Autor Wątek: Test baterii trakcyjnej, wyniki, diagnoza  (Przeczytany 241029 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Test baterii trakcyjnej, wyniki, diagnoza
« Odpowiedź #345 dnia: 26 Sierpnia 2024, 22:41:39 »
Ależ się dałem wkręcić w Lidera Niezawodności,
Nie dałeś się wkręcić w lidera niezawodność tylko jest to żydzenie na maxa. Kupujesz starego knota i oczekujesz od niego że jak 15lat temu był liderem to i teraz będzie. A nie uważasz że trzeba brać poprawkę na wiek auta i ma poprzednich właścicieli którzy prawdopodobnie mieli podobne podejście jak Ty ? Jak Ci źle to sprzedaj i kup sobie coś będącego pewniakiem z tego roku co Twój Prius.

« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2024, 22:45:16 wysłana przez ledziu »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #346 dnia: 26 Sierpnia 2024, 22:53:12 »
Proponuję zacząć do gr.vw akurat 2009 wchodziły "najlepsze" wypusty TSI wtedy zobaczysz co to jest "przewaga dzięki technice"  :-)

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #347 dnia: 29 Sierpnia 2024, 16:15:25 »
żydzenie na maxa
Jak już gdzieś napisałem, "żydzenie" czyli skąpstwo na max to jest kupowanie sobie używanej baterii, a nie każdy ma możliwości sobie samemu naprawić, więc tu nie jestem wyjątkiem.
Tak, oczekuję, że stary knot będzie liderem, bo tu wszędzie tak piszecie - same ochy i achy. Oczywiście naiwni ludzie uwzględniają takie gadki z forum - moja głupota. Mechanicznie jest nieźle, nigdzie nie pisałem inaczej. No cóż, dałem się wkręcić.

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #348 dnia: 29 Sierpnia 2024, 16:19:29 »
Na marginesie, nie tylko TSI wtedy wypuszczali, więc sobie daruj, Mądralo.
Odnośnie starego knota, właśnie mój rezerwowy pokazał na liczniku 400kkm (cofka była, myślę, na 100 do 150kkm, bo to Polska przecież, więc ponad 0,5 mln km) i dalej jeździ, prawdziwy knot z VAG tak pogardzanego przez niektórych/większość miłośników Toyoty.

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #349 dnia: 29 Sierpnia 2024, 16:21:29 »
Racjonalnym jest się bujać dalej z Priusem, bo jak wiadomo, dziś używane samochody osiągają absurdalne ceny.
Zasadniczo wszystko, co piszę, jest dla podobnych mi naiwniaków, którzy "żydzą" i sobie nówki nie kupią, no bo żydzą przecież, a na tym forum występuje głównie nobilitowana warstwa wyższa, więc porozumienia być nie może, bo któż by tu zrobił ranking warsztatów... dla "żydzących"? - a jeszcze co.

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #350 dnia: 29 Sierpnia 2024, 16:28:06 »
Czemu nie reklamujesz tej baterii?
Dam znać, co mi się udało z tym fantem zrobić. Szczególnie dla tych, którzy są w podobnej sytuacji do mnie.

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #351 dnia: 10 Października 2024, 13:54:11 »
Pan od pisowskiej baterii łaskawie przyjechał wymienić baterię na następną. Umówiłem się z nim na poniedziałek 23.09.24. Pan spod Torunia oczywiście nie przyjechał, ani nie raczył do mnie zadzwonić. Byłem ciekaw, czy w ogóle jakoś zareaguje. W końcu sam zadzwoniłem do niego chyba 01.10.24 i umówiliśmy się na poniedziałek (07.10.24). Przyjechał dopiero we wtorek - taki słowny jest to pan mechanik, ale za to gęba pełna politycznej propagandy.
Moja rada: trzymać się z dala od tego człowieka.

Offline michciu94

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Brak
« Odpowiedź #352 dnia: 13 Października 2024, 00:25:09 »
Jaka powinna być delta baterii na postoju i podczas jazdy w Hybrid Assistant w Prius 2 po regeneracji baterii?

Offline michciu94

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #353 dnia: 13 Października 2024, 00:26:34 »
Rok temu wymieniłem bateria a 3 miesiące temu byłem już na gwarancji bo wyskoczył błąd. Teraz zaobserwowałem że czasami wieczorem zostawię naładowaną baterię na niebiesko, a rano wskaźnik jest na czerwono. W Hybrid Assistant delta to tak średnio 0,2-0,3V na postoju lub w trakcie łagodnej jazdy (taka delta była po 1 i 2 regeneracji), ale podczas mocnego przyspieszania ma ,,piki” do 0,7V, a widziałem też wartość 1V. Błąd jeszcze nie wyskoczył ale to chyba kwestia czasu - czy takie zachowanie kwalifikuje się na gwarancję? Stąd też początkowe pytanie o deltę - żeby po ponownej regeneracji ją sprawdzić i nie była za duża żeby znów tam nie wracać.

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius III
« Odpowiedź #354 dnia: 13 Października 2024, 18:23:39 »
Delta powinna być zawsze jak najniższa, najlepiej 0.
Jak po 3 miesiącach od regeneracji wyskoczył błąd to ktoś niezłą fuszerę odstawił.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #355 dnia: 13 Października 2024, 20:55:26 »
U mnie czasem jest ponad 1.5V. Auris z fabryczną baterią o przebiegu 395 tys.km intensywnej jazdy miejskiej.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #356 dnia: 13 Października 2024, 21:27:10 »
I nie masz błędu CHECK HYBRID SYSTEM?
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #357 dnia: 13 Października 2024, 22:57:42 »
Raz czy dwa razy w roku błąd pokaże się w upalne dni kiedy klima pracuje na maksimum a ja stoję na światłach i próbuję ruszyć z baterią na 40%.

Offline michciu94

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #358 dnia: 14 Października 2024, 07:08:07 »
Dolo - błąd był po około roku, 3 miesiące temu była na gwarancji i zauważyłem właśnie dziwne zachowanie.

Czyli po regeneracji delta powinna być bliska zero? A jaką macie deltę właśnie jak bateria jest np. na 3 kreskach i ruszacie na 100%?

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius III
« Odpowiedź #359 dnia: 14 Października 2024, 10:56:38 »
Dolo - błąd był po około roku, 3 miesiące temu była na gwarancji i zauważyłem właśnie dziwne zachowanie.

Czyli po regeneracji delta powinna być bliska zero? A jaką macie deltę właśnie jak bateria jest np. na 3 kreskach i ruszacie na 100%?

Ok, to źle zrozumiałem. Generalnie nie przejmowałbym się deltą do czasu wystąpienia innych objawów. Jesli bateria zacznie zbyt szybko rozładowywać się i naładowywać, jeśli poczujesz zamulenie silnika podczas przyśpieszania to wtedy można zacząć się martwić.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl