Autor Wątek: Częste kradzieże Auris'ów - Warszawa  (Przeczytany 108866 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Częste kradzieże Auris'ów - Warszawa
« Odpowiedź #75 dnia: 24 Sierpnia 2017, 13:57:02 »
A może proste rozwiązania mechaniczne będą skuteczne np to:
http://www.niedzwiedz-lock.pl/zabezpieczenie-samochodu/blokada-kierownicy/
Mechaniczna blokada układu kierownicy stosowana jest w samochodach z elektronicznie sterowaną skrzynią biegów. Po zamontowaniu staje się integralną częścią kolumny kierowniczej. Jej skuteczność bazuje na całkowitym unieruchomieniu kierownicy za pomocą mechanicznego układu blokującego. Pozostaje co prawda laweta, ale z ogródka przy domu raczej nie dadzą rady.
Czy ktoś ma zamontowaną w Aurisie HSD?

Pytanie jaki mi się ciśnie na usta to: ile razy właścicielowi zapomni się odblokować kierownicę i zorientuje się dopiero po ruszeniu samochodem?
Mam w innym aucie "miśka" na skrzynię i czasem mi się zapomina przy ruszaniu odblokować ją. Przy takim gapiostwie na blokadzie kierownicy konsekwencje mogą być poważniejsze...
Pomijam fakt, że jakakolwiek blokada na kluczyk deprecjonuje całkowicie wygodę systemów "bezkluczykowych" :(

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 24 Sierpnia 2017, 14:17:40 »
ile razy właścicielowi zapomni się odblokować kierownicę i zorientuje się dopiero po ruszeniu samochodem?
w 99,999% rozpoczęcie jazdy zaparkowanym samochodem wiąże się ze skrętem kierownicy więc niebezpieczeństwo jazdy z zablokowaną kierownicą jest pomijalne.
Wygoda z używania systemu bez kluczykowego lub zminimalizowanie możliwości kradzieży samochodu - wybór należy do Ciebie. 

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #77 dnia: 24 Sierpnia 2017, 15:02:53 »
Główna zaleta systemu bezkluczykowego to możliwość otworzenia/zamknięcia bagażnika lub kabiny gdy się ma zajęte ręce.  Jak już się wsiada za kierownicę to można przeboleć konieczność wykonanania dodatkowej operacji oprócz zwolnienia ręcznego i zapięcia pasów.

Niemniej jednak uważam, że zabezpieczenie elektroniczne a właściwie software'owe powinno być podstawą i tu się pojawia problem, bowiem producenci po sprzedaży nie proponują żadnych rozszerzeń, upgradów, itp.  To tak jakby kupić system operacyjny albo program antywirusowy który nie podlega żadnym aktualizacjom.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #78 dnia: 24 Sierpnia 2017, 23:25:07 »
Jak w systemie bezkkluczykowym otworzyć bagażnik bez używania rąk skoro są tylko dwa przyciski na pilocie? W 1.2t widziałem trzy owszem i całkowicie inne menu niż w hybrydzie oraz możliwość ustawienia max prędkości.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #79 dnia: 25 Sierpnia 2017, 11:06:21 »
W 1.2t widziałem trzy owszem i całkowicie inne menu niż w hybrydzie oraz możliwość ustawienia max prędkości.
tak samo jest w corolli
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #80 dnia: 28 Sierpnia 2017, 23:20:32 »
Jak w systemie bezkkluczykowym otworzyć bagażnik bez używania rąk skoro są tylko dwa przyciski na pilocie?

Ale ja nie napisałem że bez używania.  Auris nie ma czujnika zbliżeniowego i samootwierającej się klapy.  Chodzi o to, że nie musisz sięgać do kieszeni po pilota.  Niby nic a jednak uzależnia...

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 28 Sierpnia 2017, 23:55:17 »
Uzależnia i to bardzo - keyless to super sprawa pytanie tylko dlaczego Toyka tak zwleka z implementacja trybu uśpienia i predykcji kierunku ruchu nadajnika.
PS. No cóż fura zginie, to furę druga się kupi - coś w tym jest.

Offline patryk_85

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS TNGA
« Odpowiedź #82 dnia: 29 Sierpnia 2017, 14:11:08 »
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum  :-)
Ostatnio zacząłem się zastawiać nad zmiana auta i wstępny wybór padł na Toyote Auris TS Hybrid. Wysoka niezawodność oraz niskie spalanie w warunkach, których najczęściej jeżdżę (Warszawskie i podwarszawskie korki) przemawia za tym autem. Zacząłem więc czytać forum, aby poznać najczęstsze problemy i wady, oraz widzieć na co zwracać uwagę. Powiem szczerze, ten temat mnie przeraził. Parkuję pod blokiem w jednej z podwarszawskiej miejscowości oraz w Warszawie - miejsca niestety bardzo narażone na kradzieże  :cry:
Po przeczytaniu tego tematu wiem, czemu jedyne pytanie, które spowodowało zmieszanie sprzedawcy u dilera Toyoty, to to o kradzieże Aurisów.
Obecnie jeżdżę Citroenem C5, auto super wygodne, ale trochę przekombinowane przez francuzów. Teraz widzę, że ma jeszcze jedną poważną zaletę - ich po prostu nie kradną, nie boję się, że wstanę rano i nie będzie auta pod blokiem

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #83 dnia: 29 Sierpnia 2017, 14:57:13 »
Japończyki okupują pierwsze miejsca w warszawskich statystykach od lat ale trzeba pamiętać że to są marki bardziej popularne w stolicy niż na prowincji więc prawdopodobieństwo utraty nie jest wysokie.  Natomiast pewne jest że zabezpieczenia wymienione w cenniku można potłuc o kant...

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 29 Sierpnia 2017, 17:53:51 »
Uzależnia i to bardzo - keyless to super sprawa pytanie tylko dlaczego Toyka tak zwleka z implementacja trybu uśpienia i predykcji kierunku ruchu nadajnika.
PS. No cóż fura zginie, to furę druga się kupi - coś w tym jest.

A czy przypadkiem w Aurisie + keyless nie można "wyłączać" opcji bezkluczykowej? Z tego co pamiętam to w Verso mi to działało (4 kliki zamykania na pilocie albo cos w ten deseń, do pogooglania albo w pełnej instrukcji) i wówczas otwarcie samochodu następuje jedynie przez fizyczny przycisk na pilocie. Na noc w ten sposób można dezaktywować kluczyk. W ciągu dnia można z niego korzystać bez wyciągania z kieszeni.
Odpada opcja nocnej kradzieży przy przechwyceniu i wzmocnieniu sygnału kiedy kluczyki leżą w domu.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #85 dnia: 29 Sierpnia 2017, 20:24:47 »
Ktoś pisał że owszem da się wyłączyć. Ale jeśli będą chcieli to i tak ukradną jak każdy inny samochód na który będzie zapotrzebowanie. Nie ważne czy to Auriska czy Mazda 6 albo Lexus Czy Bentley.

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 29 Sierpnia 2017, 21:51:00 »
A czy przypadkiem w Aurisie + keyless nie można "wyłączać" opcji bezkluczykowej?
Po co codziennie się motać jeśli pilot sam może się uśpić przy braku ruchu - trzeba tylko chcieć to zaimplementować - 20EURO centów.
A co do kradzieży to można sobie na szybko po CAN'ie (jest wiele miejsc bez otwierania wnętrza żeby się podpiąć pod szynę - każdy byle sensor i aktuator to potencjalna furtka) i doprogramować na luzaka "dodatkowy" kluczyk i odjechać jak pan...
Nie bój się wykup dobre AC z ochroną utraty wartości i ciesz się hybrydą... :good:
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2017, 22:13:30 wysłana przez erma »

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 29 Sierpnia 2017, 22:33:28 »
Nie bój się wykup dobre AC z ochroną utraty wartości i ciesz się hybrydą... :good:

Tak, AC to podstawa :)

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #88 dnia: 30 Sierpnia 2017, 09:25:53 »
Jakby się tak bać, że ukradną, to by człowiek nic nie mógł sobie kupić. Jeśli kupujesz nowy, to dokup ubezpieczenie GAP (http://www.ubezpieczeniegap.pl/) i śpisz spokojnie :)

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: 30 Sierpnia 2017, 12:24:03 »
Czyli stare dobre hasło "przezorny zawsze ubezpieczony" jest jak najbardziej aktualne, co nie oznacza, że można i należy korzystać z różnych "patentów" zabezpieczających przed kradzieżą nasze Aurisy. Zawsze warto podnieść poziom Naszego spokoju  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl