Autor Wątek: Prius III hak holowniczy  (Przeczytany 31638 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Prius III hak holowniczy
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Sierpnia 2018, 13:00:44 »
Czyli jak sprowadzę z zagranicy P3 z hakiem to nie będę mógł go zarejestrować w Polsce?

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Sierpnia 2018, 13:32:07 »
Czyli jak sprowadzę z zagranicy P3 z hakiem to nie będę mógł go zarejestrować w Polsce?

a czemu? hak możesz stosować do przewozu rowerów, a to już jest dozwolone. Sam sprowadziłem swojego P2 już z zamontowanym hakiem, nie miałem żadnym problemów przy pierwszej rejestracji, czy przy późniejszych przeglądach.
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpnia 2018, 13:34:32 wysłana przez dalu »
Prius 2

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Sierpnia 2018, 17:45:47 »
Czy w NL i DE prawo pozwala ciągnąć przez P3?

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Sierpnia 2018, 17:51:54 »
Kuuuur...ciągnąć przyczepę

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Sierpnia 2018, 18:16:10 »
Nie, nie pozwala ciągnąć przyczepy. Na haku można montować jedynie wieszak na rowery.
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Sierpnia 2018, 16:11:47 »
dalu    twoje odpowiedzi się wykluczają. Moje pytanie cytat (Czyli jak sprowadzę z zagranicy P3 z hakiem to nie będę mógł go zarejestrować w Polsce? )

ty odpowiedziałeś cytat
(a czemu? hak możesz stosować do przewozu rowerów, a to już jest dozwolone. Sam sprowadziłem swojego P2 już z zamontowanym hakiem, nie miałem żadnym problemów przy pierwszej rejestracji, czy przy późniejszych przeglądach.)

wcześniej pisałeś cytat
(nie wiem jak w P3 czy P4, ale w P2 nie masz klasycznego haka jak się to u nas rozumie, masz taki prostopadłościan na którym możesz zamontować tylko i wyłącznie platformę na rowery, wszystko inne nie przejdzie przeglądu, z tego powodu że prusaki (2 gen) nie mają homologacji na hak.)

Dlatego pytam ponownie. Jak sprowadzę z zagranicy P3 z hakiem to będę mógł go zarejestrować w Polsce?

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Sierpnia 2018, 16:25:43 »
Myślę, że nie będziesz miał żadnych problemów z rejestracją takiego auta.
Nie dostaniesz (raczej) pieczątki na hak w dowód, więc holowanie przyczepy nie wchodzi w grę.
Jak będą bóle to odkręcisz hak i po sprawie.

Offline maxio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry 2025
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Sierpnia 2018, 16:39:51 »
dalu    twoje odpowiedzi się wykluczają. Moje pytanie cytat (Czyli jak sprowadzę z zagranicy P3 z hakiem to nie będę mógł go zarejestrować w Polsce? )

ty odpowiedziałeś cytat
(a czemu? hak możesz stosować do przewozu rowerów, a to już jest dozwolone. Sam sprowadziłem swojego P2 już z zamontowanym hakiem, nie miałem żadnym problemów przy pierwszej rejestracji, czy przy późniejszych przeglądach.)

wcześniej pisałeś cytat
(nie wiem jak w P3 czy P4, ale w P2 nie masz klasycznego haka jak się to u nas rozumie, masz taki prostopadłościan na którym możesz zamontować tylko i wyłącznie platformę na rowery, wszystko inne nie przejdzie przeglądu, z tego powodu że prusaki (2 gen) nie mają homologacji na hak.)

Dlatego pytam ponownie. Jak sprowadzę z zagranicy P3 z hakiem to będę mógł go zarejestrować w Polsce?

Nie ma tu żadnej sprzeczności. W przypadku Priusa 2/3  okienko Q1/Q2 w dowodzie pozostaje puste.Czyli nie możesz niczego holować mimo że masz hak. W P4 okienko Q1 będzie zawierało liczbę 725. Proste jak drut
 :grin:

edit
mój bład, w P4 będzie to okienko Q2 ,ile miałoby być Q1 nie mam pojęcia ,ale z tego co piszę Toyota wychodzi chyba na jedno-tu problemem jest raczej ruszanie niż hamowanie :-P
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpnia 2018, 16:51:28 wysłana przez maxio »

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Sierpnia 2018, 17:11:20 »
do maxio Chodzi mi o te stwierdzenie w drugim cytacie

( wszystko inne nie przejdzie przeglądu, z tego powodu że prusaki (2 gen) nie mają homologacji na hak.)

maxio P3 o którym mówię ma hak tradycyjny z tzw. kulką

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Sierpnia 2018, 19:15:30 »

maxio P3 o którym mówię ma hak tradycyjny z tzw. kulką

Masz na myśli taką kulkę?

Cytuj (zaznaczone)
samochody miejskie oraz niektóre pojazdy hybrydowe nie posiadają homologacji umożliwiającej ciągnięcie przyczep. W tego typu samochodach nie ma jednak przeciwwskazań do zamontowania specjalnego zaczepu holowniczego RMC dopasowanego wyłącznie do bagażników rowerowych. Kule tego rodzaju haków posiadają dodatkowy element, który uniemożliwia przyłączenie dyszla przyczepy.

P3 nie może holować przyczepy.
W P4 w polu Q1 i Q2 jest 725kg. Wg Toyoty dopiero od czwartej generacji napędu hybrydowego możliwe jest holowanie przyczepy.

http://blog.toyota.co.uk/toyota-hybrid-towing-questions

Cytuj (zaznaczone)
The Prius (IV) and C-HR Hybrid have a recommended towing capacity of 725kg for a braked or unbraked trailer.
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpnia 2018, 20:00:40 wysłana przez mariuszs »

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Sierpnia 2018, 19:37:05 »
W homologacji P3 nie ma ciągnięcia przyczepy. Hak można wykorzystać tylko na wieszak rowerowy.
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Sierpnia 2018, 20:08:16 »
Wiem o co chodzi. Najczęściej na zdjęciach nie  widać końcówki haka, jedynie że ma hak. Myślę że hyba nie montują nie dozwolone haki. Dzięki za info.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Sierpnia 2018, 22:38:09 »
Wiem o co chodzi. Najczęściej na zdjęciach nie  widać końcówki haka, jedynie że ma hak. Myślę że hyba nie montują nie dozwolone haki. Dzięki za info.
Pewnie końcówka może być normalna, tylko nie będziesz miał prawa niczego holować, oraz nie będzie to zbyt zdrowe dla auta.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Sierpnia 2018, 23:20:06 »
To że nie będę miał prawa ciągnąć przyczepę to ja wiem. Chodzi mi o to czy jak będę miał tą normalną końcówkę (czyli tą na którą będę miał możliwość zapiąć przyczepę) to auto takie
 przejdzie przegląd?

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Sierpnia 2018, 23:27:38 »
Zacytuję sam siebie:
"Myślę, że nie będziesz miał żadnych problemów z rejestracją takiego auta.
Nie dostaniesz (raczej) pieczątki na hak w dowód, więc holowanie przyczepy nie wchodzi w grę.
Jak będą bóle to odkręcisz hak i po sprawie."

A najprościej będzie, jak podjedziesz do stacji diagnostycznej i zapytasz...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl