Autor Wątek: Test baterii trakcyjnej, wyniki, diagnoza  (Przeczytany 241135 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michciu94

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Brak
Odp: Test baterii trakcyjnej, wyniki, diagnoza
« Odpowiedź #360 dnia: 15 Października 2024, 00:17:20 »
Dolo - na baterie mam jeszcze ok. 3 miesiące gwarancji, a jednym z pierwszych objawów jakie zauważyłem przy poprzednich błędach było to że jak zostawiałem autko naładowane wieczorem to rano np. było na czerwono i teraz raz na jakiś czas mam to samo, dodatkowo czasami ta delta jest bardzo wysoka i nie wiem czy tak powinno być? Jeśli nie jest to prawidłowe zachowanie to chyba jestem w stanie ponownie reklamować.

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius III
« Odpowiedź #361 dnia: 15 Października 2024, 07:36:51 »
Co było na czerwono? O którym modelu mówimy?

Offline michciu94

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Brak
« Odpowiedź #362 dnia: 15 Października 2024, 08:44:47 »
Prius 2. Mówię o wskaźniku baterii - wcześniej jak wyskoczyły błędy to wieczorem parkowałem auto z 4-5 kreskami naładowania a rano np. były tylko dwie czerwone kreski naładowania, teraz też z dwa-trzy razy tak się zdarzyło.

Offline Neo1980

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #363 dnia: 21 Listopada 2024, 17:37:36 »
Cześć, czy mógłby mi ktoś przeanalizować wynik testu baterii- nie wiem jak go tu wstawić wiec przesłałbym na maila czy ... dzięki za góry- Marek

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #364 dnia: 22 Listopada 2024, 09:27:01 »
Cześć, czy mógłby mi ktoś przeanalizować wynik testu baterii- nie wiem jak go tu wstawić wiec przesłałbym na maila czy ... dzięki za góry- Marek
Przez link zewnetrzny typu fotosik, lub Tapatalk.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Neo1980

• Toyot Leżący
  • *

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #366 dnia: 22 Listopada 2024, 15:01:48 »
Wygląda dobrze.

Offline Priusiak

• Początkujący
  • Samochód:: Prius 3
« Odpowiedź #367 dnia: 23 Stycznia 2025, 01:41:12 »
Cześć wszystkim,

jestem nowy na forum, bo przez ostatnie kilka lat mój prius 3 ( z '10) raczej był bezawaryjny. Aktualnie coś zaczyna się dziać z HV, więc najpierw postanowiłem tutaj poszukać infromacji.

Po zakupie do teraz, czyli przez jakieś 4 lata samochód przejeżdżał w granicach 2-2,5 km na baterii i spalanie około 4.3l. Ostatnio zasięg spadł do około 1-1,5 km i spalanie to 5,2. Zrobiłem test HA i wrzucam raport w linku poniżej. HV wolno się rozładowuje 65% -> 55% a później jest gwałtowny spadek SOC poniżej 40. Widać że z 10 blokiem coś jest nie tak, ale nie ma raczej tragedii. Pytanie do Was czy jest sens regenerować baterię wymieniając ten blok i może któreś inne, czy szukać nowszej baterii? Wolałbym ogarnąć raz i pojeździć kolejne kilka lat, niż za pół roku zastanawiać się nad tym ponownie.

usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/1KUPEkgzfBkv457xOFUT2pw0DZm0_W-hh/view?

Poczytałem wątek, ale chętnie posłucham Waszych opinii. :)
Czy ktoś ma może jakieś sprawdzone miejsce w okolicach Warszawy, gdzie można ewentualnie ogarnąć temat?

Pozdrawiam,
Paweł

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #368 dnia: 22 Lutego 2025, 13:46:03 »
Cześć wszystkim,

jestem nowy na forum, bo przez ostatnie kilka lat mój prius 3 ( z '10) raczej był bezawaryjny. Aktualnie coś zaczyna się dziać z HV, więc najpierw postanowiłem tutaj poszukać infromacji.

Po zakupie do teraz, czyli przez jakieś 4 lata samochód przejeżdżał w granicach 2-2,5 km na baterii i spalanie około 4.3l. Ostatnio zasięg spadł do około 1-1,5 km i spalanie to 5,2. Zrobiłem test HA i wrzucam raport w linku poniżej. HV wolno się rozładowuje 65% -> 55% a później jest gwałtowny spadek SOC poniżej 40. Widać że z 10 blokiem coś jest nie tak, ale nie ma raczej tragedii. Pytanie do Was czy jest sens regenerować baterię wymieniając ten blok i może któreś inne, czy szukać nowszej baterii? Wolałbym ogarnąć raz i pojeździć kolejne kilka lat, niż za pół roku zastanawiać się nad tym ponownie.

usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/1KUPEkgzfBkv457xOFUT2pw0DZm0_W-hh/view?

Poczytałem wątek, ale chętnie posłucham Waszych opinii. :)
Czy ktoś ma może jakieś sprawdzone miejsce w okolicach Warszawy, gdzie można ewentualnie ogarnąć temat?

Pozdrawiam,
Paweł

nie ma dramatu, maksymalna delta 0,2V to nie ma się czym przejmować. ze spalaniem to poczekaj do wiosny/lata, albo jeśli jeździsz w mieście to zakryj grill jak w instrukcji zaczynając od dołu https://www.cleanmpg.com/community/index.php?threads/17560/

Offline Themrrengaru

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Suzuki Swace
« Odpowiedź #369 dnia: 05 Czerwca 2025, 18:52:49 »
Witam wszystkich serdecznie.

Potrzebowałbym opinii na temat stanu baterii w hybrydzie. W salonie dostałem wydruki z testu, ale bez certyfikatu. Czy ktoś obyty jest w stanie zczytać wydruk i ocenić, czy bateria jest w dobrym stanie? Pacjent to Suzuki Swace 2020 rok, 34tys przebiegu.

https://drive.google.com/drive/folders/1FEIA80lXy19pSxFyBYcayhvUlslKUOkQ

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #370 dnia: 05 Czerwca 2025, 19:39:12 »
Podłącze się pod temat z moim pytaniem.

Wydaje mi się ze do niedawna przedłużenie gwarancji na baterię trakcyjną można było zrobić do 10 lat i 200k km, a dziś w reklamie pojawiła mi się informacja o 1000000km. To samo widnieje na stronie Toyoty, czy to się zmieniło ostatnio, czy ja coś pomyliłem?

https://www.toyota.pl/serwis-i-akcesoria/gwarancja/gwarancja-na-akumulatory-trakcyjne

Edit: Chyba coś nowego bo właśnie pojawił się post z oficjalnego konta Toyota Polska, co mnie śmieszy wyłączają z tej gwarancji model Proace xD
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2025, 20:00:40 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #371 dnia: 05 Czerwca 2025, 20:09:12 »
ocenić, czy bateria jest w dobrym stanie?

Witamy

Wydruk otrzymałeś za darmo? Wtedy "ani me ani be" od "drukującego jeszcze mogę rozumieć. Ale jak wydruk za opatą i bez interpretacji paru zdań to słabiutko...
Chyba, że interpretacja za kolejną opłatą?
A następna opłata za wydruk ze stanu parametrów zmieniających się dynamicznie pod obciążeniem, z ładowania etc. a nie z jednego niewiele wartego scrrenu statycznego? ;)

Bateria Li-Ion bez negatywnych uwag, jeśli filtr układu chłodzenia nie wymieniany to wymień.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Themrrengaru

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Suzuki Swace
« Odpowiedź #372 dnia: 05 Czerwca 2025, 20:26:44 »
ocenić, czy bateria jest w dobrym stanie?

Witamy

Wydruk otrzymałeś za darmo? Wtedy "ani me ani be" od "drukującego jeszcze mogę rozumieć. Ale jak wydruk za opatą i bez interpretacji paru zdań to słabiutko...
Chyba, że interpretacja za kolejną opłatą?
A następna opłata za wydruk ze stanu parametrów zmieniających się dynamicznie pod obciążeniem, z ładowania etc. a nie z jednego niewiele wartego scrrenu statycznego? ;)

Bateria Li-Ion bez negatywnych uwag, jeśli filtr układu chłodzenia nie wymieniany to wymień.

Już odpowiadam - serwis miał problem z systemem, nie mogli wystawić mi certyfikatu, ale dostałem taki wydruk bez żadnej opłaty. Także nie narzekam :)

Bardzo dziękuję Kolego za interpretację. Filtr oczywiście wymienię.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #373 dnia: 05 Czerwca 2025, 20:29:52 »
Nie ma sprawy, ten certyfikat tyle samo warty co ten screen czyli nic ;) przepraszam - pozwala wyciągnąć kasę od Klientów, bo jest w kolorze TAK na zielono lub NIE na czerwono ;) ;)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #374 dnia: 05 Czerwca 2025, 20:43:59 »
1000000km

Może być i nawet 10 mln km. Baterie są jakościowo dobre (Toyota/Lexus). Niewiele pojazdów marki Toyota/Lex osiągnie taki przebieg 1mln przed upływem 10 lat stąd zabieg marketingowy, być może jakiś pojazd taxi sporadycznie ulegnie awarii (ale z LPG nie zrobią przedłużenia kontraktu na baterię  toteż odpada w przedbiegach, pojazdy służb czy taxi podlegać winny przeglądom w trybie  SEVERE "ciężkim" - bardzo łatwo unieważnić taki kontrakt na baterię nawet jeśli opłacony).
Z takich kontraktów jest też ogromny zysk ponieważ niewiele baterii ma usterki fabryczne, Klienci Corolli, Corolli Cross, Yarisow czy RAV4 płacą jedynie za przysłowiowy "święty spokój" i nabijają portfel TCE.

Baterie do Proace to już inny temat. Totalna kpina jakościowa samochodu francuskiego z logiem Toyoty i dlatego nie ma ich w tym cudownym programie - wiadomo dlaczego i OCb. Umyć ręce i tyle. Toyota Professional się nie psuje przecież.
Filmiki instruktażowe po sieci krążą z wymian baterii w Proace po przebiegu 10000 km ;)
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2025, 20:55:49 wysłana przez Colin »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl