Autor Wątek: Test baterii trakcyjnej, wyniki, diagnoza  (Przeczytany 241251 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Riedel

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Test baterii trakcyjnej, wyniki, diagnoza
« Odpowiedź #255 dnia: 20 Marca 2021, 13:47:55 »
Zapomniałem dodać, bateria ma 200 tyś przebiegu (pewne), nowy nabytek.

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #256 dnia: 20 Marca 2021, 18:31:25 »
W moim p3 było niewiele lepiej przy podobnym przebiegu, dodam, ze słabe są środkowe,  ale po 50k  bateria dalej sprawna i żądnego błędu nie miałem. Najniższe spalanie 3.6l/100. Mam też aktualnie dwa p2 z 400 I 290k, w obu baterie jeszcze oryginalne i teoretyczna pojemność wyszła podobna, w tym 400k nawet wyższa chyba 50%.

Swoją drogą ciekawe, że Dr. Prius pokazuje  42%, a Ha tylko 2.2Ah pojemności

« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2021, 18:41:03 wysłana przez arthi »

Offline Riedel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #257 dnia: 20 Marca 2021, 19:18:27 »
U mnie codziennie błąd wywala

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #258 dnia: 21 Marca 2021, 09:09:31 »
Moim zdaniem ktoś majstrowal przy niej i coś nie wyszło. Sprawdź ogniwa w tych blokach 1-4 I 7 bo wyraźnie odstają od pozostałych, któreś w tych parach są gorsze.
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2021, 09:13:45 wysłana przez arthi »

Offline Riedel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #259 dnia: 21 Marca 2021, 12:07:31 »
Zgadzam się z Tobą. Martwi mnie tylko to, że patrząc na wykresy kolegów z tego wątku, to:
1. albo wszystkie bloki rozjeżdżają się (kiepska sprawa)
2. albo kilka bloków odstaje, ale w dół, tj. ich napięcia są niższe (mają niższą sprawność?), zazwyczaj dotyczy to środkowych gdzie mają najgorsze warunki pracy (najwyższa temperatura).

U mnie natomiast kilka odstaje w górę (mają wyższe napięcia, czyli lepszą sprawność?) pozostałe trzymają się pięknie razem, co w sumie też świadczy o ich dobrej sprawności?. Miał ktoś taką sytuację i pomogła wymiana tych odstających w górę?

Moja teoria jest taka, że jak wymienię te z wyższymi napięciami to cały układ "podskoczy do góry", tzn. lepiej się naładuje bo nie będą odcinać ładowania bloki z większymi napięciami (1-3). Oto mój plan:
1. blok 1 - któraś z cel uszkodzona, największa delta na nim odcina górę i dół.
2. bloki 2 i 3 (napięcia odstają w górę), wymienię po jednej celi z blokami  4 i 7 (gdzie napięcia odstają w dół) - cały układ będzie wyrównany
3. Zbalansuje wszystko,

Zobaczcie na charakterystykę mojej baterii przy stałym obciążeniu (na postoju - światła, klimatyzacja, wsteczny...), co potwierdza to co napisałeś Arthi

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #260 dnia: 22 Marca 2021, 19:45:06 »
Nie mam doświadczenia w temacie regneracji, ale to wygląda jakby po prostu w tych parach 1-4 i 7 były nie tyle uszkodzone, co po prostu zbyt odstające charakterystyką od pozostałych ogniwa, są zbyt nowe, mocne i w tym sensie gorsze, możliwe, że niektóre niedomagają. NIe dowiesz się jak nie wyciągniesz. Ktoś ładnie dobrał pozostałe ogniwa, ale w tych coś nie wyszło i pewnie dlatego wywala błąd. W mom p3, przy dolnym zakresie napięć różnice między środkowymi, a zewnętrznymi są gigantyczne, a mimo to błędu nie ma, w górnym zakresie jest lepiej.
« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2021, 19:51:44 wysłana przez arthi »

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #261 dnia: 22 Marca 2021, 21:17:03 »
Tak to u mnie wygląda, w dolnym zakresie prawie 1V róznicy, a mimo to nie miałem jeszcze żadnego komunikatu o baterii dlatego trochę boję się ją ruszać, chociaż az się prosi żeby wymienć te 6-10, a resztę sformatować :-(. Screenshot-2021-03-22-21-05-36-969-priusfan-info-bthsd10-1" border="0

Z teg co wiem, może też wywalać błąd przy słabym aku 12v, sprawdzałeś te opcje?
« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2021, 21:35:09 wysłana przez arthi »

Offline Riedel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #262 dnia: 29 Marca 2021, 09:24:26 »
Akumulator 12V od nowości niewymieniony od 2009 r.- 11 lat już przejeździł. Przy zakupie (tydzień temu) w ASO stwierdzili jest jest ok. Napięcie na nim z odłączonymi klemami 12.1V po jednej nocy. Może i nie najlepiej, ale wtedy bateria HV będzie pod większym obciążeniem, będzie się szybciej rozładowywać, samochód może więcej palić, ale przy sprawnej baterii HV błędu P0A80 nie ma prawa wywalać. Co najwyżej, przy padniętej HV i dodatkowo padniętym 12V może ten błąd pojawiać się częściej.   Co do testów w HA i wątpliwościami czy dopuścić w trakcie testu rozruch silnika spalinowego, czy też przerwać test przed jego uruchomieniem - moim zdaniem dobrze jest przetestować baterie dopuszczając do uruchomienia spalinowego. Wtedy test przy rozruchu spalinowego może dopiero pokazać (wyraźniej podkreślić) słabe ogniwo powodujące błąd P0A80. Przy uruchomieniu najsłabsze ogniwa polecą mocno w dół, pomimo iż przy stałym obciążeniu (światłami, klimą...) będą jeszcze trzymać się razem.
Szkoda że w tym wątku znikają obrazki z wykresami - wątek bez obrazków staje się bezużyteczny. Wykresy i ich interpretacje byłyby bardzo przydatne. Arthi tak idealnej V-ki jeszcze nei widziałem, aż szkoda ruszać ;).
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2021, 10:02:48 wysłana przez Riedel »

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #263 dnia: 29 Marca 2021, 19:56:26 »
@Riedel, orientujesz się od jakiej różnicy wywala błąd? Nie ruszam, zresztą auto jest na sprzedaż, więc wolę uczciwe postawić sprawę kupującemu niż kombinować.
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2021, 19:58:00 wysłana przez arthi »

Offline Riedel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #264 dnia: 29 Marca 2021, 21:12:18 »
U mnie test z rozładowaniem do 43% i przerwaniem przed odpaleniem spalinówki pokazuje deltę max 0.7V. Ale uwzględniając odpalenie spalinówki, wyraźnie na wykresie widać że dwa bloki lecą w dół i tutaj pojawia się chwilowe 2V różnicy, to tutaj wywala mi błąd. U Ciebie jest 1 V, ale bloki trzymają się pewnie razem do końca (do tego 1 V) przy odpaleniu spalinówki, pewnie dlatego nie masz błędu.

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #265 dnia: 29 Marca 2021, 21:58:09 »
@Riedel, a to w ASO robiłeś też test baterii hybryowej przed zakupem i wszystko było dobrze? Rozmawiałem z potencjalnym kupującym i przedstawiłem mu jak się sprawa ma, ale zastanawiam się czy taka bateria przeszła by test w ASO.
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2021, 21:59:58 wysłana przez arthi »

Offline Riedel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #266 dnia: 29 Marca 2021, 22:45:26 »
W ASO przed zakupem wyszło że bateria padnięta. Nie mogli zrobić pełnego testu bo kasowany był w przeszłości P0A80 - taką mają procedurą, system nie przepuści testu. Gdybym przejechał  500 km (o ile dobrze zapamiętałem)  bez błędu P0A80, wtedy mogliby zrobić pełny test baterii. Podsumowując, odczytali tylko że był kasowany P0A80, więc uznali ze bateria padnięta. Ja z taką kupiłem świadomie. W zasadzie już kupiłem baterię od Hybrid24H (z 2,3 letniego z przebiegiem do 50 tyś według obietnicy). Na razie nie będę się wypowiadał, dam im drugą szanse.
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2021, 22:49:52 wysłana przez Riedel »

Offline Jacek7210

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #267 dnia: 30 Marca 2021, 07:29:16 »
Nie liczyłbym za bardzo na Pana z hybryd24.  Nie do końca jest słowny.  Nasza współpracę miło wspominać nie będę..

Offline Riedel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #268 dnia: 05 Kwietnia 2021, 18:37:17 »
Ile możecie przejechać na samej baterii, bez świateł, klimatyzacji i innych odbiorników? U mnie 1.8 km, bateria z 3 letniego samochodu przebieg do 50 tyś- według obietnic sprzedającego baterię. 

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #269 dnia: 06 Kwietnia 2021, 14:53:27 »
z wszystkimi odbiornikami ok. 2 km. nie sprawdzałem dokładnie
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl