Autor Wątek: Auris HSD II FL 2016 Jak efektownie hamować?  (Przeczytany 6622 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Odp: Auris HSD II FL 2016 Jak efektownie hamować?
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Kwietnia 2017, 09:54:36 »
W mojej jest napisane, że jazda na biegu B może zwiększyć zużycia paliwa:

Cytuj (zaznaczone)
The shift lever offers four positions: R (Reverse), N (neutral), B (engine braking) and D (drive). For normal driving, D (drive) is absolutely fine, but should you need it, position B has the effect of engine-braking handy when descending a steep hill, for example. It’s not recommended to leave the car in position B for normal driving, mainly because you’d end up using more fuel than necessary!

http://blog.toyota.co.uk/hybrid-driving-technique-toyotas-top-tips-for-achieving-the-best-fuel-economy-in-your-hybrid
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2017, 09:59:46 wysłana przez mariuszs »

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Kwietnia 2017, 10:23:58 »
Zbig, hamowanie "biegiem B" na płaskim praktycznie nigdy się nie przydaje. Zawsze lepiej odzyskać jak najwięcej energii, no i wtedy silnik spalinowy nie pracuje. Na B zawsze pracuje i pomagając hamować odzyskujemy mniej energii elektrycznej. Jedynym wytłumaczeniem używania tego trybu na płaskim jest chęć mniejszego zużycia klocków, ale przewidując co się dzieje z przodu lepiej po prostu wcześniej zacząć hamować delikatnie. A w przypadku nagłej potrzeby hamowania i tak nie będziemy myśleć by przestawić bieg na B, tylko od razu mocno wciskamy hamulec.
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2017, 11:22:37 wysłana przez coolicz »

Offline kolektor77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Kwietnia 2017, 11:00:05 »
A czy hamowanie silnikiem w hybrydach nie działa tak samo jak hamowanie silnikiem w normalnych autach spalinowych?
Jak puszczasz nogę z gazu w spalinowym przy większej prędkości lub np. z górki to komputer jako chwilowe zużycie paliwa wskazuje 0 L/100, to w hybrydach by zrobili tak, że paliwo jest podawane? Jakoś mi to nie pasuje. Wydaje mi się (ale mogę się mylić), że w trybie B część energii idzie na M2, który kręci silnikiem spalinowym ale paliwo nie jest wtedy wtryskiwane.
Może ktoś to sprawdzić Hybrid Assistentem, ja mieszkam na równianach, to nie bardzo mam możliwości potoczyć się z górki na luzie z włączonym B jaki bez niego i porównać wskazania zużycia paliwa.

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Kwietnia 2017, 11:26:51 »
kolektor77, masz rację tryb B nie zużywa paliwa. Tutaj jest to dosyć szczegółowo opisane: http://techno-fandom.org/~hobbit/cars/b-mode.html

Offline kolektor77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Kwietnia 2017, 12:35:34 »
No ja to wiem, tylko zastanawiam się nad interpretacją tego co wypisują w instrukcji, którą cytuje mariuszs (drugi podpunkt).
Może chodzi o to, że jeżdżąc cały czas na B (niekoniecznie z górki) sprawiamy, że silnik rzadziej się wyłącza a to może faktycznie przedłożyć się na większe zużycie paliwa.

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Kwietnia 2017, 17:29:31 »
Wydaje mi się, że po prostu odzyskujemy mniej energii, przez co później mniej możemy użyć, a więc i więcej spalimy paliwa.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Kwietnia 2017, 17:43:35 »
Panowie,

to, że podczas codziennej jazdy po płaskim na B spalimy więcej jest oczywiste - auto po puszczeniu gazu wyraźnie zwalnia, co jest najczęściej niepotrzebne przy jeździe po płaskim. Na D po puszczeniu gazu 400m od świateł spokojnie się do nich dotoczę. Na B wyhamuje mnie 200m wcześniej i muszę wcisnąć gaz i dojechać do świateł spalając paliwo.

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Kwietnia 2017, 18:19:11 »
To nie kwestia tego czy wcześniej Cię wyhamuje czy nie. Naciskając delikatnie hamulec również wcześniej Cię wyhamuje i podczas samego tego manewru zwalniania odzyskasz więcej energii hamując bez trybu B. Ten tryb jest na góry, kiedy nie chcemy obciążać klocków oraz nie potrzebujemy już maksymalnie ładować baterii.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Kwietnia 2017, 20:24:51 »
Zgoda, ale problem dotyczy zwiększonego spalania przy ciągłym korzystaniu z trybu B. Jadąc normalnie i nie mając zamiaru hamować ale np. nieco zwolnić puszczam gaz i na D jadę dalej z niewielką utratę szybkości. Przy włączonym B prędkość tracę znacznie szybciej i muszę wcześniej wcisnąć gaz. To trochę tak, jakbym po po każdym zdjęciu nogi z gazu delikatnie wciskał hamulec czy zaciągał nieco ręczny ale wcale nie miał zamiaru się zatrzymać.

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Kwietnia 2017, 20:37:23 »
To jest jasne. Jazda ciągle z B byłaby trudna, bo tak jak piszesz, auto ciągle po odpuszczeniu gazu by hamowało silnikiem i przez to na pewno częściej trzeba by później używać gazu.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Kwietnia 2017, 20:39:36 »
Testowałem jazde na B i poniżej 5l/100km nie udało mi się zejść. Samochód praktycznie w ogóle się nie wyłącza. Ciągle pracuje silnik spalinowy. Po Jedzie na D rzadko kiedy przekraczam 5l/100km według komputera.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Kwietnia 2017, 23:22:20 »
Testowałem jazde na B i poniżej 5l/100km nie udało mi się zejść. Samochód praktycznie w ogóle się nie wyłącza. Ciągle pracuje silnik spalinowy. Po Jedzie na D rzadko kiedy przekraczam 5l/100km według komputera.

OK, ale skąd pomysł aby na B jeździć cały czas?  To jest tryb hamowania silnikiem i używa się go w podobnych okolicznościach jak hamowania silnikiem w spalinowym manualu. 

Dzisiaj kilkukrotnie jadąc na elektrycznym przełączałem na B i dalej jechał na elektrycznym.  Potem na końcówce Toruńskiej rozpędziłem się do 150 km/h, wrzuciłem B puszczając gaz i wytraciłem prędkość do 60 km/h - w kolejnym słupku wykresu pokazał się odzysk 60 Wh, czyli to nie jest tak że ten tryb całkiem wyłącza ładowanie baterii.

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Kwietnia 2017, 01:14:32 »
Nikt chyba nie mowil ze wylacza ladowanie baterii. Jednak mniej sie laduje bo czesc energii obraca motorem.
Lexus IS 300h Executive - 01/2014 - 137000km | Lexus CT 200h Executive - 05/2015 - 98000km | Yaris II 1.33 - 05/2011 - 93000km

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Kwietnia 2017, 18:43:05 »
Otóż to. Większość energii wytrąca silnik jak w zwykłym spalinowym na biegu. Wyłączając B całą energie przechwytuję elektryczny.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Kwietnia 2017, 00:55:37 »
Otóż to. Większość energii wytrąca silnik jak w zwykłym spalinowym na biegu. Wyłączając B całą energie przechwytuję elektryczny.

Chyba się nie do końca rozumiemy.  To może tak: Jaki masz profil naładowania akumulatora trakcyjnego podczas jazdy?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl