątek: TOYOTA IQ - pompka spryskiwacza  (Przeczytany 974 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rob1_s

• Prawie Toyot
TOYOTA IQ - pompka spryskiwacza
« dnia: 19 Marca 2017, 22:51:22 »
Witam. Od 4 lat jestem posiadaczem tego miejskiego wozidełka. Wczoraj przestała działać pompka spryskiwacza przedniej szyby. Nie słychać nawet silniczka. Bezpieczniki sprawdziłem - są OK. W najbliższym czasie będę musiał dostać się do pompek. Wszystko zależy od czasu i pogody. Jak wyjmą pompkę to podepnę ją na krótko do aku i na 100% będę wiedział, czy to pompka, czy instalacja.
W każdym razie chcę się przygotować jak najlepiej to tematu pt. "zakup pompki" i właśnie dlatego mam pytanie.
Czy ktoś z forumowiczów ma wiedzę, czy pasuje pompka od innego modelu, np. Yaris, czy też jestem skazany na pompkę dedykowaną tylko do IQ. Najlepiej jakby ktoś miał dostęp do serwisówki i mógł sprawdzić numery katalogowe.

Offline rob1_s

• Prawie Toyot
Odp: TOYOTA IQ - pompka spryskiwacza
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Marca 2017, 11:41:24 »
Skontaktowałem się z ASO. U nas taka pompka kosztuje 592zł brutto (nr katalogowy wg sprzedawcy: 85330-74010). W Stanach kosztuje od 40 USD (w promocji) do ok. 60. U nas nie znalazłem
Po zdjęciu koła i nadkola okazało się że numer jest inny (85330-71010) i na znanym portalu aukcyjnym można dostać zamiennik za ok 30zł z wysyłką. Na chwilę obecną (dopóki zamówienie nie dotrze i nie wymienią pompki) mogłem tylko przełączyć wężyki i włączając spryskiwacz tylny - pryska na przód. Dobra i taka prowizorka na krótki czas, bo jak wiadomo, z przodu szczególnie przy takich pogodach spryskiwacz musi działać. Z tyłu już nie koniecznie.
Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl