Autor Wątek: Yaris III 2012. Oświetlenie bagażnika nie działa..pomocy  (Przeczytany 5449 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PipenP

• Początkujący
Odp: Yaris III 2012. Oświetlenie bagażnika nie działa..pomocy
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Grudnia 2020, 12:12:12 »
Witam, może temat już nieaktualny, ale może dla nowych posiadaczy Toyoty Yaris III   napisze jak można sobie poradzić z naprawą braku oświetlenia w bagażniku.  Jeśli po drodze nie są uszkodzone przewody, a żarówka jest na pewno sprawna to można zdemontować zamek i rozebrać go.
najpierw trzeba odblokować 4 zatrzaski i zdemontować klapkę z gniazdem do którego podpięta jest wtyczka.  W tej pokrywie znajduje się mikro przełącznik który odpowiada za zaświecanie i gaszenie lampki w bagażniku.  Przed zdemontowaniem go z tej klapki trzeba zobaczyć czy nie jest on przylutowany  i uważnie go zdemontować, u mnie nie zauważyłem czy on był przylutowany czy tylko ściśnięty, ale po odchyleniu go udało się go zdemontować.  W moim jeden styk był zaśniedziały a sam wyłącznik blokował się, brakowało mu  niewiele do zwarcia styków. Po rozebraniu tego mikro przełącznika  i delikatnym podszlifowaniu  bolca, który był popychany przez zamek i użyciu WD40 zaczął płynnie chodzić i nie zacinał się. Podczas składania delikatnie wsunąłem w wystające bolce z pokrywy zewnętrzne styki mikro przełącznika i za pomocą kombinerek doginałem do pozycji pierwotnej i za pomocą miernika sprawdziłem raz jeszcze czy jest przewodzenie tak jak powinno być. Na samym końcu po złożeniu wszystkiego na sucho testowałem przewodzenie, jeśli wszystko działa poprawnie można zamontować w samochodzie. Mam nadzieję że komuś to pomoże, a ostatecznością jest kupić nowy zamek który w ASO kosztuje ponad 500zł a używany można kupić do 100zł. W razie jakichkolwiek problemów proszę o wiadomość mogę podesłać zdjęcia.

Pozdrawiam

Offline silvox

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Yaris III 2012. Oświetlenie bagażnika nie działa..pomocy
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Grudnia 2020, 12:29:16 »
Jeśli masz fotki, zrób tutorial i wrzuć do "kompendium'.. Pozdro
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl