Autor Wątek: Jak ukraść priusa 3 w czasie poniżej 120 sec :)  (Przeczytany 19644 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jak ukraść priusa 3 w czasie poniżej 120 sec :)
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Kwietnia 2017, 22:45:30 »
Właśnie dokładnie tego jestem zwolennikiem. Po co mam zamykać samochód czy auto? Czemu ja muszę się męczyć z jakimiś kluczami do domu? a temu, że złodziej ma jakieś prawa a ja nie dość, że nie mogę do niego strzelać, to jeszcze nie mam czym. Drugie dokłada religia która wybacza takie rzeczy.
Są miejsca na świece gdzie nikt domów czy samochodów nie zamyka, bo nie ma takiej potrzeby. Niestety nie przyszło nam żyć w takim miejscu.

Zabezpieczeniem dla złodzieja amatora może być faktycznie to zabezpieczenie złącza obd. W zalanie chipa bym się nie bawił, bo nie mam czym zrobić jego kopii.
Na sebixa nic nie poradzić bo zazwyczaj to zależy mu na czymś co można szybko zabrać, czyli felgi, radio itd.

Odnośnie kradzieży to powiem wam ciekawostkę, mam altankę na działce na wsi, przy zabudowie normalnej. Co roku miałem kilka włamań. Od kiedy zostawiam drzwi otwarte mam spokój. Czasem ktoś zapieprzy jakieś drobnostki, ale nie muszę wymieniać zamków czy ościeżnicy i naprawiać innych szkód.

Offline Rodzio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Kwietnia 2017, 19:28:36 »
Ja miałem Priusa II do końca listopada 2016r kiedy to stałem się jednym z najszczęśliwszych właścicieli Priusa III sprowadzonego z USA w pięknym granatowym kolorze z przebiegiem 87 kkm. 8 marca w dzień kobiet ktoś mi go ukradł. Nie miałem jeszcze AC bo zczyściłem się na zakup w dodatku straciłem pracę i szukałem nowej. Jeździłem więc na OC poprzedniego właściciela. No i stało się. Pomimo, że wiedziałem o zagrożeniu to niestety nie bardzo mogłem coś na to poradzić no a potem się już stało. Policja umorzyła postępowanie juz po 4 tygodniach. Róbcie co możecie żeby zabezpieczyć wasze Priusy. Kupujcie AC jak najszybciej i nie kupujcie żadnych części od złodziei. To bezduszne bydlaki. Pomijam już fakt że miałem w samochodzie dwa foteliki i inne bardzo przydatne rzeczy. To wszystko jest bardzo trudne. A jeśli zobaczycie granatowego priusa z xenonami bez spryskiwaczy oraz tylnego przeciwmgielnego ;) i tapicerke w skórze szarej to dajcie znać. Może to mój choć pewnie poszedł już na części. Kupiłem już znowu priusa II i jest trochę lżej na duszy ale jednak nadal boli. Pozdrawiam

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Kwietnia 2017, 21:13:20 »
Co do blokady OBD to znalazłem takie coś:

http://www.ebay.de/itm/BI-OBD-Protector-Diebstahlschutz-Diebstahlsicherung-Wegfahrsperre-fur-OBD-Buchse-/352005040648?hash=item51f522aa08:g:D8UAAOSw4CFYx7t~

To jest oczywiście jakieś optimum między kosztem a jakością - są lepsze zabezpieczenia, które cały wtyk zamykają w takim jakby minisejfie ale to już około 200 euro ta impreza, do tego wystawałoby poza deskę na dole - całkiem spore toto.

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Czerwca 2017, 14:56:45 »
Kupiłem to ustrojstwo - bardzo fajnie pasuje, nie wystaje i zabezpiecza też gniazdo przed wypięciem z metalowego mocowania - osłona ta nie pozwoli na wyjęcie gniazda bo jest po prostu większa gabarytowo niż otwór w blasze.

Wiadomo też, że profesjonalista pewnie znajdzie obejście ale dla łebów biegających z laptopami i kablem OBD to już przeszkoda nie do pokonania na szybko.

Wykonane jako dość ciężki, grubościenny metalowy odlew.

Offline Ordi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Czerwca 2017, 12:52:39 »
Ciekawe zabezpieczenie. Patrzę tylko na to wszystko i nie mogę ogarnąć jak to jest montowane.
Znaczy te śruby wkręca się w istniejące gniazdo? Czego i jak to się trzyma?

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Czerwca 2017, 18:31:15 »
W gniazdo wsuwa się najpierw taką prowadnicę - z prawej strony zamknięcia widać ją na foto.

Potem wkręty wchodzą w gniazdo i sa prowadzone prosto poprzez wspomnianą prowadnice.

Wszystko jest bardzo dokładnie i pasownie wykonane.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Czerwca 2017, 18:53:22 »
Gdzie to kupić?
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Czerwca 2017, 23:59:52 »
cena jakby to maserati robiło pod zamówienie dla 1 klienta.
Przesadzili. Rozumiem, że pewnie jest to solidniej wykonane, ale dla bieda kraju jak PL to sporo. Dla DE, to jak dla nas 70zł.

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Czerwca 2017, 00:03:24 »
Zgadzam się, że cena nie zachęca.

Niestety nie ma wersji dla biedakrajów za 70 zł... produkcja tego jest w Niemczech.

Aż dziwne, że chińczycy tego nie skopiowali (jeszcze).

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Czerwca 2017, 10:49:02 »
No właśnie, szukałem na ali... i nic nie ma. Jakby ktoś gdzieś coś znalazł to piszę się na 1sz. .
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Czerwca 2017, 10:51:10 »
Notabene to opracowali Niemiaszki w DE jako panaceum na polskie i rumunskie gangi zlodziejskie haha.

Problem szczególnie dotkliwy w przypadku drogich BMW - dało się rozbić szybę, wsadzić ręką kabel OBD i wprogramować swojego pilota. Gniazdo OBD jest w takich  BMW na słupku bocznym, w okolicy przed priusowym głośnikiem w drzwiach kierowcy. I się okazało, że fabryczny czujnik mikrofalowy wnętrza nie obejmuje tego obszaru :D

Było to tuż na zasięgu czujnika ruchu, umiejętny złodziej zawijał takie BMW w 3 minuty.

Procedura:

1. delikatnie rozbić szybę żeby nie wzbudzić czujnika hałasu ani ruchu.
2. idąc ręką z wtyczką OBD po tapicerce drzwi lewych przednich - to poza zasięgiem czujnika ruchu i wpiąć się w gniazdo OBD - nie wzbudzi się rzeczony czujnik ruchu wtedy.
3. z laptopa wprogramować swoj kluczyk
4. Otwieramy samochód i jedziemy na nowo wprogramowanym kluczyku, jak swoim autem

Dlatego powstało to coś.

Z tym ustrojstwem stop jest na kroku drugim. Nie wepniesz kabla OBD w auto.

SWoją drogą muszą mieć niezły ubaw jak ktoś to zamawia do Polski to jak gaszenie ognia benzyną :D
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2017, 11:05:11 wysłana przez wojtekS »

Offline Rapcio_Krakow

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Czerwca 2017, 22:10:25 »
Czy ten niemiecki OBD Protector podejdzie do II generacji Priusa?

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Czerwca 2017, 22:24:19 »
Niech Wam jakiś ogarnięty elektryk pozamienia w złączu "+"z "-" i Can"L" z Can"H". Do tego "prawidłowa" przejściówka żeby ineterfejsu nie uwalić.

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Czerwca 2017, 08:19:57 »
Czy ten niemiecki OBD Protector podejdzie do II generacji Priusa?

Jeżeli to jest złącze w II gen to podejdzie bez problemu. Jest to de facto minimalnie większe gabarytowo niż wtyk w to gniazdo wpinany:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl