Autor Wątek: pomoc w kupnie Auris  (Przeczytany 2034 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ksenon21

• Prawie Toyot
pomoc w kupnie Auris
« dnia: 25 Marca 2017, 14:51:10 »
Witam, jestem nowym użytkownikiem. Mam yarisaII : dokładnie żona(super miejskie auto). Mam pytanie jestem w 100% zdecydowany kupić aurisa I używanego rocznik 2009/2010 i zastanawiam nad skrzynią 6 biegową 132 KM, ich jest mniej niż 5 bieg z 124KM. Czy jest komfort jazdy lepszy? jak się spisują te silniki? (szukam benzynki 1.6 ) Dodam że jeszcze brałem pod uwagę mazde 3 II generacji. Może któryś z użytkowników  napisze coś o silnikach i o blachach Aurisa bo im więcej czytam różnych artykułów tym mniej wiem. dziękuję i pozdrawiam

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
Odp: pomoc w kupnie Auris
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Marca 2017, 16:48:29 »
Mam 1.6 124KM super jak jeździsz do 90 km/h. Przy wyższych prędkościach przydałby się 6 bieg. Natomiast 5 biegów też ma zaletę bo w trasie się biegów nie zmienia - od 50km/h do 200 na 5 biegu :)
Jeden i drugi silnik tak samo się nie zepsuje

Offline ksenon21

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Marca 2017, 17:37:08 »
Dziękuję za odpowiedź, takich oczekuję czyli jest bezawaryjna, robię do 10tyś rocznie czyli mało głównie po mieście. Jeszcze jak mógłbyś napisać jak jest z blachą, czy masz garażowane autko? i przy kupnie na co zwrócić szczególną uwagę. Niektóre auta tak maja że coś specyficznego dzieje się w danych modelach.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Marca 2017, 17:38:39 »
Jak możesz to szukaj Valve 132hp - jest duża różnica w spalaniu.

Thing

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Marca 2017, 07:42:40 »
Mogę potwiedzić że silnik jest bezproblemowy. Spalanie w mieście trzeba się przygotować na 9L/100km w trasie do stówki jadąc, można zejść do 6,5L/100. Auto na szóstym biegu nie jedzie i na przyspieszanie nie ma co liczyć (typowy nadbieg). Ogólnie motor z bardzo marnym momentem obrotowym gdzie do niecałych 4000obr/mni, nic się nie dzieje. Trzeba przygotować się na ciągłe redukcje biegów okupione głośną pracą silnika i wysokim spalaniem. Ogólnie mimo że silniczek nieawaryjny dla mnie duże rozczarowanie. Nie kupiłbym drugi raz. Myślę że fatalnie dobrano przełożenia skrzyni biegów, co owocuje wrażeniem że silnik nie daje rady napędzać tego auta.
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2017, 07:48:53 wysłana przez Thing »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Marca 2017, 19:09:12 »
jestem w 100% zdecydowany kupić aurisa I używanego rocznik 2009/2010 i zastanawiam nad skrzynią 6 biegową 132 KM, ich jest mniej niż 5 bieg z 124KM. Czy jest komfort jazdy lepszy? jak się spisują te silniki? (szukam benzynki 1.6 )

Miałem takiego po FL z 2010 roku (132KM , 6 biegów).
Silnik rzeczywiście bezawaryjny (sprzedany przy ok. 80tkm) , oleju nie brał ani grama  :good: (zresztą cały samochód też bezawaryjny  :good:)
W mieście (zależy co kto nazywa miastem  :cheesy:) spalanie 9-10 l/100 km to raczej norma (latem trochę mniej).
Przy skrzyni 6-cio biegowej trzeba namachać się lewarkiem  :-)
Jedynka krótka (do ruszania) , pomimo 132 KM asfaltu nie rwał.
Do spokojnej jazdy wystarczający  :good:.
Nie jeździłem takim 124KM , pięć biegów (pewnie mniej machania biegami) - ale wydaje mi się, że skrzynia "szóstka" jednak obniża obroty na trasie przez co komfort akustyczny się poprawia.
Gdybym miał wybierać brałbym mimo wszystko tego 132KM ze skrzynią 6-gange  :good:

Spalanie w mieście trzeba się przygotować na 9L/100km w trasie do stówki jadąc, można zejść do 6,5L/100. Auto na szóstym biegu nie jedzie i na przyspieszanie nie ma co liczyć (typowy nadbieg).

Potwierdzam.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Marca 2017, 02:01:51 »
Jeszcze jak mógłbyś napisać jak jest z blachą
W dwuletnim były żółte zacieki, ASO bez ogródek powiedziało że "ten typ tak ma" i żeby zabezpieczyć we własnym zakresie. Do tego dość szybkie zużycie hamulców, w skrzyni może losowo dojść do szybszego zużycia łożysk (~3000zł), napęd CD (ktoś tego jeszcze używa?) potrafi wariować (450zł za diagnozę+naprawa).

Thing

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Marca 2017, 07:24:47 »
Dodam że w tym modelu szybciej zużywają się tylne klocki hamulcowe. Ja wymieniałem już tył po 60 tys. km. Czyli trochę szybko. Lakier troche miękki. Jak próbowałem kiedyś zetrzeć kupę ptaka zrobiły się porysowania na pierwszej warstwie lakieru.

Offline m.i.p.s.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Marca 2017, 18:53:01 »
Bo w ptasiej kupie jest często piasek. Tego nie wolno trzeć, a raczej spłukać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl