Autor Wątek: Częste kradzieże Auris'ów - Warszawa  (Przeczytany 108911 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Częste kradzieże Auris'ów - Warszawa
« Odpowiedź #60 dnia: 24 Kwietnia 2017, 18:52:52 »
Są na internecie odnośnie województw. Tylko w mazowieckim Giną japończyki. Reszta kraju to WV, Audi, Bmw.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #61 dnia: 24 Kwietnia 2017, 22:02:28 »
Znalazłeś gdzieś dane po markach / modelach za 2016? Bo nigdzie nie ma...
Nie muszę szukać...  Jestem na bieżąco. :grin:

No to podziel się wiedzą, nie bądź żyła ;-)

Ogólna liczba skradzionych aut w Polsce w 2016 to 0,9% sumy wszystkich nowych kupionych i sprowadzonych w tym okresie.

Toyot w tym czasie sprzedano i sprowadzono ok. 75-80 tys więc łączny odsetek ukradzionych wyjdzie zapewne nieco poniżej średniej krajowej.

Offline m.i.p.s.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 26 Kwietnia 2017, 21:09:07 »
A może byśmy zrobili małą analizę tych kradzieży? Np od którego dealera, w jakim ASO serwisowana, czy hybryda, czy odpalana bezkluczykowo, czy otwierana zbliżeniowo, wiek auta, czy skradziono w dzień czy w nocy, czy ze stałego miejsca pobytu (tzn czy kradzież jest planowana, czy po prostu widzą zaparkowane auto i odjeżdżają), jaką metodą (jeśli wiadomo że np lawetą) itp Może się jakaś prawidłowość zarysuje.

Offline m.i.p.s.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 29 Kwietnia 2017, 12:20:16 »
http://moto.wp.pl/kradzieze-samochodow-w-2016-roku-6111886033368705a
Nic nowego, ale potwierdzają, że żaden (ze 100) badany samochód z dostępem bezkluczykowym nie oparł się symulowanej próbie kradzieży.

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #64 dnia: 29 Kwietnia 2017, 13:58:47 »
Zgadza się, ale opisany w tym artykule sposób (z przekazaniem sygnału od kluczyka do samochodu przy użyciu nadajnika i odbiornika) otworzy każdy samochód z systemem bezkluczykowym. Do tego jeden ze złodziei musi być blisko kluczyka. Dlatego zawsze w ruchliwych miejscach warto wyłączyć nadawanie sygnału w kluczyku (włączyć tryb oszczędzania baterii).

Offline slavo_s2k

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 2021
« Odpowiedź #65 dnia: 30 Kwietnia 2017, 23:52:16 »
Przerażający temat, tydzień temu odebrałem auto z salonu, a teraz czytam że chodliwy towar :(

Mi w salonie założyli jakiś dodatkowy gadżet w postaci takiego breloczka:

Podobno nie da się jego sygnału przedłużyć (tak zapewniał mnie pan w ASO), ale co to jest warte cholera wie, macie też takie zabezpieczenie??

Co prawda mieszkam na Śląsku, nie wiem jak tu się "sprzedają" toyoty, ale nie chciał bym się z nią w ten sposób rozstać...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #66 dnia: 01 Maja 2017, 08:52:23 »
Dopłacałeś za niego czy to ten co dają do hybryd w standardzie za 0 zł?

Offline slavo_s2k

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 2021
« Odpowiedź #67 dnia: 01 Maja 2017, 09:28:05 »
Dopłacałem, to jest domontowywane - niefabryczne.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 01 Maja 2017, 12:16:48 »
Dopłacałem, to jest domontowywane - niefabryczne.
Napisz proszę coś więcej - jaki koszt, jak to działa, nazwa itp. Dzięki.

Offline Stefanek67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 01 Maja 2017, 14:18:25 »
Cytuj (zaznaczone)
Mi w salonie założyli jakiś dodatkowy gadżet w postaci takiego breloczka:

Nie noś tego z kluczykami , tylko w portfelu lub gdzies indziej . kluczyki można podprowadzić , a bez tego odetnie zaplon lub pompe i jest spokoj .

« Ostatnia zmiana: 01 Maja 2017, 14:20:30 wysłana przez Stefanek67 »

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 01 Maja 2017, 21:11:00 »
Ciekawe czy panowie złodzieje czytają Wasz wątek z zapartym tchem..

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #71 dnia: 24 Sierpnia 2017, 01:24:12 »
Jak już pisałem w innym wątku, niestety dołączyłem do klubu.  Auto co prawda odzyskane, ale minął już ponad miesiąc a końca naprawy nie widać, dlatego pozwoliłem sobie wysłać do Toyoty pismo następującej treści:

Szanowni Państwo,
Jestem posiadaczem Toyoty Auris Hybrid Touring Sports FL rocznik 2015, nabytej u jednego z warszawskich dealerów Toyoty.  Auto zostało mi skradzione w dniu 19 lipca br. a następnie odzyskane przez Policję w stanie uszkodzonym (zdemontowane elementy wyposażenia kabiny i bagażnika) i tego samego dnia odholowane do ASO Toyota Marki.  Po dokonaniu wyceny i zatwierdzeniu kosztorysu przez ubezpieczyciela serwis przystąpił do naprawy i zamówił oryginalne części, o czym poinformował mnie w dniu 1 sierpnia br. 

W dniu wczorajszym odwiedziłem ASO celem zapytania o postęp naprawy i zostałem poinformowany, że terminy dostawy niektórych części uległy wydłużeniu i obecnie sięgają 8 września br.  Tabliczkę z napisem "koniec wyścigu" dzierży zniszczona przez złodziei wykładzina podłogi kabiny.  Oznacza to, że czas realizacji naprawy przekroczy 40 dni.  Biorąc pod uwagę to, że chodzi o standardowy element montowany w każdym egzemplarzu auta będącego w bieżącej masowej produkcji, tak długi czas realizacji dostawy jest niezrozumiały i nie do zaakceptowania, szczególnie w przypadku samochodu będącego wciąż na gwarancji, którego właściciel pod groźbą jej utraty nie może skorzystać z alternatywnych szybszych rozwiązań.

Kolejną sprawą powodującą moje głębokie rozczarowanie są zabezpieczenia przeciwkradzieżowe a właściwie ich brak.  Pomimo tego, że auto było wyposażone w komplet zabezpieczeń oferowanych przez Państwa w tym modelu, złodzieje byli w stanie bezszelestnie otworzyć je i uruchomić bez potrzeby włamywania się, wyłączania syreny, itp.  O tym, że są w stanie pokonywać zabezpieczenia w ww. sposób powszechnie wiadomo od wielu miesięcy. Niestety, Toyota ignoruje ten fakt nie oferując ani aktualizacji oprogramowania ani dodatkowych zabezpieczeń, pozostawiając właścicieli nowych aut na łasce losu, bowiem w okresie gwarancyjnym nie mogą korzystać z innych rozwiązań.  Mając na uwadze fakt, że producenci oprogramowania stosowanego w innych branżach standardowo na bieżąco aktualizują je aby zapewnić bezpieczeństwo użytkownikom, wypada ocenić, że w tej kwestii tkwicie Państwo w poprzedniej epoce.

Reasumując, zaczynam dochodzić do wniosku, że wybór nowego samochodu okazał się być pomyłką, bowiem okazuje się że nie można liczyć ani na sprawny serwis ani na korzyści z najnowszych rozwiązań technicznych.

Offline Ordi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 24 Sierpnia 2017, 08:06:29 »
Napisz coś więcej. Ukradli w dzień, w nocy, ze strzeżonego parkingu? Miałeś ten dodatkowy breloczek do alarmu?
Kurcze, aż strach do W-wy jechać...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #73 dnia: 24 Sierpnia 2017, 09:13:44 »
W nocy z ogrodzonej posesji.  Konkretnie spod okna sypialni.  Jeżeli pytasz o Cobra-Pro z kartą PROXY - tak, miałem.

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: 24 Sierpnia 2017, 12:50:11 »
A może proste rozwiązania mechaniczne będą skuteczne np to:
http://www.niedzwiedz-lock.pl/zabezpieczenie-samochodu/blokada-kierownicy/
Mechaniczna blokada układu kierownicy stosowana jest w samochodach z elektronicznie sterowaną skrzynią biegów. Po zamontowaniu staje się integralną częścią kolumny kierowniczej. Jej skuteczność bazuje na całkowitym unieruchomieniu kierownicy za pomocą mechanicznego układu blokującego. Pozostaje co prawda laweta, ale z ogródka przy domu raczej nie dadzą rady.
Czy ktoś ma zamontowaną w Aurisie HSD?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl