Autor Wątek: pojemnosc zbiornika corolla  (Przeczytany 17939 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
Odp: pojemnosc zbiornika corolla
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Października 2008, 23:52:17 »
[..]. ja zalalem 51,70l [..]

a moze dystrybutpr oszukiwał?
moj znajomy zalał kiedys 65litrów do 60-litrowego baka, zrobił awanture na stacji i oddali mu kase z miejsca..
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Października 2008, 08:35:55 »
a moze dystrybutpr oszukiwał?
byc moze ... moze byc wiele czynnikow, dlatego nie mam konkretnej teori zalewania baku 3 litry mniej lub wiecej od pojemnosci zbiornika

wg ksiazek  pojemnosc to 50L i juz ;-)

Offline Bonzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Października 2008, 22:42:02 »
Osobiście nie wiem, czym są podyktowane aż takie różnice w pojemnościach zbiorników w końcu takich samych - jeśli nie identycznych. Natomiast jestem całkowicie pewny co do przestrzeni powietrznych. Są one specjalnie umieszczone przez konstruktorów. Jeżeli ich nie ma nie można tankować paliwa do pełna, bo wyleci. To oczywiste. Rozszerzalności cieplnej podlegają wszystkie materiały. Można przeczytać o tym w byle podręczniku od fizyki.
Nawet samemu można wykonać takie doświadczenie: nalać do pełna naczynie z wodą i powoli je ogrzewać. Jak temperatura wody zacznie wzrastać ( zwiększa się objętość) woda wylatuje z naczynia. Im wyższa temperatura, tym więcej wody wyleci. Prawo to dotyczy wszystkich cieczy. Jeżeli zaś naczynie było by szczelnie zamknięte, to wzrost objętości spowoduje rozerwanie naczynia.
Przykład z życia: Rano zatankowałem auto z beczki do pełna "ile wlezie". Było zimno. W południe miałem plamę pod samochodem. Wyleciało na oko ok 3-4 l ON. Tak miałem kiedyś w Carinie. Sprawdziłem skąd leci. I właśnie paliwo kapało z owego odpowietrznika umieszczonego w najwyższym punkcie zbiornika, jakieś trzy centymetry nad lustrem paliwa zalanego do pełna zbiornika. W Corolli mam tych punktów i odpowietrzników aż dwa, a odprowadzenie od nich znajduje się pod filtrem paliwa w komorze silnikowej i zakończone jest jakimś cylindrycznym pojemnikiem z rurką wychodzącą na zewnątrz. W Carinie było podobnie, tylko owa rurka przerdzewiała i paliwo kapało z dziury w rurce koło zbiornika nie dolatując do końca owego układu.  Zresztą tam też wchodziło mi do zbiornika tylko 55 l mimo, że w instrukcji było napisane: poj. zbiorn. paliwa 60 litrów !!!
Co zaś się tyczy dziurki w korku.......... Oczywiście Radeks ma rację. W miarę ubywania paliwa w zbiorniku powstaje podciśnienie, które w pewnym momencie mogło by zniszczyć zbiornik. Dlatego konstrukcja korka umożliwia zasysanie powietrza i niedopuszczenie do "zassania" zbiornika - chociaż niewielkie podciśnienie jest w nim cały czas. Działanie korka łatwo sprawdzić dmuchając w dziurkę, lub zasysając powietrze z drugiej strony - jednak jest to mało przyjemna czynność.  :grin:
Dodatkowo, co nie wszyscy wiedzą, zassane powietrze zawiera parę wodną, która oziębiając się w nocy skrapla się na ściankach zbiornika. Jeżeli ktoś jeździ z prawie pustym zbiornikiem i tankuje zawsze tylko trochę paliwa powoduje bardzo intensywne zbieranie się wody na dnie. Dlatego producent zaleca tankowanie i utrzymywanie auta zawsze z pełnym zbiornikiem paliwa. Minimalizuje to zbieranie się kondensatu w zbiorniku. Z czasem ta woda trafia do filtra, a stamtąd do układu wtryskowego - i zaczynają się problemy.
Ale to już inna opowieść.
« Ostatnia zmiana: 08 Października 2008, 23:23:06 wysłana przez Bonzol »
Bonzol. Lubię pupcię mojej Rolki !!!

BliSki

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Października 2008, 17:12:26 »
Ja stawiam na to, że odpowietrzenie zbiornika kuleje i dlatego nie można wlać więcej.
U mnie wchodzi 48 literków max. Ale nigdy do głębokiej rezerwy nie dojechałem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl